Intermittent fasting is een goede methode om gewicht te verliezen tijdens je nachtdienst, maar het is niet makkelijk om een ritme te vinden dat goed aansluit bij jouw onregelmatige lifestyle.

Dus wat is de meest gebruikte en meest geschikte intermittent fasting methode voor mensen met onregelmatig werk?

Voor de meeste mensen werkt de 16/8 methode het best waarbij het eetraam stopt bij aanvang van de nachtdienst. Dit komt omdat het goed aansluit bij hun lifestyle. Drink meer water, houd jezelf bezig en neem warme kleding mee omdat je misschien iets moeilijker warm blijft. Als je wilt sporten kan je dat het beste net voor het einde van je vast doen.

Dit artikel geeft tips om fluitend de nacht door te komen.

De uitdaging van intermittent fasting en onregelmatig werk

onregelmatig werk en intermittent fastingOnregelmatig werk maakt het moeilijk om de standaard eettijden van onze samenleving te volgen. Niet alleen je slaapritme is anders maar ook je eetpatroon. 

Met intermittent fasting ga je ook afwijken van de normale eetpatronen en daarmee wordt het allemaal nog iets gecompliceerder dan dat het al was.

Hoe lang vasten?

De meeste intermittent fasting methoden verlangen dat je meer dan 14 uur vast. En sinds we ongeveer 8 uur per nacht slapen, moeten we dus ergens op de dag minstens 6 uur zonder eten kunnen.

Dan ga je al snel twijfelen over welk tijdstip dan het beste is om niet te eten in termen van gezondheid, kracht of gangbaarheid.

Ondanks de complicaties is vasten zeker de moeite waard, omdat de voordelen van intermittent fasting erg gunstig zijn, vooral voor mensen met onregelmatig werk.

Wetenschappelijk onderzoek

Zo heeft onderzoek aangetoond dat onregelmatig werk de kans op diabetes verhoogt, terwijl intermittent fasting juist de kans op diabetes verlaagt.

Je kunt intermittent fasting gebruiken om ’s nachts productiever te worden of om extra gewicht te verliezen zonder te hoeven sporten.

Hoe je intermittent fasting combineert met onregelmatig werk

Je vindt de meest comfortabele combinatie door verschillende intermittent fasting methodes uit te proberen. Kijk wat jou het gemakkelijkst afgaat. 

Dit was bijvoorbeeld mijn persoonlijke schema:

  • 1500 – Wakker worden
  • 1530 – Sporten
  • 1600 – Eerste maaltijd (ontbijt/lunch)
  • 1830 – Avondeten met de familie
  • 2300 – Laatste snack
  • 0730 – Slapen

Sport en werk

Ik vond het fijn om direct nadat ik wakker werd, cardio te gaan doen op een lege maag. Het liefst net voor het einde van mijn vast.

Ook wilde ik graag met mijn familie eten en een tussendoortje nemen voordat ik naar mijn werk ging.

De enige oplossing voor mij was dan een eetraam van 15:00 tot 23:00.

Pas je eetraam aan

Misschien werkt dit voor jou niet en heb jij liever een ontbijt met je gezin direct na je nachtdienst.

Kijk daarom naar wat jij het fijnst vindt en probeer je eetraam hierop aan te passen. 

Op sommige dagen mag je best afwijken van je vast als je bijvoorbeeld eens in de tijd gaat lunchen met vrienden.

Door niet te strikt te zijn en de regeltjes soms te buigen, blijft het leuk en verhoog je de kans op lange termijn succes met intermittent fasting.

De beste tijd om te sporten tijdens intermittent fasting en nachtdiensten

Als je tijdens intermittent fasting het meeste vet wilt verbranden, dan kan je het beste op een nuchtere maag trainen net voor het einde van je vast (1).

Als je net voor je nachtdienst gaat trainen, kan je ’s nachts erg veel honger krijgen. Dus als je hier niet tegen kan, zorg dan dat je ruim voor aanvang van je nachtdienst traint.

Mindere sportprestaties

Uiteraard zal je ook hier moeten kijken wat voor jou het fijnste werkt. Kijk niet gek op als je minder goed presteert op een nuchtere maag want dit is onvermijdelijk in het begin. 

Ook wordt aanbevolen om de duur van trainingen in te perken als je aan het einde van je vast traint om spierverlies te voorkomen.

De beste tijd om te trainen in termen van vetverbranding, is dus net voor het einde van je vast, maar voel je vrij om ermee te spelen. Train bij voorkeur op hoge intensiteit en van korte duur.

Extra tips

Met de volgende tips zal je je nachtdienst gemakkelijker doorkomen.

1. Drink meer water dan normaal. Water houdt je scherp en je zal hier tijdens het vasten meer van nodig hebben. Je lichaam bindt water vast aan koolhydraten, maar als je minder koolhydraten in je lichaam hebt, kan je lichaam het water niet vasthouden. Je hebt dus meer water nodig dan normaal om afvalstoffen af te drijven. Bovendien haal je veel vocht uit het voedsel, dus als je minder eet zou je ook meer moeten drinken.

2. Bezig blijven. Dit is een hele goede tip om te voorkomen dat je honger gaat lijden. Als je druk bezig bent, heb je nou eenmaal geen tijd om na te denken over hoeveel honger je hebt. Zorg dus dat je altijd iets te doen hebt. En dan bedoel ik niet leren of een boek lezen, maar het liefst iets praktisch. 

3. Neem warme kleding mee. Ik had het nog wel eens koud tijdens de nacht als ik even stilzat. Minder eten in je systeem maakt het lastiger om warm te blijven. Een extra deken in combinatie met een kopje koffie of thee kan dan wonderen verrichten.

Take home message intermittent

Voor de meeste mensen werkt de 16/8 methode het best waarbij het eetraam stopt bij aanvang van de nachtdienst. Dit komt omdat het goed aansluit bij hun lifestyle. 

Probeer het uit, maar als het niets is, experimenteer dan vooral met andere methodes om te kijken wat het beste voor jou werkt.

Over Reginald

profielfoto auteurRegi heeft psychologie gestudeerd en onderzoekt momenteel de effecten van intermittent fasting op het mentale welzijn. Zijn hobby’s zijn muziek maken en culinair koken. 

Bronnen

Bachman, J. L., Deitrick, R. W., & Hillman, A. R. (2016). Exercising in the fasted state reduced 24-hour energy intake in active male adults. Journal of nutrition and metabolism, 2016.

Zoto, E., Cenko, F., Doci, P., & Rizza, S. (2019). Effect of night shift work on risk of diabetes in healthy nurses in Albania. Acta diabetologica, 56(7), 811-813.