Is de Proteïne van de Action Goed?

Je doet wat boodschappen bij de Action en plotseling loop je een grote pot Whey proteïne tegen het lijf voor slechts een tientje. Maar is de kwaliteit wel goed als de prijs zo laag is? De action staat natuurlijk niet bekend om het aanbieden van de hoogste kwaliteit. 

Als we spreken over proteïne van de Action, hebben we het over de Bodymass supplementen die bij de Action worden verkocht. 

Wellicht overweeg je het gebruik van de  proteïne van de Action en vraag je je nu af wat de kwaliteit ervan is. Kortom, hoe goed is de proteïne van de Action?

De kwaliteit van Action proteïne is vergelijkbaar met de weiconcentraten van andere merken, zoals bijvoorbeeld XXL. Het grote verschil zit hem in de prijs. Als je bij online winkels een pot van 4-5 kilogram zou bestellen, ben je omgerekend voordeliger uit bij de action. De prijs per kilo valt echter een beetje tegen en mogelijk is het eiwitgehalte van Action proteïne fictief verhoogd, met behulp van amino spiking. Koop een pot en kijk of de smaak je bevalt. Aan de kwaliteit zal het in ieder geval niet liggen. 

Dit artikel vertelt je waarom Action proteïne zo goedkoop is, de labtest van Action proteïne, de voedingswaarde vergeleken met andere merken en ervaringen van Action proteïne.

man kijkt sceptisch naar action proteine

Waarom Action proteïne zo goedkoop is 

Action neemt genoegen met kleinere winstmarges. Een businessmodel dat bij de Action altijd heeft gewerkt. 

Daarnaast is het productievolume zeer hoog, waardoor de prijzen dalen. Door het hoge volume worden onder andere de verpakkings- en transportkosten een stuk lager. 

Een lagereprijs hoeft dus niet geassocieerd te worden met een lagere waarde. De kwaliteit van Action proteïne is vergelijkbaar met andere fitnessmerken, zoals Bulk Powders en XXL.

Amino Spiking Action proteïne 

Helaas maken verschillende supplementbedrijven gebruik van amino spiking. Dit is in 2014 naar voren gekomen.

Amino spiking vindt plaats bij de productie van proteïne shakes. Dit wordt gedaan omdat de prijzen van whey eiwit aanzienlijk zijn gaan stijgen door de toenemende concurrentiestrijd van bedrijven. 

Om het eiwitpercentage fictief te verhogen hebben ze aminozuren, zoals taurine en glycine, toegevoegd. Hierdoor stijgt het stikstofgehalte en dus de hoeveelheid ‘’eiwitten’’. 

Deze ongewenste toegevoegde aminozuren worden jammer genoeg niet altijd op het label vermeld. Het stikstofgehalte kan ook verhoogd worden door het toevoegen van creatine. 

Het nadeel van deze ‘neppe’ eiwitten is dat ze spieraanmaak niet zo goed stimuleren als ‘echte’ eiwitten. Hoe erg dat is, valt niet te zeggen omdat hier nog nauwelijk onderzoek naar is gedaan.

De berichten over aminozuurspiking van Action proteïne zijn inconsistent. Echter, sommige mensen hebben een lab test laten doen, waarna werd geconcludeerd dat er mogelijk gebruik wordt gemaakt van aminospiking.

Ook op het label staan de toegevoegde aminozuren Glycine, Leucine, Taurine, Valine en Glutamine. De kans bestaat dus dat het eiwitgehalte met amino spiking fictief is verhoogd.

Voedingswaarde Action proteïne

Action proteïne is verkrijgbaar in potten van 700 gram, in de smaken vanille en aardbei. Dit supplement bevat whey proteïne, wat algemeen bekend staat als een gezonde bron van eiwitten voor opbouw en behoud van de spiermassa.  

Om het product iets zoeter te maken is de zoetstof sucralose toegevoegd. Aan de aardbeismaak is tevens bietenrood toegevoegd, om de Action proteïne rood te maken. 

Voedingswaarde per maatschep (30 gram)

  1. Eiwit: 24 gram
  2. Koolhydraten: 1,9 gram
  3. Vetten: 1,3 gram
  4. Energie: 117 kcal

Om je een compleet beeld te geven hebben we de voedingswaarde van proteïne  van andere merken met Action proteïne vergeleken. 

Merk

Cal

Koolh

Eiwit

Vet

Action proteine (BodyMass whey protein)

390

4.3

80.1

6.4

Bulkpowders (naturel concentraat)

402

5

80

6.67

XXL (perfect whey protein)

400

7.4

78.5

7.4

Bodyenfitshop (whey perfection)

401

6.9

79.4

5.8

Prijzen per kilo proteïnen: 

  1. XXL (perfect whey protein): €12,48
  2. Bulkpowders (naturel concentraat): €12,99
  3. Bodyenfitshop (whey perfection): €13,19
  4. Action proteïne (BodyMass whey protein): €14,21

Zoals je ziet is action proteïne duurder dan je in eerste instantie zou verwachten. Er zijn goedkopere alternatieven. 

Ervaringen Action proteïne

De gebruikers van Action proteïne hebben er over het algemeen goede ervaringen mee.

Een reviewer zei: ”Ik heb de whey proteïne met vanille smaak van de Action gekocht (2kg voor 20 euro) en die vind ik persoonlijk veel lekkerder dan de ‘perfect whey protein’ vanille van XXL. Deze is omgerekend ruim 40% duurder (57 euro voor 4 kg). Dit prijsverschil vind ik echt te groot.”

Hoewel Action proteïne prima is, scheelt het in prijs niet veel met bulk powders of myprotein. Dit is een belangrijke overweging, want deze merken bieden meer smaken aan. 

De creatine van de action is daarentegen wel een stuk goedkoper. 

Take home message 

De Action staat bekend om zijn lage prijzen. Hoewel dit over het algemeen erg fijn is, zal je door de lage prijs soms je twijfels hebben aan de kwaliteit van de producten. 

Er zijn mensen die nooit supplementen namen, maar voor deze prijs toch action proteïne gingen overwegen. De prijzen per kilo vallen in vergelijking met andere merken echter een beetje tegen. 

Met behulp van zowel de kwaliteit van de afzonderlijke ingrediënten als onafhankelijke labtesten weet je vrij zeker of de proteïne goed is. Ten slotte is je eigen persoonlijke ervaring ook zeer belangrijk.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Tipton, K. D., Elliott, T. A., Cree, M. G., Aarsland, A. A., Sanford, A. P., & Wolfe, R. R. (2007). Stimulation of net muscle protein synthesis by whey protein ingestion before and after exercise. American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism.

Rennie, M. J., Edwards, R. H. T., Krywawych, S., Davies, C. T. M., Halliday, D., Waterlow, J. C., & Millward, D. J. (1981). Effect of exercise on protein turnover in man. Clinical Science, 61(5), 627-639.

Rennie, M. J., & Tipton, K. D. (2000). Protein and amino acid metabolism during and after exercise and the effects of nutrition. Annual review of nutrition, 20(1), 457-483.

Wolfe, R. R. (2000). Protein supplements and exercise. The American journal of clinical nutrition, 72(2), 551S-557S.

Snijders, T., Res, P. T., Smeets, J. S., van Vliet, S., van Kranenburg, J., Maase, K., … & van Loon, L. J. (2015). Protein ingestion before sleep increases muscle mass and strength gains during prolonged resistance-type exercise training in healthy young men. The Journal of nutrition, 145(6), 1178-1184.