Waar mensen de laatste tijd veel vragen over hebben is of intermittent fasting haaruitval kan veroorzaken.

Op verschillende forums zie je wel eens dat mensen hier nare ervaringen mee hebben gehad.

Daarom heb ik onderzocht of er een relatie is tussen intermittent fasting en haaruitval.

Mits de voedingsinname gelijk blijft, heeft intermittent fasting geen bewezen voor- of nadelen voor het haar. Minder frequent eten is mogelijk niet de aanleiding voor haaruitval, maar door het eetpatroon te veranderen kan het zijn dat mensen bijvoorbeeld minder (gevarieerd) gaan eten en dat kan mogelijk de verwarring omtrent haarverlies veroorzaken.

Dit artikel vertelt je de mogelijke oorzaken van haaruitval tijdens intermittent fasting.

Waarom intermittent fasting haaruitval kan veroorzaken

Door jezelf een aantal maaltijden af te nemen, gebeuren er in het lichaam een aantal veranderingen.

Kijk, je brein weet vast en zeker dat er eten in overvloed is waardoor het zich geen zorgen hoeft te maken over tekorten, maar je lichaam heeft dit vermogen niet.

Door consistent op dezelfde tijdstippen je lichaam van eten te voorzien, begint je lichaam steeds meer op een eetmoment te anticiperen en dit uit zich met verschillende symptomen:

  • rommelende maag
  • verslechterde concentratie
  • de spijsvertering dat op gang komt

Daarom krijg je rond dezelfde tijd altijd trek.

Geef je geen gehoor aan je lichaam dan worden de symptomen erger en ontwricht het je fysiek, maar vooral mentaal.

Het gevolg is dat je meer stress, soms minder eetlust en in het algemeen minder motivatie hebt om je dagelijkse werkzaamheden te doen.

Deze 3 gevolgen zijn nou juist allemaal bewezen risicofactoren voor haaruitval. Laten we daar eens dieper op ingaan.

1. Intermittent fasting haaruitval door stress

Stress is een van de belangrijkste oorzaken van haaruitval en is behoorlijk aanwezig wanneer je met een nieuw dieet start.

Nu is intermittent fasting een dieet die wel wat stress kan veroorzaken, omdat het best wel extreem kan zijn voor je lichaam, in vergelijking met diëten waar je alleen wat minder probeert te eten.

En niet iedereen gaat hetzelfde met stress om. Sommige zullen meer problemen ervaren en kunnen het zichzelf mentaal enorm zwaar maken wat het stressniveau niet ten goede komt.

Als je langdurig stress ervaart, zullen stresshormonen over tijd steeds meer schade aanrichten aan het haar, maar niet alleen aan het haar.

Ook je lange termijngeheugen en je immuunsysteem. Daar zou ik me nog meer zorgen om maken.

Haarverlies door stress wordt echter wel gezien als een tijdelijk probleem dat uiteindelijk weer herstelt zodra de stressrespons ophoud.

2. Haarverlies door calorietekort tijdens intermittent fasting

Calorietekort staat ook vooraan als één van de belangrijkste oorzaken van haarverlies en kan gebeuren als je aan intermittent fasting doet

Op een gegeven moment ben je over je honger heen en merk je dat je minder eetlust hebt.

Aangezien je op dieet bent, denk je waarschijnlijk: ‘Dat komt goed uit!’. Maar een te groot calorietekort is erg ongezond en kan directe haaruitval veroorzaken. 

In de literatuur wordt vooral de negatieve relatie tussen eiwitinname en haargroei vaak naar voren gehaald.

Een verlaagde eiwitinname kan een mogelijke bijdrager zijn, maar dit moet nog meer onderzocht worden.

3. Haaruitval door slecht gevarieerd dieet tijdens intermittent fasting

Een slecht gevarieerd dieet voorkomt dat je belangrijke vitaminen en mineralen binnenkrijgt.

Vitamine C, vitamine E, zink, ijzer en omega 3 houden het haar sterk en gezond, en bij tekorten ga je dit snel terugzien in je haar.

De stress en verminderde eetlust die je tijdens het vasten kan ervaren, zorgen ervoor dat je misschien minder zin hebt om uitgebreid te koken, of goed voor jezelf zorgt. De tekorten in die essentiële voedingsstoffen is dan wat tot haarverlies kan leiden. 

Het gevaar van alle 3 de risicofactoren gecombineerd, is de negatieve feedback loop. Met andere woorden, stress zorgt dat je minder gevarieerd gaat eten, wat op zijn beurt weer zorgt voor meer stress.

Het is dus belangrijk dat je goed op jezelf let tijdens intermittent fasting en op tijd bijstuurt.

Hoe kan ik haarverlies tijdens intermittent fasting voorkomen?

Hier zijn 4 tips die wellicht wel kunnen helpen.

1. Voldoende eten. Om haaruitval tijdens intermittent fasting haaruitval te voorkomen moet je zorgen dat je genoeg eten binnenkrijgt. Net als bij elk ander dieet wordt een calorietekort van maximaal 500 kcal per dag aanbevolen. Ga hier dus niet onder zitten. 

2. Variatie. Ten tweede is een gevarieerd dieet uiterst belangrijk, ook tijdens het vasten. Merk je dat je minder puf hebt om gezonde voeding op tafel te zetten, neem dan even pauze en probeer het later nog eens.

3. Stress management. Tot slot geldt dat ook voor stress. Mocht je veel stress ervaren en moeite hebben om te concentreren, kan dit je haar negatief beïnvloeden.

4. Monitoren. Blijf jezelf proactief monitoren (gebruik desnoods een logboek met behulp van een intermittent fasting app) en stop direct wanneer je merkt dat het je dagelijks leven te veel beïnvloed!

Groeit haar weer terug na intermittent fasting?

Stel dat je gedurende intermittent fasting haarverlies krijgt, hoop je natuurlijk dat je geen blijvende schade hebt opgelopen.

Uit onderzoek blijkt dat het waarschijnlijk om korte termijn effecten gaat. Stop je dan met intermittent fasting, dan zal je hormooncyclus waarschijnlijk weer normaliseren, evenals de cyclus van je haargroei.

Tot nu toe is nog niet naar voren gekomen dat intermittent fasting tot chronische schade lijdt aan het haar, maar daar moet ik wel bij zeggen dat echte lange termijn studies er nog niet zijn geweest.

Over Reginald

profielfoto auteurRegi heeft psychologie gestudeerd en onderzoekt momenteel de effecten van intermittent fasting op het mentale welzijn. Zijn hobby’s zijn muziek maken en culinair koken. 

Bronnen

Guo, E. L., & Katta, R. (2017). Diet and hair loss: effects of nutrient deficiency and supplement use. Dermatology practical & conceptual, 7(1), 1–10. 

Spivak, J. L., & Jackson, D. L. (1977). Pellagra: an analysis of 18 patients and a review of the literature. The Johns Hopkins medical journal, 140(6), 295-309.