Is Frisdrank Vegan? Herken het Hieraan.

Naast voedsel wil je natuurlijk ook weten of je dranken zoals frisdrank wel vegan zijn. Dus is frisdrank vegan?

KORT ANTWOORD

Veel frisdranken zijn vegan, maar er zijn ook enkele frisdranken die gemaakt zijn met dierlijke producten of die getest zijn op dieren. 

In het algemeen zijn frisdranken gemaakt van water, suiker of een andere zoetstof, koolzuurgas en smaakstoffen. De meeste van deze ingrediënten zijn plantaardig en dus vegan. 

Er zijn echter enkele frisdranken die gemaakt zijn met dierlijke producten, zoals gelatine of honing, of getest op dieren. Als je veganist bent of gewoon dierproducten wilt vermijden, is het belangrijk om op de ingrediëntenlijst van de frisdranken te letten die je koopt en te controleren of ze vegan zijn.

Er zijn ook een aantal frisdranken op de markt die specifiek gemaakt zijn voor veganisten. Bijvoorbeeld, de meeste soorten cola zijn vegan, evenals andere populaire frisdranken zoals Sprite, Fanta en Mountain Dew. Bovendien zijn er ook een aantal merken die specifiek veganistische frisdranken aanbieden, zoals Virgils en Reed’s.

Dit artikel vertelt je hoe je vegan frisdrank kunt herkennen, en welke vegan frisdranken er allemaal zijn en welke juist niet vegan zijn.

cola

Hoe weet je of een frisdrank vegan is?

Er zijn enkele manieren om te bepalen of een frisdrank vegan is of niet:

 1. Lees de ingrediëntenlijst. De ingrediëntenlijst op het etiket van een product geeft aan welke ingrediënten er in de frisdrank zijn gebruikt. Zoek naar dierlijke producten, zoals gelatine, honing, caseïne en albumine. Als deze producten op de ingrediëntenlijst staan, is de frisdrank waarschijnlijk niet vegan.
 2. Zoek naar veganistische labels. Sommige frisdranken zijn gemarkeerd met veganistische labels, zoals het Vegan Action-logo of het Vegan Society-logo. Als een frisdrank met een van deze labels is gemarkeerd, kun je er zeker van zijn dat de frisdrank vegan is.
 3. Zoek naar aanvullende informatie op het internet. Als je twijfelt of een frisdrank vegan is of niet, kun je altijd naar aanvullende informatie op het internet zoeken. Veel bedrijven hebben websites met informatie over hun producten, waaronder informatie over de veganistische status van hun frisdranken.
 4. Vraag het aan de fabrikant. Als je nog steeds twijfelt, kun je altijd contact opnemen met de fabrikant van de frisdrank en vragen of het product vegan is. Bedrijven zijn vaak bereid om informatie te verstrekken over de samenstelling van hun producten.

Bekende vegan frisdranken

Er zijn een aantal bekende frisdranken die vegan zijn en specifiek gericht zijn op veganisten:

 1. Virgils. Dit merk biedt verschillende veganistische frisdranken, waaronder cola, root beer en ginger ale. Al hun producten zijn gemaakt met natuurlijke ingrediënten en zijn vrij van dierlijke producten.
 2. Reed’s. Dit merk biedt een reeks veganistische frisdranken, waaronder ginger beer, extra ginger beer en cherry ginger ale. Hun producten zijn gemaakt met biologische en natuurlijke ingrediënten en zijn vrij van dierlijke producten.
 3. Zevia. Dit merk biedt een reeks veganistische frisdranken, waaronder cola, mountain dew-stijl en ginger ale. Ze gebruiken natuurlijke zoetstoffen in plaats van suiker en zijn vrij van dierlijke producten.
 4. Temple Turmeric. Dit merk biedt veganistische frisdranken gemaakt met verse biologische kurkuma en andere natuurlijke ingrediënten. Ze bieden verschillende smaken, waaronder citroen, ginger lime en hibiscus.
 5. Fentimans. Dit merk biedt een reeks veganistische frisdranken, waaronder rose lemonade, ginger beer en bitter lemon. Hun producten zijn gemaakt met natuurlijke ingredienten en zijn vrij van dierlijke producten.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van veganistische frisdranken die op de markt verkrijgbaar zijn. 

Welke frisdranken zijn niet vegan?

Er zijn een aantal frisdranken die niet vegan zijn omdat ze gemaakt zijn met dierlijke producten of getest op dieren. 

Hier zijn enkele voorbeelden van frisdranken die niet vegan zijn:

 1. Red Bull: Deze energiedrank bevat gelatine, wat een dierlijk product is. Dit maakt Red Bull niet vegan.
 2. Fanta Orange: Hoewel veel frisdranken van Fanta vegan zijn, bevat Fanta Orange gelatine, wat een dierlijk product is. Dit maakt Fanta Orange niet vegan.
 3. Squirt: Deze citrusfrisdrank bevat albumine, wat een eiwit is dat afkomstig is van dierlijke producten. Dit maakt Squirt niet vegan.
 4. Sprite: Hoewel Sprite in het algemeen vegan is, is dit niet altijd het geval. Sommige dranken van Sprite bevatten caseïne, wat een eiwit is afkomstig van melk. Als je veganist bent en Sprite wilt drinken, is het belangrijk om de ingrediëntenlijst te lezen om er zeker van te zijn dat het product vegan is.
 5. Mountain Dew: Hoewel Mountain Dew in het algemeen vegan is, bevat sommige batches van dit product zoethoutwortelextract, wat gemaakt kan zijn met gelatine of andere dierlijke producten.

Take home message

Dus is frisdrank vegan?

Veel frisdranken zijn vegan, maar het is altijd belangrijk om de ingredientenlijst te lezen en ervoor te zorgen dat de frisdranken die je koopt vegan zijn als je dat wilt. 

Er zijn ook verschillende veganistische frisdranken op de markt die specifiek gemaakt zijn voor veganisten.

Enkele bekende veganistische frisdranken zijn Virgils, Reed’s, Zevia, Temple Turmeric en Fentimans. 

Frisdranken die niet vegan zijn: Red Bull, Fanta Orange, Squirt, sommige dranken van Sprite en sommige batches van Mountain Dew.

Om te bepalen of een frisdrank vegan is, kun je:

 • De ingredientenlijst op het etiket van het product lezen
 • Zoeken naar veganistische labels op het product
 • Aanvullende informatie op het internet zoeken
 • Contact opnemen met de fabrikant van het product

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen