Hoe Soja Acne Veroorzaakt

Mensen die veel soja nuttigen merken soms huidklachten op zoals acne. Maar houdt dit wel met elkaar verband? Is er een relatie tussen soja en acne?

KORT ANTWOORD

Mogelijk kunnen overmatige hoeveelheden soja tot acne leiden. Soja kan namelijk de androgeenspiegel die met hormonale acne verband houdt, beïnvloeden. Zo kunnen de plantaardige fyto-oestrogenen in soja je natuurlijke oestrogeenreceptoren kapen. Deze oestrogeendominantie zou vervolgens tot hormonale acne kunnen leiden. Echter, er is alleen anekdotische bewijs dat soja acne zou kunnen veroorzaken. Het is dus niet precies te zeggen of de soja-inname verband houdt met jouw acneklachten. Wat je wel kan doen is het schrappen van soja uit je dieet gedurende een maand en het vervolgens weer te herintroduceren. Aan de andere kant kan soja acne juist tegengaan. Een onderzoek heeft aangetoond dat soja isoflavonensupplementen de laesies bij acne vulgaris kunnen verminderen. 

Dit artikel vertelt je of soja acne kan verminderen inclusief andere effecten van soja op de huid.

jonge vrouw met acne

Soja beïnvloedt je hormonen 

Vrouwelijke en mannelijke hormonen moeten in evenwicht zijn. Je vrouwelijk hormonen zijn de oestrogenen en je mannelijke hormonen zijn je androgenen.

Het is belangrijk dat die hormonen naar hun juiste receptoren gaan. Echter, wanneer er geen balans is en de androgenen in overmaat aanwezig zijn zal er acne ontstaan. 

Een van de boosdoeners is soja. Soja bevat een hoge concentratie aan isoflavonen. Dit zijn plantaardige oestrogenen die ook wel fyto-oestrogeen worden genoemd.

Deze balans kan verstoord worden door deze plantaardige oestrogenen die dus in soja voorkomen. Fyto-oestrogenen kunnen namelijk natuurlijke lichaamseigen oestrogenen nabootsen.

Als gevolg zwerft het natuurlijke oestrogeen rond dat niet gebruikt wordt terwijl de soja-oestrogenen hun effecten uitoefenen. 

Maar hoe kan soja acne veroorzaken?

Soja-isoflavonen kunnen dus anti-oestrogenen effecten veroorzaken. Overmatige soja inname kan zo de oestrogeenniveaus verlagen en juist de androgeenniveaus verhogen. 

Androgenen zijn mannelijke hormonen die juist acnevorming kunnen veroorzaken. Onder invloed van androgenen gaan je klieren namelijk meer talg produceren. Meer talg veroorzaakt verstopping van je poriën waarna acne ontstaat. 

Hoe soja de androgenen verhoogt

De fyto-oestrogenen in soja hebben dus in mindere mate een soortgelijke werking als oestrogeen. De effecten zijn wel veel zwakker. Dit is een belangrijk punt.

Soja-oestrogenen hebben dus slechts een fractie van de kracht van natuurlijke oestrogenen. Dit betekent dus dat de androgenen de overhand krijgen. Hierdoor zouden de puistjes kunnen toenemen. 

Dit zijn nogal wat mechanismen. Maar het komt er op neer dat soja via een aantal wegen je androgeen (mannelijk hormoon) spiegels kan beïnvloeden waardoor acne kan ontstaan.

Soja huidproducten en acne

Soja kan via hormonale veranderingen dus acne veroorzaken. Maar er zijn nog meer ontstaansmechanismen.

Soja wordt vaak als vulmiddel in veganistische huidverzorging toegepast. Jammer genoeg kunnen deze producten soms juist acne veroorzaken. 

Bij het plaatselijk aanbrengen kunnen soja-extracten de poriën verstoppen. Dit geldt ook voor onder andere tarwe-extract en kokosolie. 

Lees de ingrediëntenlijst daarom goed door. 

Soja ontstekingen en acne

Maar dat was nog niet alles. Zo kan soja via een verstoring van je spijsverteringskanaal mogelijk acne veroorzaken. 

Soja is vaak chemisch gemanipuleerd en sterk bewerkt. Zo kunnen soja-eiwitisolaat en getextureerd soja-eiwit tot ontstekingen in het maag-darmkanaal leiden.

Bewerkte voedingsmiddelen kunnen ontstekingen in het lichaam veroorzaken. Ga dus voor natuurlijke, onbewerkte sojaproducten. 

Soja kan ook de huidgezondheid verbeteren

Er is dus niet altijd een relatie tussen soja en acne. Integendeel. Soja kan je huidgezondheid op meerdere manieren bevorderen.

Vermindert huidveroudering. Soja bevat isoflavonen, dit zijn antioxiderende verbindingen die de huidveroudering kunnen tegengaan.

Gladde huid. Soja beschikt over collageenversterkende eigenschappen. Hierdoor kunnen wallen verminderen en kunnen lijntjes glad worden gestreken.

Hydratatie. Soja bevat ook Lecithine, dit is een huidverbeterend element dat je huidoppervlak kan herstellen en hydrateren.

Kortom, soja rijke voedingsmiddelen zoals sojamelk en tofu kunnen rimpels en dofheid verminderen. Hierdoor ga je er jeugdiger en gladder uitzien. 

Take home message

Er zijn nogal wat vragen met betrekking tot soja en acne. Als je last hebt van acne ga je meer op je voeding letten. Mogelijk is het je opgevallen dat je veel soja binnenkrijgt. Dan ga je je al snel afvragen of er een relatie is tussen soja en acne.

Je androgeenspiegel is betrokken bij hormonale acne. Soja kan deze androgeenspiegel beïnvloeden. 

Soja-isoflavonen zijn plantaardige fyto-oestrogenen die een zwakke oestrogene activiteit teweeg kunnen brengen.

De fyto-oestrogenen in soja kunnen zich aan je oestrogeenreceptoren binden en ofwel oestrogene effecten of anti-oestrogene effecten veroorzaken. 

En wat in theorie je oestrogenen beïnvloed zou in de praktijk dus mogelijk acne kunnen veroorzaken.

Jammer genoeg is er alleen anekdotisch bewijs. Er kunnen dus geen keiharde uitspraken worden gedaan. 

Mogelijk veroorzaakt soja geen acne bij jou en kun je het gewoon blijven nemen. Elimineer soja uit je dieet gedurende een maand en herintroduceer het vervolgens weer. 

Als de klachten verdwijnen en vervolgens weer terugkomen is soja mogelijk de boosdoener.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Riyanto, P., & Subchan, P. (2016). Effect of soy isoflavones on acne vulgaris. Journal of Pakistan Association of Dermatology, 25(1), 30-34.

Puguh, R., & Prasetyowati, S. (2015). Effect of soy isoflavones on acne vulgaris.