Nu intermittent fasting populairder wordt, verschijnen er ook steeds meer goede intermittent fasting apps die het ons allemaal net wat makkelijker maken.

Vooral in het begin kan het moeilijk zijn om eetmomenten over te slaan en wellicht biedt zo’n app wel de uitkomst.

Laten we eerst eens kijken wat zo’n app allemaal kan doen.

Snel antwoord? DoFasting is de beste Premium App en Zero is de beste Gratis App

Is een intermittent fasting app het waard?

Een logische feature die elke app heeft, is de timer die je kan activeren vanaf het moment dat je vast start.

timer Maar je hoopt waarschijnlijk dat intermittent fasting apps meer functionaliteiten bieden, want zeg nou zelf, een simpele timer hebben we op onze telefoon allemaal.

Vier handige features

In de app store hebben we ‘intermittent fasting app’ ingetypt. Vervolgens hebben we de top uitvoerig getest en alle features op een rijtje gezet, zodat je zelf kan kijken of je het waard vindt om telefoongeheugen te investeren. Hier zijn de features:

  • Fasting trackers. Elke app biedt de mogelijkheid om een dagelijks fasting window te kiezen (18/6, 14/8). Met sommige apps kan je ook je gewicht tracken en hoeveel water je drinkt.
  • Leerzaam materiaal. Bijna elke app heeft ook een help center waar je blogs en video’s kunt opzoeken over intermitterend vasten. Sommige apps vereisen een premium account om het goede materiaal in te zien.
  • Integratie met Apple watch. Alleen de Zero Fasting app heeft een Apple watch integratie.
  • In app community: Alleen de Life app heeft een community waar je met andere mensen kan praten over je progressie.

De 7 beste intermittent fasting apps

Goed beoordeelde intermittent fasting apps hebben we nader onderzocht, beoordeeld en hieronder samengevat.

DoFasting app

1. Intermittent fasting app DoFasting- Beste premium intermittent fasting app

check mark Bevat alles wat je nodig hebt
check mark Goed voor beginners
check mark Mooi design

De DoFasting app geeft je keuze uit 7 verschillende intermittent fasting schema’s van 12 tot 36 uur lang. In de app vindt je workouts, maaltijden, leerzame artikelen en trackers zoals gewicht, waterinname en een stappenteller.

Wat deze app goed doet is de begeleiding voor beginners. Voordat je begint stellen ze een aantal vragen, waarna ze het beste schema met jouw lifestyle matchen. Je wordt als het ware meer gestuurd dan bij andere apps.

Het voordeel van deze app is dat je niet lastig wordt gevallen met mails, pushberichten of reclame, maar dat komt natuurlijk omdat het een betaalde app is. Als je hier €2,50 per week voor over hebt, raden we deze app aan omdat het zal voldoen aan al je wensen. Klik op de link hieronder om de Quiz te beginnen.

Start de DoFasting Quiz

zero fasting intermittent fasting app

2. Intermittent fasting app Zero – Beste gratis intermittent fasting app 

check mark Uitgebreide tracking opties
check mark Apple watch integratie
check mark Journal

De tracking mogelijkheden van deze app zijn beter dan de andere apps. Zo kun je grafieken inzien over de totaal gevaste tijd, verloren kilo’s en nog veel meer.

Leuk voor de data freak! Tijdens het vasten kan je met een emoticon aangeven hoe je stemming is en dit kan je aanvullen met een stuk tekst. Ook de grafische realtime weergave over de reactie van het lichaam tijdens het vasten is geweldig, maar dat is wel een premium feature. 

Zero is een gratis intermittent fasting app met een premium optie voor €11,95 p/m. De premium optie geeft je toegang tot geavanceerde inzichten zoals correlaties tussen waterinname, humeur, fasting tijd en premium leermiddelen.

periodiek vasten app Simple

3. Intermittent fasting app Simple – Flexibelste app

check mark Custom uitgebreide fasting schema’s
check mark Basic tracking
check mark Matige dashboards en design

Precies zoals de naam al zegt, kan je met de Simple intermittent fasting app de meest generale statistieken bijhouden: gewicht, waterinname, slaap en stappen. Wat deze app uniek maakt, is de flexibiliteit van fasting windows. Zover we hebben gezien, is dit namelijk de enige app die langer dan 24-uurs durende vastperiodes ondersteunt.

We zagen geen reden om hiervoor te betalen, omdat de betaalde versie alleen toegang geeft tot blogs en video’s. Premium kost €14.95 p/m. Bekijk Simple.

intermittent fasting app bodyfast

4. Intermittent fasting app Bodyfast – Beste intermittent fasting app voor beginners

check mark Begeleidende fasting programma’s
check mark Trackt ook omvang 
check mark Weinig flexibliteit dus niet voor gevordenen

Bodyfast is een app die jou van begin tot eind begeleid. Ideaal voor een starter die geen idee heeft wat het beste is. Een voorbeeld van een programma is dat het begint met een simpele fast challenge en dan progressief moeilijker wordt. Omdat je niet je eigen schema kan invullen, is het niet zo handig voor intermittent fasters met een eigen idee of flexibele vastentijden. 

Een zeer goed punt is dat ze ook het tracken van omvang ondersteunen (borst, armen en heupen). 

Premium geeft je persoonlijke fast programma’s met individuele coaching en kost je zo’n €14,95 p/m. Echter, de reviews van dit coaching programma zijn overigens vrijwel negatief. Ga naar Bodyfast.

IF app Life

5. Intermittent fasting app Life – De enige met een in-app community

check mark In-app community
check mark Fitbit integratie
check mark Mist basis tracking functies
check mark Monetization gefocust

De in-app community is erg leuk gedaan. Je kan je bij een groep aanmelden en dan net als bij Twitter berichten naar elkaar sturen. Leuk voor als je van het sociale aspect houdt. Verder zijn de trackers matig en heeft het design van de app niet veel fluff.

Op veel plekken proberen ze hun services aan te bieden en dat is best wel storend. De services zijn ook redelijk irrelevant zoals bloedtest onderzoeken tegen 50 euro.

Premium geeft je persoonlijke fast programma’s met individuele coaching en de Fitbit integratie. Het kost je zo’n €11.99 p/m. Bekijk Life.

intermittent fasting app fastic

6. Intermittent fasting app Fastic

check mark Mooi design en basic tracking
check mark Meal plan optie voor premium
check mark Geen custom fasting windows

De gratis features van zijn app zijn prima en de grafieken zijn erg inzichtelijk. Ook is het de enige app die meal plans doet. Ben je daar naar op zoek dan is Fastic de app voor jou.

Premium kost je €11,99 p/m.

intermitterend-vasten-app-nederlands

7. Intermittent fasting app Intermitterend vasten – Beste Nederlandse App

check mark Nederlandse taal
check mark Goede trackingsmogelijkheden
check mark Flexibele aanvangtijden dag-tot-dag
check mark Weinig extra’s

Wat deze app al beter doet dan de andere is het manueel instellen van de aanvang van vastentijden. Je kan namelijk 14 dagen vooruitplannen waarbij je elke dag op een andere tijd zou kunnen beginnen met vasten. Alleen misten we dan nog de mogelijkheid om de duur van vasten te variëren, om alternerend vasten ook mogelijk te maken.

Verder kan je gewicht, waterinname en 4 verschillende lichaamsafmetingen tracken: heup, taille, dijen en bovenarm. 

Premium kost eenmalig 20 euro en daarbij krijg je alleen toegang tot verschillende recepten.

Download Intermitterend Vasten

Waarom een intermittent fasting app gebruiken?

Een interactieve fasting app geeft je het gevoel dat intermittent fasting een spelletje is en dat is behulpzamer dan vaak gedacht wordt. In de wetenschap doen ze veel onderzoek naar ‘gamification’, of met andere woorden, iets serieus veranderen in een spelletje. Gamification heeft meerdere keren aangetoond dat het een positieve invloed heeft op motivatie en indirect jouw kans op succes kan vergroten. 

Sommige apps hebben ook een community waarmee je met andere vasters kan praten over de ups en downs zodat je elkaar kan ondersteunen. Deze vorm van sociale ondersteuning beïnvloed je kans op succes enorm.

Welke intermittent fasting app kan ik het beste nemen?

Dat ligt aan je doelen, de voorkeuren van features en je budget. De beste allround app is DoFasting, maar hieronder bespreken we een paar specifieke  voorbeelden die je keuze kunnen beïnvloeden.

Data freak. Je bent een data freak en wilt alles overzichtelijk kunnen tracken om er vervolgens statistische tests op te doen. In dat geval is Zero Fasting de beste app voor jou. Hier kan je de meeste variabelen tracken (vooral als je premium gaat) en ze hebben ook de meest overzichtelijke grafieken.

De basics. Je wilt gewoon een vasten tracker app die je herinneringen stuurt om te fasten, je fasting uren bijhoud en misschien een paar grafiekjes om je progressie in te zien. De gratis versie van zowel Simple als Fastic zal voldoen. Fastic is een mooiere app dan Simple, maar biedt alleen de mogelijkheid voor fasting methodes tot 23 uur lang. Wil je langere en flexibele fasting windows dan is Simple de beste intermittent fasting app voor jou.

Extra begeleiding. Je hebt geen idee hoe het allemaal in elkaar steekt en wilt het gewoon een keertje proberen. Dan is Bodyfast de juiste keuze, omdat ze je wat meer sturen in het proces. Je hoeft alleen maar wat te klikken op wat het spannendst klinkt en daarna de instructies te volgen van de app. Zo beginnen ze simpel en wordt het steeds uitdagender.

Intermittent fasting apps met macro tracker

Sommige mensen willen ook bijhouden wat ze eten. Er zijn natuurlijk veel betere apps als je dit specifiek wilt doen om macro’s bij te houden, maar wellicht wil je ook kijken of het type voedsel invloed heeft op vastsucces. Wellicht kan je zo ontdekken dat een bepaald type voedsel je minder honger gevoelens geeft. Er is nog geen goede app die dit allemaal combineert. Yazio is denk ik de beste optie hiervoor, maar hun fasting features zijn verder wel heel beperkt. 

Over Reginald

profielfoto auteurRegi heeft psychologie gestudeerd en onderzoekt momenteel de effecten van intermittent fasting op het mentale welzijn. Zijn hobby’s zijn muziek maken en culinair koken. 

Bronnen

Davies, M. J., Baer, D. J., Judd, J. T., Brown, E. D., Campbell, W. S., & Taylor, P. R. (2002). Effects of moderate alcohol intake on fasting insulin and glucose concentrations and insulin sensitivity in postmenopausal women: a randomized controlled trialJama287(19), 2559-2562.

Bell, R. A., Mayer-Davis, E. J., Martin, M. A., D’Agostino, R. B., & Haffner, S. M. (2000). Associations between alcohol consumption and insulin sensitivity and cardiovascular disease risk factors: the Insulin Resistance and Atherosclerosis StudyDiabetes care23(11), 1630-1636.