Hoe Werkt Tijgerbalsem?

Je kunt de pijn en stijfheid eenvoudig verlichten door er wat tijgerbalsem overheen te wrijven. Tijgerbalsem werkt waar het pijn doet, veel topsporters zullen dit beamen.

Maar hoe werkt tijgerbalsem?

KORT ANTWOORD

Tijgerbalsem bevat kamfer dat de doorbloeding naar het huidoppervlak verhoogt. Dit geeft een warme sensatie wat afleiding geeft van pijn en stijfheid. Bovendien kan kamfer en menthol de doorbloeding van de spieren stimuleren waardoor ontstekingen afnemen en je sneller geneest. De witte tijgerbalsem beschikt over bevriezende effecten terwijl de rode tijgerbalsem een verwarmend effect geeft. De Tiger Balm Ultra Strength zalf bevat maar liefst 11% kamfer en 11% menthol. Dit zijn de sterkste concentraties.

Dit artikel vertelt je hoe snel tijgerbalsem werkt, eventuele bijwerkingen inclusief waar de naam tijgerbalsem vandaan komt.

hoe werkt tijgerbalsem

Verschillende soorten tijgerbalsem

Tijgerbalsem komt in verschillende soorten. De rode en witte balsem zijn het meest populair. 

De witte tijgerbalsem beschikt over een bevriezende effect terwijl de rode tijgerbalsem voor een warme sensatie zorgt. Rode tijgerbalsem dringt namelijk diep in de huid en spierweefsel door.

Witte tijgerbalsem wordt gebruikt voor:

  1. hoofdpijn
  2. migraine
  3. spierpijn
  4. hoest
  5. bulten
  6. muggenbeten

Rode tijgerbalsem wordt gebruikt voor:

  1. verstuikingen
  2. spierweefselschade

De Tiger Balm Ultra bevat de hoogste concentratie aan plantaardige ingrediënten. Het verwarmt de spieren en vermindert spierpijn. Bovendien zal deze zalf niet vlekken.

Als je het voor sportgerelateerde klachten gebruikt wil je tijdens een wedstrijd dat het natuurlijk snel werkt. En dat doet het ook zeker.

Hoe snel werkt het?

Al binnen 10-20 minuten kunnen de pijnklachten verminderen. De gel of crèmevorm van Tiger Balm Active Muscle Rub mag je dagelijks 3-4 keer op het aangedane gebied smeren. Draag een huidpleister niet langer dan 8 uur.

Tijgerbalsem en spierpijn

Tijgerbalsem zalf is een kruidenzalf. Het bestaat al langer dan 100 jaar en behoort daarmee tot een van de eerste behandelingen van de traditionele Chinese geneeskunde.

Tijgerbalsem pakt in tegenstelling tot bijvoorbeeld aspirine niet de daadwerkelijke pijnbron aan. Door de warmte raak je simpelweg afgeleid van de klachten.

Spierpijn is het meest voorkomende symptoom. Het is tegelijkertijd ook een invaliderend symptoom waar sporters vaak last van hebben. Het elimineren van spierpijn is een big business. 

Een business die al zeer lang bestaat. Maar waar komt die naam toch vandaan?

Waar komt de naam tijgerbalsem vandaan?

Tijgerbalsem is vernoemd naar de zoon van het familiebedrijf van de pijnstillende balsem, namelijk ‘’Aw Boon Haw’’, wat ‘zachtaardige tijger’ betekent. 

In 1908 was zijn vader Aw gestorven, zijn zoon ‘’Aw Boon Haw’’  vernoemde het dus naar zichzelf toen het product in 1924 uiteindelijk op de markt terecht kwam.

De zonen hebben samen aan de pijnstillende recepten gewerkt en de recepten van de vader aangepast.

Weetje

Vroeger was het hoofdbestanddeel van tijgerbalsem het vetweefsel van een echte tijger. De samenstelling is tegenwoordig uiteraard gewijzigd.

Bijwerkingen tijgerbalsem

Als je tijgerbalsem op de correcte manier gebruikt zal het waarschijnlijk niet tot bijwerkingen leiden.

Tijgerbalsem bevat kamfer en menthol. Naar verwachting zal een overdosering van deze bestanddelen niet gevaarlijk zijn.

Echter, soms kan het tot de volgende bijwerkingen leiden:

  1. jeuk
  2. roodheid
  3. prikkend gevoel
  4. geïrriteerde huid
  5. branderig gevoel

Er kan dus een allergische reactie optreden:

  1. zwelling
  2. roodheid
  3. jeukende netelroos

Als het bij congestie op de borstkas wordt gegeven kan het soms zelfs tot ademhalingsmoeilijkheden leiden.

Voordat je tijgerbalsem op een groot gebied gaat aanbrengen is het daarom verstandig om een patch test uit te voeren.

Smeer bijvoorbeeld wat tijgerbalsem op je elleboog en kijk of er na een paar dagen niks is gebeurt. Zo niet is het waarschijnlijk op andere lichaamsdelen ook veilig.

Als je het per ongeluk hebt ingeslikt moet je wel medische hulp inschakelen. Hoewel het slechts een balsem is moet je dus toch nog met wat dingen rekening houden.

Take home message

Met tijgerbalsem kun je een pijnlijke spier eenvoudig verlichten. Dus hoe werkt tijgerbalsem?

Tijgerbalsem doet twee dingen. Het verhoogt de doorbloeding naar zowel het huidoppervlak als naar de spieren. Dit is te danken aan de twee actieve bestanddelen kamfer en menthol.

Kamfer stimuleert de doorbloeding naar het huidoppervlak waardoor je afgeleid wordt van de pijn en stijfheid.

Daarnaast zullen kamfer en menthol de doorbloeding naar de spieren bevorderen waardoor ontstekingen kunnen afnemen en het genezingsproces kan bevorderen.

Welke tijgerbalsem je het best kunt gebruiken hangt van je klachten af. 

Zo wordt witte tijgerbalsem gebruikt voor hoofdpijn en migraine, spierpijn, bulten, hoest en muggenbeten terwijl rode tijgerbalsem gebruikt wordt voor spierweefsel schade en verstuikingen.

Je hebt dus genoeg opties voor een grote reeks aan verschillende klachten. Onthoud wel dat je de echte pijnbron niet aanpakt. Door de effectieve pijnverlichting ga je dat misschien denken.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Huang, J., & Hong, L. (2007). Chinese diasporic culture and national identity: The taming of the Tiger Balm Gardens in Singapore. Modern Asian Studies, 41(1), 41-76.

Vaucel, J., Dondia, D., Genillier, N., Nardon, A., Courtois, A., Barandiaran, P., & Labadie, M. (2019). Severe allergic skin reaction after use of red tiger balm. Toxicologie Analytique et Clinique, 31(2), S70.