Waar mensen de laatste tijd veel vragen over hebben is of intermittent fasting haaruitval kan veroorzaken. Op verschillende forums zie je wel eens dat mensen hier nare ervaringen mee hebben gehad, dus heb ik onderzocht of er bewijs bestond voor de relatie tussen intermittent fasting en haaruitval.

Mits voedingsinname gelijk blijft, heeft Intermittent fasting geen bewezen voor- of nadelen voor het haar. Minder frequent eten is mogelijk niet de aanleiding voor haaruitval, maar door het eetpatroon te veranderen kan het zijn dat mensen bijvoorbeeld minder (gevarieerd) gaan eten en dat kan mogelijk de verwarring omtrent haarverlies veroorzaken.

Waarom intermittent fasting haaruitval kan veroorzaken

Door jezelf een aantal maaltijden af te nemen, gebeuren er in het lichaam een aantal veranderingen. Kijk, je brein weet vast en zeker dat er eten in overvloed is waardoor het zich geen zorgen hoeft te maken over tekorten, maar je lichaam heeft dit vermogen niet.

Door consistent op dezelfde tijdstippen je lichaam van eten te voorzien, begint je lichaam steeds meer een eetmoment te anticiperen en dit uit zich met verschillende symptomen: rommelende maag, verslechterde concentratie en de spijsvertering dat op gang komt. Daarom krijg je rond dezelfde tijd altijd trek.

Geef je geen gehoor aan je lichaam dan worden de symptomen erger en ontwricht het je fysiek, maar vooral mentaal. Het gevolg is dat je meer stress, soms minder eetlust en in het algemeen minder motivatie hebt om je dagelijkse werkzaamheden te doen.

Deze 3 gevolgen zijn nou juist allemaal bewezen risicofactoren voor haaruitval. Laten we daar eens dieper op ingaan.

1. Intermittent fasting haaruitval door stress

Stress is een van de belangrijkste oorzaken van haaruitval en is behoorlijk aanwezig wanneer je met een nieuw dieet start. Nu is intermittent fasting een dieet die wel wat stress kan veroorzaken, omdat het best wel extreem kan zijn voor je lichaam, in vergelijking met diëten waar je alleen wat minder probeert te eten.

Daarnaast ligt het ook aan hoe je er mee omgaat als individu. Sommige zullen meer problemen ervaren en kunnen het zichzelf mentaal enorm zwaar maken wat het stressniveau niet ten goede komt. 

Als je langdurig stress ervaart, zullen stresshormonen over tijd steeds meer schade aanrichten aan het haar, maar niet alleen aan het haar. Ook je lange termijngeheugen en je immuunsysteem. Daar zou ik me nog meer zorgen om maken.

Haarverlies door stress wordt echter wel gezien als een tijdelijk probleem dat uiteindelijk weer herstelt zodra de stressrespons ophoud.

2. Haarverlies door calorietekort tijdens intermittent fasting

Calorietekort staat ook vooraan als één van de belangrijkste oorzaken van haarverlies en kan gebeuren als je aan intermittent fasting doet.

Op een gegeven moment ben je over je honger heen en merk je dat je minder eetlust hebt. Aangezien je op dieet bent, denk je waarschijnlijk: ‘Dat komt goed uit!’. Maar een te hoge calorietekort is erg ongezond en staat dus in directe relatie tot haaruitval. 

In de literatuur wordt vooral de negatieve relatie tussen eiwitinname en haargroei vaak naar voren gehaald. Mogelijk kan minder eiwitinname een bijdrager zijn, maar dit moet nog meer onderzocht worden.

3. Haaruitval door slecht gevarieerd dieet tijdens intermittent fasting

Een slecht gevarieerd dieet voorkomt dat je belangrijke vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Vitamine C, vitamine E, zink, ijzer en omega 3 houden het haar sterk en gezond, en bij tekorten ga je dit snel terugzien in je haar.

De stress en verminderde eetlust die kunnen voorkomen bij intermittent fasting, zorgen ervoor dat je misschien minder zin hebt om uitgebreid te koken, of goed voor jezelf te zorgen. De tekorten in die essentiële voedingsstoffen is dan wat tot haarverlies kan leiden. 

Het gevaar van alle 3 de risicofactoren gecombineerd, is de negatieve feedback loop. Met andere woorden, stress zorgt dat je minder gevarieerd gaat eten, wat op zijn beurt weer zorgt voor meer stress. Het is dus belangrijk dat je goed op jezelf let tijdens intermittent fasting en op tijd bijstuurt.

Hoe kan ik haarverlies tijdens intermittent fasting voorkomen?

Hier zijn 3 tips die wellicht wel kunnen helpen.

  1. Ten eerste om gedurende intermittent fasting haaruitval te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat je niet te weinig eet. Net als bij elk ander dieet wordt een calorietekort van maximaal 500 kcal per dag aanbevolen. Let dus op dat je niet hieronder gaat zitten. 
  2. Ten tweede is een gevarieerd dieet uiterst belangrijk, ook tijdens het vasten. Merk je dat je minder puf hebt om gezonde voeding op tafel te zetten, kan je het beste overwegen om een pauze te nemen en het later nog eens te proberen.
  3. Tot slot geldt dat ook voor stress. Mocht je veel stress ervaren en moeite hebben om te concentreren, kan dit hele nadelige invloeden hebben op de gezondheid van het haar.

Blijf jezelf proactief monitoren (gebruik desnoods een logboek met behulp van een intermittent fasting app) en stop direct wanneer je merkt dat het je dagelijks leven te veel beïnvloed!

Groeit haar weer terug na intermittent fasting?

Stel dat je gedurende intermittent fasting haarverlies krijgt, hoop je natuurlijk dat je geen blijvende schade hebt opgelopen.

Gelukkig duidt het onderzoek erop dat het alleen korte termijn effecten zijn. Stop je met intermittent fasting dan komt je hormooncyclus weer terug naar zijn ‘normale’ staat en dat geldt ook voor de cyclus van je haargroei.

Tot nu toe is nog niet naar voren gekomen dat intermittent fasting tot chronische schade lijdt aan het haar, maar daar moet ik wel bij zeggen dat echte lange termijn studies er nog niet zijn geweest.

Over Reginald

profielfoto auteurRegi heeft psychologie gestudeerd en onderzoekt momenteel de effecten van intermittent fasting op het mentale welzijn. Zijn hobby’s zijn muziek maken en culinair koken. 

Bronnen

Guo, E. L., & Katta, R. (2017). Diet and hair loss: effects of nutrient deficiency and supplement use. Dermatology practical & conceptual, 7(1), 1–10. 

Spivak, J. L., & Jackson, D. L. (1977). Pellagra: an analysis of 18 patients and a review of the literature. The Johns Hopkins medical journal, 140(6), 295-309.