Als je meer wilt weten over intermittent fasting is een boek bijna altijd de beste methode om je kennis hierover bij te spijkeren. Maar er zijn heel veel boeken op de markt en ze zijn niet allemaal toepasselijk op jouw situatie.

Daarom hebben wij 5 Nederlandse intermittent fasting boeken beoordeeld, reviews verzameld en hieronder de highlights samengevat zodat je verzekerd bent van een goed intermittent fasting boek.

Wat je leert in een boek over intermittent fasting

Alle auteurs bieden hetzelfde: theorie en recepten. Maar het ene boek is meer een kookboek en het andere boek is meer een wetenschappelijk artikel. 

Theorie achter intermittent fasting. De meeste intermittent fasting boeken bieden een simpele, maar heldere uitleg over de reactie van het lichaam op dit dieet en de verschillende soorten methoden. Je hebt boeken die alleen de basis kort toelichten, maar ook boeken die alles diepgaand en theoretisch onderbouwen gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.

Recepten / eetdagboek. Alle boeken bieden enorm veel recepten aan, terwijl dit naar mijn idee weinig te maken heeft met intermittent fasting, maar goed.

We beoordelen alle boeken op kwaliteit recepten en theoretische uitleg.

De Top 5 Intermittent Fasting Boeken

1. Foodsisters intermittent fasting boek

foodsisters intermittent fasting boek

Beoordeling 4,7/5
Prijs €20,-
Diepgang 4/10
Recepten 9/10

Het intermittent fasting boek van foodsisters is speciaal voor de beginnende vaster, omdat ze de lezer aan de hand meenemen. Ze bieden een uitgebreid programma met recepten zodat de lezer volledig is ontzorgd.

De manier waarop de twee zussen intermittent fasting uitleggen, wordt omschreven als “lekker duidelijk en in Jip en Janneke taal”. Het boek ziet er verzorgd uit en verdient ook zeker een plekje in de boekenkast.

Foodsisters staan natuurlijk bekend om hun lekkere recepten. En dit boek komt wat dat betreft dan ook niets tekort. De gerechten worden omschreven als verrassend lekker, zelfs door kritische keukenprinsessen.

Theoretisch lichten ze toe hoe je lichaam reageert op verschillende momenten van de dag, waarom intermittent fasting goed is voor je en welke methoden er allemaal zijn. Maar hier blijft het echter bij. 

Als je wat meer diepgaande kennis over intermittent fasting wilt hebben met wetenschappelijke referenties, is dit boek waarschijnlijk niet voor jou.

Kritische lezersreview

“Ik was wat minder enthousiast over het boek. Ik dacht dat het echt over IF zou gaan, maar het gaat vooral over hun manier, dus koolhydraatarm met heel veel recepten. Uiteindelijk heb ik het boek doorgebladerd en teruggestuurd, voor mij persoonlijk was het meer een receptenboek en die inspiratie haal ik wel van internet. Als je net begint met vasten en wilt afvallen, is het denk ik wel een aanrader.”

Bekijk het boek van Foodsisters op Bol.com

2. Samefko Ludidi: De dr. Ludidi vastenmethode

drludidi intermittent fasting boek

Beoordeling 4,6/5
Prijs €21,-
Diepgang 9/10
Recepten 3/10

In dit intermittent fasting boek zal Dr. Ludidi met goed onderbouwde argumenten jouw een nieuwe kijk geven. Hij gaat enorm in op de theorie en wetenschap achter intermittent fasting, terwijl lezers het boek toch omschrijven als ‘toegankelijk geschreven’.

Het advies is van een daadwerkelijke voedingsdeskundige, dus van bro-science is geen sprake. Een belangrijk aspect is de focus op lange termijn succes. 

Ook staan er voor de leuk wat recepten achterin, maar dit is niet zo toonaangevend en ook zeker niet de reden waarom je dit boek zou moeten kopen. Wel geeft dit boek extra aandacht aan schema’s, mocht je dit verder willen verkennen.

Kritische lezersreview

“Veel getheoretiseer over ‘zijn’ methode, maar nauwelijks praktische handvatten voor wie zijn methode wil volgen. Een slecht boek van een heel ijdele man.”

Bekijk het boek van Dr. Ludidi op Bol.com

3. Nanneke Schreurs & José van Riele: Intermittent fasting boek

intermittent fasting boek van schreurs

Beoordeling 4,5/5
Prijs €21,-
Diepgang 5/10
Recepten 9/10

De reviews van dit intermittent fasting boek geven vooral aan dat het een krachtige stimulans is om je levensstijl te verbeteren. De schrijvers vinden dat een drastisch dieet als intermittent fasting, rustig moet worden geïntroduceerd om ervoor te zorgen dat het behapbaar blijft. Niet zoals het crash dieet in ieder geval.

In het boek komen ook een aantal deskundigen aan het woord die hun mening delen over intermittent fasting waardoor het wat meer diepgang krijgt.

Verder staat dit intermittent fasting boek meer in het teken van kookrecepten, maar niet zomaar recepten. Vegan recepten! Leuk als je een keer de vegan lifestyle wilt proberen.

Doordat het boek gericht is op de vegans, wordt er ook veel aandacht besteedt aan allergenen.

Kritische lezersreview

“Jammer dat het veelal vega en vegan is. Ik eet alles namelijk. Maar wel leuk om inspiratie op te doen!”

Bekijk het Vegan boek van Schreurs en Riele op Bol.com

4. Sylvie Holtslag: What IF intermittent fasting boek

what if intermittent fasting boek

Beoordeling 4,3/5
Prijs €36,-
Diepgang 3/10
Recepten 5/10

De recepten en foto’s in dit intermittent fasting boek zijn van hoge kwaliteit en dat is terug te zien in de prijs. Het boek van Sylvie is 2x duurder dan alle andere boeken over intermittent fasting. 

Ze schrijft meer kookboeken en weet daarom wat lezers graag willen zien. Lezers geven aan dat ze een aangename schrijfstijl heeft en is er overal aan gedacht. Bij elk recept krijg je een boodschappenlijstje die je gemakkelijk kunt fotograferen voordat je naar de supermarkt gaat. 

In de inleiding van het ‘What if intermittent fasting boek’ staat dat het niet zomaar een intermittent fasting kookboek is, maar dat ze de nadruk hebben gelegd op de praktische toepassing, alleen hebben we hier niet veel van teruggezien.

Kritische lezersreview

“Het boek ziet er gelikt uit. Ik krijg alleen de kriebels van een blije Sylvia op bijna iedere bladzijde. Het komt onecht over. Maar belangrijker: de recepten zijn echt niet lekker. Veeeeeel rauwe knoflook, sloten kokosmelk, droog beslag, etc. De recepten zijn niet verfijnd en niet smaakvol.”

Bekijk het boek van Sylvie Holtslag op Bol.com

5. Servaas Bingé: 16:8 intermittent fasting boek

16 8 intermittent fasting boek

Beoordeling 3,8/5
Prijs €20,-
Diepgang 3/10
Recepten 5/10

Servaas staat erg achter de intermittent fasting beweging en dat is duidelijk te zien op verschillende social media. Lezers hadden verwacht dat het boek van Servaas veel diepgang zou geven en onderbouwing, maar kwamen tot de conclusie dat het inhoudelijk iets te licht was. 

Achterin het boek staan ook een aantal recepten die over het algemeen wel positief bevallen. Wel wordt gezegd dat het boek voor meer dan 50% uit recepten bestaat.

Dit is waarschijnlijk ook de reden dat lezers het boek wat minder beoordelen. Ze hadden simpelweg meer verwacht.

Kritische lezersreview

“De kern van de zaak – de voordelen van ‘intermittent fasting’ – wordt in twee korte hoofdstukken in het midden belicht, maar de eerste helft van het boek vormt alleen maar opbouw daarnaartoe, met weinig nieuwe of relevante zaken, veel herhaling en iets te opdringerige verwijzingen naar de twee vorige boeken van de auteur. Het boek zou ook baat hebben gehad bij een betere eindredactie.”

Bekijk het boek van Servaas Bingé op Bol.com

Welk intermittent fasting boek kan je het beste kiezen?

Het ligt er een beetje aan wat je wilt. Je kunt kiezen voor een boek met veel theorie of een boek met recepten.

Als je veel informatie wilt weten over de theorie achter intermittent fasting dan zal dr. Ludidi jou het meest tegemoetkomen. Voor de Engelse lezer raden wij eigenlijk het Engelse boek van dr. Jason Fung aan. Deze is zeer informatief.

Beginnende vasters die een klein beetje achtergrondkennis willen hebben en vervolgens een stappenplan (met maaltijden) aangereikt willen hebben, kunnen beter voor het intermittent fasting boek van Foodsisters gaan of de vegan variant van Scheurs en Riele.

Hopelijk heb je nu een beter idee van het aanbod in de markt. We wensen je nog veel leesplezier!

Over Reginald

profielfoto auteurRegi heeft psychologie gestudeerd en onderzoekt momenteel de effecten van intermittent fasting op het mentale welzijn. Zijn hobby’s zijn muziek maken en culinair koken. 

Bronnen

Davies, M. J., Baer, D. J., Judd, J. T., Brown, E. D., Campbell, W. S., & Taylor, P. R. (2002). Effects of moderate alcohol intake on fasting insulin and glucose concentrations and insulin sensitivity in postmenopausal women: a randomized controlled trialJama287(19), 2559-2562.

Bell, R. A., Mayer-Davis, E. J., Martin, M. A., D’Agostino, R. B., & Haffner, S. M. (2000). Associations between alcohol consumption and insulin sensitivity and cardiovascular disease risk factors: the Insulin Resistance and Atherosclerosis StudyDiabetes care23(11), 1630-1636.