Bier en wijn bevatten naast alcohol ook nog eens veel koolhydraten waardoor ze het vasten breken. Maar hoe zit dat met gedestilleerde dranken zoals whiskey, gin of vodka? Kortom, kunnen sterke dranken zoals whiskey intermittent fasting breken?

Als je aan intermittent fasting doet om suikerspiegel laag te houden, zou je theoretisch gezien whiskey kunnen drinken. Dit komt omdat whiskey geen koolhydraten bevat. Het remt echter wel de vetverbranding, omdat alcohol de prioriteit krijgt in de lever. Dus als je vast om af te vallen, kan je die whiskey beter bewaren voor na je vast.

Dit artikel vertelt je wat er precies gebeurt als je whiskey drinkt tijdens het vasten.

Whiskey tijdens intermittent fasting

In alcoholische dranken zitten vaak veel suikers en dat maakt ze automatisch ongeschikt tijdens het vasten. Maar mogelijk zijn er uitzonderingen.

Zo bevat whiskey nauwelijks suikers en schijnt het ook nog te helpen tegen cardiovasculaire ziekten. Om deze redenen maken sommige mensen de overstap van bier naar whiskey.

glas whiskey

Aantal calorieën per drankje

In een glas whiskey zitten 86 kcal per 35 ml. Deze calorieën zijn enkel afkomstig van de alcohol.

Ter vergelijking: een wijntje bevat 123 kcal en een flesje bier maar liefst 139 kcal. Die extra calorieën van wijn en bier zijn afkomstig van de koolhydraten.

Whiskey, wodka en gin bevatten geen koolhydraten, wat betekent dat ze de bloedsuiker en insuline niet verhogen.

Je zou dus kunnen zeggen dat ze de vast niet breken en prima te drinken tijdens intermittent fasting. Maar natuurlijk zit hier een addertje onder het gras.

Laten we kijken hoe het lichaam alcohol verwerkt.

De alcoholverwerking

1. Maag-darmkanaal. Alcohol wordt gemakkelijk geabsorbeerd door het maag-darmkanaal. Ongeveer 20 procent van de absorptie van alcohol vindt plaats door passieve verspreiding via de maagwand. De overige alcohol wordt geabsorbeerd in de twaalfvingerige darm en de wanden van de dunne darm.

2. Lever bloedvaten. Vervolgens reist de alcohol naar de haarvaten van de lever. Hier produceert de lever verschillende soorten enzymen die de alcohol afbreekt naar uiteindelijk water en kooldioxide.

3. Alcohol krijgt de prioriteit. Tijdens dit alcoholverwerkingsproces kan het lichaam geen vet verbranden. Alcohol krijgt de prioriteit in de lever waardoor het vetverbrandingsproces tijdelijk stop wordt gezet.

Dit betekent overigens niet dat je meer vet meer zult krijgen (tenzij je overmatig drinkt).

Mag je whiskey drinken tijdens intermittent fasting?

Of je whiskey mag drinken ligt volledig aan de reden waarom je vast. Er zijn 4 populaire redenen waarom mensen vasten dus we beoordelen ze apart.

1. Vasten voor gewichtsverlies. Als je aan intermittent fasting doet om vet te verbranden, kan je de whiskey maar beter laten staan. Af en toe een drankje is niet erg, maar bij overconsumptie zal de vetverbranding vertragen.

2. Vasten voor bloedsuiker. Mocht je vasten om je insulinespiegel onder controle te krijgen en zo nu en dan wel eens een drankje willen doen, zijn whiskey of andere gedistilleerde dranken de beste keuze. Keto-conforme alcoholische dranken zoals whiskey hebben geen grote invloed, wat ze waarschijnlijk superieur maakt over bier. Er zijn zelfs onderzoeken die een positief verband aantonen met alcohol en insulinegevoeligheid (2).

3. Vasten voor darmgezondheid. Alcohol werkt de darmen tegen, het wordt daarom afgeraden.

4. Vasten voor discipline. Als het jou helpt, waarom niet!

Verstandig whiskey drinken tijdens intermittent fasting

Als je een echte whiskey liefhebber bent en dit graag wilt combineren met periodiek vasten volgen hier een paar tips.

1. Drink voldoende water. Persoonlijk is mijn tolerantie tijdens het vasten gehalveerd. Het is daarom ook veel belangrijker om in deze situatie gehydrateerd te blijven. Katers kunnen hierdoor soms worden vermeden. Bovendien resulteren katers in eetbuien.

2. Luister naar je lichaam. Je lichaamssamenstelling verandert als je afvalt, dus pas op met jouw gebruikelijke hoeveelheden alcohol. Misschien kan je lichaam daar niet meer zo goed mee omgaan.

3. Eet voldoende. Houd er rekening mee dat je tijdens het vasten misschien niet meer zo veel alcohol kan tolereren. Eet daarom goed voordat je aan de whiskey gaat, je lichaam verbrandt de alcohol altijd voor alles.

4. Wees eerlijk met jezelf. Daarnaast ben je sneller geneigd om te cheaten als je alcohol op hebt. In andere alcoholische dranken zit suiker wat je lichaam naar meer suiker doet verlangen. Het zorgt er niet alleen voor dat je meer gaat drinken maar ook voor dat je meer gaat eten. Bovendien is het moeilijk om gedisciplineerd te blijven met een kater.

Het gaat om de lange termijn, dus wat zou het uitmaken als je een whiskey pakt met je vrienden als je nog steeds de rest van de week gaat vasten. Dat zou een last zijn. En als een routine een last is dan is het vaak onhoudbaar.

Wanneer kan je het beste whiskey drinken?

Vergeet niet dat je moet eten VOOR het drinken, niet tijdens het drinken of na het drinken.

Je lichaam verbrandt de alcohol altijd voor alles en je wilt niet dat opname van belangrijke voedingsstoffen wordt uitgesteld.

Vast zoals je normaal zou doen en breek het vasten met een maaltijd die de volgende essentiële voedingsstoffen bevat:

  • eiwitten
  • vet (hormonen en lichaamsfuncties)
  • lage hoeveelheid koolhydraten

Een lage hoeveelheid koolhydraten zodat je deze calorieën voor alcohol kunt reserveren.

Je lichaam zal de eiwitten en het vet nodig hebben, maar de koolhydraten niet zozeer.

Als je niet op een 1500 caloriedieet zit, moet je genoeg calorieën voor de drank hebben.

Beperk in ieder geval de totale hoeveelheid koolhydraten tot 1,5 g/kg lichaamsgewicht.

Het is het verstandigst om niet meer dan één of twee glazen alcohol te drinken en daarvoor een koolhydraatrijke maaltijd te consumeren.

Handige methodes voor het weekend

12:12 schema. Doordeweeks gebruik je de 16:8 methode met een eetvenster van 14:00 – 22:00 uur. In het weekend kies je dan voor de 12:12 methode, met een eetvenster van 11:00 tot 00:00. Nu heb je meer tijd om aan je voedingsstoffen te komen en om zo alle bijwerkingen te voorkomen.

‘Eat stop’ schema. Met de ‘Eat Stop Eat’ stijl vast je maar één of twee keer per week. Je laat 5 of 6 dagen over waar je een drankje kunt nemen naar keuze.

5:2 schema. Hier verlaag je de calorie-inname naar 500 voor twee dagen in de week.

Take home message

Whisky, wodka en gin bevatten geen koolhydraten, wat betekent dat ze de bloedsuiker en insuline niet verhogen.

Ze zullen echter wel de vetverbranding stoppen, omdat alcohol de prioriteit heeft bij de lever.

Zolang je op je totale voedingsinname past is het prima met mate. Het hebben van 1 drankje zal je dieet niet schaden, en eerlijk gezegd kan het soms zelfs helpen.

Beloon jezelf af en toe en leef je leven. Deze flexibiliteit is een van de fijnste dingen van het vasten en is de reden waarom het zo gemakkelijk en lang te handhaven is als een levensstijl.

Maar zie dit niet als een aanmoediging om te gaan drinken want je krijgt alleen de resultaten waar je voor eet.

Vooralsnog blijft alcohol slecht voor de gezondheid en is het beter als we het compleet uit het dieet verwijderen.

Over Reginald

profielfoto auteurRegi heeft psychologie gestudeerd en onderzoekt momenteel de effecten van intermittent fasting op het mentale welzijn. Zijn hobby’s zijn muziek maken en culinair koken. 

Bronnen

Davies, M. J., Baer, D. J., Judd, J. T., Brown, E. D., Campbell, W. S., & Taylor, P. R. (2002). Effects of moderate alcohol intake on fasting insulin and glucose concentrations and insulin sensitivity in postmenopausal women: a randomized controlled trialJama287(19), 2559-2562.

Bell, R. A., Mayer-Davis, E. J., Martin, M. A., D’Agostino, R. B., & Haffner, S. M. (2000). Associations between alcohol consumption and insulin sensitivity and cardiovascular disease risk factors: the Insulin Resistance and Atherosclerosis StudyDiabetes care23(11), 1630-1636.