Mag je Truffel als je Zwanger Bent?

In de grond waar truffels in gevonden worden herbergen zich ook schadelijke bacteriën waaronder de toxoplasmose bacterie. 

Veel van wat je eet zal de foetus bereiken. Daarom ben je tijdens de zwangerschap wel op je hoede. Verse rauwe truffel moet je daarom als rauw vlees beschouwen.

Uit angst voor de bacteriesoort toxoplasmose, durven veel vrouwen dus geen truffel te eten. Dus mag je truffel als je zwanger bent?

KORT ANTWOORD

Over het algemeen zijn truffels tijdens de zwangerschap veilig. Vanwege de kans op toxoplasmose moet je de truffels wel eerst goed schoon maken. Het zou nog beter zijn om de truffels te koken. Volgens de CDC kan je oppervlakte bacteriën waaronder toxoplasma gondii doden door de truffels te koken. Tijdens de zwangerschap zijn gekookte truffels veilig. Echter, aangezien dit ten koste van de smaak en textuur kan gaan zullen veel mensen de truffels goed schoonmaken met stromend water en een borstel. Zorg ervoor dat je tussen alle spleetjes komt en al het aarde verwijdert.

Dit artikel vertelt je wanneer truffels veilig zijn, op welke manieren je ze tijdens de zwangerschap veilig kunt bereiden inclusief de 3 veilige truffels.

vers geplukte truffels

Truffels en zwangerschap

In de grond waar truffels vandaan komen wordt ook de toxoplasmose bacterie aangetroffen. 

Jaarlijks raken maar liefst 1.1 miljoen in de Amerikanen met de Toxoplasma gondi bacterie besmet. Van alle infecties wordt 50% in verband gebracht met het voedsel.

De adviezen zijn gemengd. Truffels zijn op zichzelf veilig, maar door de grond kunnen ze met schadelijke bacteriën besmet raken. 

Zowel de moeder als baby kan door toxoplasmose ernstig ziek worden. Hoewel je als moeder soms geen symptomen ervaart kan je de ziekte wel aan de foetus doorgeven. 

Het laatste wat je wilt. Door de truffel goed schoon te maken en bereiden kan je dit risico verlagen. 

Als je tijdens de zwangerschap toxoplasmose oploopt kunnen er ernstige problemen ontstaan. Beschouw rauwe truffel daarom als rauw vlees en zorg ervoor dat je het goed bereidt. 

Je kan ook ook voor de veilige truffelsoorten gaan.

3 Veilige truffels tijdens de zwangerschap

Er zijn meerdere eetbare truffels:

  1. zwarte truffels
  2. witte truffels
  3. knoflook truffels 
  4. bourgondische truffels (zomertruffels)

Echter, verse truffel brengt wat risico’s met zich mee. Gelukkig zijn er drie truffelsoorten onschadelijk. De truffel vervangers:

  1. Diepgevroren truffel. Truffel dient minstens 3 dagen bevroren te zijn om de aanwezigheid van toxoplasmose te resetten. De diepgevroren truffel wordt minstens een week lang onder een temperatuur van minstens -18° ingevroren. Om deze reden is diepgevroren truffel tijdens de zwangerschap veilig. 
  2. Gedroogde truffel. Gedroogde truffel is vrij van bacteriën omdat het aan hoge temperaturen wordt blootgesteld. 
  3. Geconserveerde truffel. Ook truffelproducten kunnen een pasteurisatie en sterilisatie proces ondergaan. Dit vormt een uitstekend alternatief.

Verse truffel is natuurlijk het lekkerste, maar dat kan je tijdens de zwangerschap misschien maar beter even uitstellen. Zorg er in ieder geval voor dat je de truffel veilig bereidt. 

Veilige bereidingswijze

Chefkoks willen de smaak niet beïnvloeden en koken de truffels daarom zo min mogelijk. Maar als je zwanger bent is de gezondheid van je foetus het allerbelangrijkst.

  1. Koken. Als je in verwachting bent zou je het eten stomend heet moeten serveren, een algemene vuistregel. Alle bacteriën zouden door 75 graden celsius namelijk dood moeten gaan. Het is het beste als truffels gekookt worden, maar op deze manier wil je dit peperdure ingrediënt natuurlijk niet bereiden.

Als alternatief kun je rauwe truffels ook grondig schoonmaken om de kans op toxoplasmose zo klein mogelijk te houden. 

  1. Borstel. Hoewel sommige koks de truffels schoonborstelen kan je het tijdens de zwangerschap maar beter grondig schoonmaken. Met een borstel kan je immers niet alle spleetjes bereiken. Gebruik dus zowel stromend water als een borstel.
  2. Stromend water. Door de truffel vorm kan vuil makkelijk in een spleetje blijven hangen, je zal het daarom goed schoon moeten maken. Laat je truffels niet weken, maar was de truffels minstens 30 seconden onder schoon stromend water. Met stromend water zal de truffel niet veel water absorberen en blijft de smaak behouden.
  3. Delen wegsnijden. De truffel kan vervuilde of beschadigde delen bevatten. Snijd deze delen weg. 
  4. Handen wassen. Als je een niet schoongemaakte truffel hebt aangeraakt moet je je handen wassen. 
Weetje

Wist je dat er in veel truffelgerechten eigenlijk helemaal geen truffel zit? Goed nieuws, je kunt dus nog steeds van veel heerlijke ‘’truffel’’ gerechten genieten.

Take home message

Veel producten mag je tijdens de zwangerschap niet meer eten. Truffel is heerlijk, maar soms ook gevaarlijk. Net zoals paddenstoelen kunnen ook truffels met schadelijke bacteriën besmet zijn. 

Als je zwanger bent wil je natuurlijk niet ziek worden. Daarom vragen veel vrouwen zich af of truffels veilig zijn. Kortom, mag je truffel als je zwanger bent?

Als je in verwachting bent kun je nog steeds van truffels genieten. Je moet de truffels wel eerst goed schoonmaken. 

Mits je deze truffels goed schoonmaakt en kookt kunnen ze over het algemeen veilig gegeten worden.

Maak de truffels goed schoon, kook de truffels of ga voor een van de truffelvervangers zoals diepgevroren, gedroogde of geconserveerde truffel. 

Of wacht 9 maanden om weer van een verse delicate truffel te genieten.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Wong, S. Y., & Remington, J. S. (1994). Toxoplasmosis in pregnancy. Clinical infectious diseases, 853-861.

Paquet, C., Yudin, M. H., Allen, V. M., Bouchard, C., Boucher, M., Caddy, S., … & Senikas, V. (2013). Toxoplasmosis in pregnancy: prevention, screening, and treatment. Journal of obstetrics and gynaecology Canada, 35(1), 78-79.