Magnesium is een mineraal die je lichaam nodig heeft voor de botten en spieren. Het is ook belangrijk voor de overdracht van zenuwprikkels en voor de werking van de spieren.
Magnesium zit in veel voedingsmiddelen waardoor tekorten vrij zeldzaam zijn. Toch slikken sommige mensen magnesium bij, omdat het bekend staat als anti-stressmiddel. Maar kan dit leiden tot een overdosis wat magnesium supplementen gevaarlijk maakt?
Magnesium supplementen zijn ongevaarlijk tenzij daarmee de maximale hoeveelheid magnesium van 350 mg per dag wordt overschreden. Een te grote dosis magnesium kan zich in het lichaam opstapelen, met mogelijke ernstige bijwerkingen tot gevolg zoals een onregelmatige hartslag, lage bloeddruk en verwarring. Overdosering kan versneld optreden bij nierfunctiestoornissen. Echter, voor een gezond persoon is het risico om ooit een magnesium overdosis te krijgen extreem laag.
Risico bij overdosis magnesiumsupplementen
De risicofactoren voor een overdosis magnesium zijn:
- nierziekte
- hypothyreoïdie: trage schildklier
- de ziekte van Addison
- maag-darmstoornissen
- hart- en vaatziekten
- te veel magnesium (supplementen of medicijnen)
Een overdosis magnesium is zeldzaam omdat de nieren overtollig magnesium kunnen elimineren.
Overdosering komt daarom het vaakst voor bij mensen met een slechte nierfunctie, nadat ze medicijnen met magnesium hebben ingenomen, zoals maagzuurremmers of laxeermiddelen.
Symptomen van een magnesium overdosis
Te veel magnesiumsupplementen kunnen leiden tot de volgende symptomen:
- diarree
- misselijkheid en braken
- slaapzucht / sloomheid
- urineretentie (niet kunnen plassen)
- spierzwakte
- lage bloeddruk
- ademnood
- hartstilstand
Als een magnesiumoverdosis optreedt, kan een arts intraveneus calciumgluconaat geven om de effecten te keren.
Als de nierfunctie nog intact is, kan furosemide worden gegeven voor het plassen en uitscheiding van magnesium.
Bij een verminderde nierfunctie is soms dialyse nodig om magnesium uit het lichaam te spoelen.
Dit is de juiste dosering magnesium
Er moet als eerste een belangrijk onderscheid worden gemaakt tussen magnesium uit de voeding en magnesium uit supplementen.
Een te veel aan magnesium uit voeding vormt normaal gesproken geen gezondheidsrisico bij gezonde personen, omdat de nieren de overtollige hoeveelheden via de urine kunnen elimineren.
ADH mannen. Gezonde volwassen mannen zouden over het algemeen 400 tot 420 milligram (mg) magnesium per dag moeten binnenkrijgen.
ADH vrouwen. Gezonde volwassen vrouwen zouden 310 tot 320 mg magnesium per dag moeten binnenkrijgen. Zwangere vrouwen wordt aangeraden een hogere dosis te gebruiken.
Dosering supplement. Als je extra magnesium inneemt, mag dat maximaal 350 mg per dag zijn. Aanvullend magnesium is namelijk anders dan magnesium dat van nature voorkomt in voedingsmiddelen.
Hoge doses magnesium uit medicijnen of voedingssupplementen leiden vaak tot diarree misselijkheid en buikkrampen.
Magnesium wordt soms in hogere doses (meer dan 350 mg/dag) voorgeschreven om migraine te voorkomen, maar deze doseringen mogen alleen onder medisch toezicht worden ingenomen.
Belangrijke functies van magnesium
Magnesium is essentieel voor een goed werkend lichaam en dient vele functies. Het is onder andere belangrijk voor:
- Elektrische geleiding van het hart
- Zenuwfunctie
- Eiwitsynthese
- Gezonde botvorming
- Bloeddrukregulatie
- Energieproductie
- Bloedsuikerregulatie
Magnesiumbronnen
Magnesium komt vooral voor in vezelrijke voedingsmiddelen zoals bijvoorbeeld noten, peulvruchten, bladgroen, en volkoren. De volgende voedingsmiddelen zijn specifiek rijk aan magnesium:
- Spinazie
- Cashewnoten
- Amandelen
- Pinda’s
- Zwarte bonen
- Tarwe
- Sojamelk
Magnesium komt ook voor in supplementen en bepaalde medicijnen. Magnesium is bijvoorbeeld het actieve bestanddeel in sommige laxeermiddelen.
Deze medicijnen zijn normaal gesproken niet gevaarlijk, want door de laxerende werking neemt je lichaam simpelweg niet al het magnesium op.
Het magnesium wordt dus het lichaam uitgespoeld voordat het zijn effecten kan uitoefenen.
Echter, zeer grote doses magnesiumhoudende laxeermiddelen en maagzuurremmers worden in verband gebracht met magnesium giftigheid.
Take home message
Magnesium zit van nature in je lichaam en veel voedingsmiddelen. Er zijn gevaren verbonden aan het krijgen van te veel.
Teveel magnesium kan leiden tot hypermagnesiëmie, een situatie waarin te veel magnesium in het bloed zit.
Hoewel een overdosis zeldzaam is, kan het voorkomen bij mensen met een chronische nierziekte.
Als je ongunstige symptomen ervaart, zoals maagklachten, misselijkheid, braken, diarree en andere bijwerkingen kan het zijn dat je te veel magnesium neemt.
Doses van minder dan 350 mg magnesium per dag zijn veilig voor de meeste volwassenen als het op de juiste manier wordt ingenomen.
Voor een typisch gezond persoon is het risico om ooit een magnesium overdosis te krijgen extreem laag. Toch is het mogelijk om in bepaalde gevallen te veel magnesium te hebben.
Als je een verminderde nierfunctie hebt, bespreek dan eerst de risico’s van magnesiumhoudende medicijnen en supplementen met je arts.
Over Diederik
Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond.
Bronnen
Vissers, R. J., & Purssell, R. (1996). Iatrogenic magnesium overdose: two case reports. The Journal of emergency medicine, 14(2), 187-191.
Vormann, J. (2003). Magnesium: nutrition and metabolism. Molecular aspects of medicine, 24(1-3), 27-37.
Elin, R. J. (1988). Magnesium metabolism in health and disease. Disease-a-month, 34(4), 166-218.
Glasdam, S. M., Glasdam, S., & Peters, G. H. (2016). The importance of magnesium in the human body: a systematic literature review. In Advances in clinical chemistry (Vol. 73, pp. 169-193). Elsevier.