Is Anticonceptie Vegan?

Steeds meer mensen worden vegan, niet alleen op het gebied van voeding maar ook op het gebied van geboortebeperking. Maar is anticonceptie vegan?

KORT ANTWOORD

De anticonceptiepil bevat lactose en is dus niet vegan. Dit geldt zowel voor de combinatiepil als de minipil. Dankzij lactose kan de pil in de maag afgebroken worden. Bovendien bevatten sommige orale anticonceptiemiddelen het ingrediënt magnesiumstearaat. Dit bestanddeel is vaak afkomstig van rundvlees, varkensvlees, vis, kip, boter en melk. Er zijn gelukkig veganistische alternatieven. Zo is bevestigd dat de anticonceptie-injecties Depo-Provera, Sayana Press en Noristerat vrij zijn van dierlijke producten.

Dit artikel vertelt je of anticonceptie vegan is, of er veganistische alternatieven beschikbaar zijn en de andere ingrediënten in de pil.

Anticonceptie

Is anticonceptie vegan?

Alle orale op recept verkrijgbare anticonceptiemiddelen bevatten lactose, maar er zijn een aantal veganistische anticonceptie-injecties.

Anticonceptiepil

De anticonceptiepil is jammer genoeg niet veganistisch. De bestanddelen bevatten namelijk lactose dat van koemelk afkomstig is. 

Door lactose kan de anticonceptiepil in de maag afgebroken worden zodat het vrijkomt. Omdat lactose zo comprimeerbaar is wordt het gebruikt om tabletten mee te vormen. Lactose wordt ook gebruikt bij poederinhalaties als verdunningspoeder.

Nu je erachter bent gekomen dat de pil lactose bevat vraag je je waarschijnlijk ook af wat er nog meer in zit.

Ook bevatten bepaalde orale anticonceptiemiddelen magnesiumstearaat dat ook niet vegan is. Dit bestanddeel wordt vaak gewonnen uit kip, vis, rundvlees, varkensvlees, melk en boter.

Anticonceptie-injectie

Gelukkig bestaan er veganistische alternatieven. Zo zijn de Depo-Provera, Sayana Press en Noristerat veganistische anticonceptie-injecties. 

Zo bevat de Depo-Provera als actieve bestanddeel alleen progestageen. Wees je er wel van bewust dat bij het testen dieren zijn gebruikt.

Hier is momenteel helaas niet zoveel aan te doen. Alle op recept verkrijgbare medicijnen worden op dieren getest voordat ze door de FDA goedgekeurd kunnen worden.

Natuurlijke anticonceptie

Soms is anticonceptie vegan. Hoewel de meeste vrouwen dit zich afvragen met betrekking tot de pil, zijn er ook een aantal natuurlijke anticonceptiemiddelen waar je mogelijk in geïnteresseerd bent.

  1. pessarium
  2. anticonceptiespons
  3. spermicide 
  4. baarmoederhalskap 
  5. vrouwencondoom
  6. ritmemethode
  7. koperspiraal
  8. zout en water
  9. coitus interruptus
  10. voedingsmiddelen

Mogelijk zitten hier een aantal veganistische anticonceptiemethoden tussen.

Take home message

Ongeveer 50% tot 80% van de vrouwen gebruikt de pil. Het is daarmee de meeste gebruikte anticonceptiemethode. 

Maar we worden ons steeds bewuster van de bestanddelen. Ook op het gebied van geboortebeperking vragen steeds meer mensen zich af of het vegan is. 

Alle soorten orale anticonceptiepillen zijn niet vegan omdat het lactose bevat. Bovendien bevatten sommige pillen magnesiumstearaat. Gelukkig zijn bepaalde anticonceptie-injecties wel vegan.

Overstappen van anticonceptie is niet te vergelijken met het overstappen van vlees op tofu. Overleg daarom met je arts. 

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Nash, H. A. (1975). Depo provera®: A review. Contraception, 12(4), 377-393