Met Tramadol Afvallen, Werkt Het?

Mensen die met tramadol starten merken wel eens gewichtsverlies op. Dit kan zelfs gebeuren zonder dat je gewicht probeert te verliezen.

Om je goed te informeren hebben wij uitgebreid onderzoek gedaan naar het effect van dit medicijn op gewichtsverlies.

Kortom, kan je door tramadol afvallen?

KORT ANTWOORD

Door de verdovende werking van tramadol verliezen sommige mensen het plezier in eten. Daarnaast zijn enkele bijwerkingen van tramadol slaperigheid, misselijkheid en verlies van eetlust. Dit kan verklaren waarom sommige mensen afvallen door het gebruik van tramadol. Houd ook rekening met stress, dit kan een grote boosdoener zijn. Bovendien kan tramadol slapeloosheid veroorzaken, het kan dus ook zijn dat je de hele nacht op blijft door het medicijn. 

Dit artikel vertelt je waarom tramadol gewichtsverlies kan stimuleren, bijwerkingen van tramadol en andere geneesmiddelen die het gewichtsverlies kunnen stimuleren.

afvallen medicatie pijnstiller

 Hoe tramadol afvallen stimuleert

Verlies van eetlust speelt in veel gevallen een grote rol. Dit is een bijwerking die je vaak zult tegenkomen als je verschillende forums doorleest waar mensen hun ervaringen delen. 

Veel mensen gaan ervan uit dat gewichtsverlies een directe bijwerking is van tramadol. Er is echter een andere reden waar je misschien nog niet aan had gedacht.  

Verdovende medicijnen zoals tramadol nemen het plezier in veel dingen weg. Als gevolg denk je misschien minder aan eten of haal je er minder voldoening uit. Op deze manier kan je ook afvallen door tramadol.

Tenslotte verlies je door tramadol mogelijk niet alleen een beetje vet. Het kan ook je testosteronniveau verlagen, wat een negatieve invloed heeft op je spieren en botten. 

Zorg er daarom voor dat je voldoende blijft bewegen om het risico op complicaties die gepaard gaan met mobiliteit te verminderen. 

Kortom, houd er rekening mee dat het afvallen door tramadol niet altijd verklaard kan worden door een verlies aan eetlust. Houd je relatie met voedsel goed in de gaten. 

Tot slot is de werkingsduur van tramadol echter vrij kort en voor een continu effect zou je gedurende de dag meerdere doses moeten nemen, wat de de kans op ongewenste bijwerkingen kan verhogen.

Bijwerkingen van tramadol

Elk medicijn heeft risico’s. Tramadol was aanvankelijk geen gereguleerde stof, totdat men erachter kwam dat je er afhankelijk en verslaafd aan kan raken.

Hoewel je door het eetlustverlies kan afvallen, kunnen er nog meer bijwerkingen optreden. Zo kan tramadol zelfs effect hebben op je ongeboren baby. Langdurig gebruik van tramadol kan tot het neonataal opioïden onttrekkingssyndroom leiden.

Een van de ontwenningsverschijnselen zijn diarree, overgeven, en het niet aankomen in gewicht. Hierdoor kan je baby dus ook afvallen door tramadol, wat erg gevaarlijk is. 

Wees dus voorzichtig.

De volgende bijwerkingen zijn geassocieerd met tramadol: 

 1. misselijkheidmisselijk
 2. hoofdpijn
 3. duizeligheid
 4. slaperigheid
 5. angst
 6. euforie
 7. stemmingswisselingen
 8. nervositeit
 9. spierkrampen
 10. diarree
 11. jeuk
 12. zweten
 13. droge mond
 14. huiduitslag
 15. geheugenverlies
 16. concentratiestoornissen
 17. depressie

Een erg lange lijst, maar het is handig om rekening te houden met deze bijwerkingen. 

Geneesmiddelen die gewichtsverlies stimuleren

Naast tramadol zijn er andere geneesmiddelen die effect hebben op het gewicht. Er zijn een aantal medicijnen die het afvallen kunnen stimuleren. 

Ze worden daarom ook wel afslankmedicijnen genoemd en zijn zelfs door de FDA voor langdurig gebruik goedgekeurd.

Afslankmedicijnen: 

 1. Liraglutide 
 2. Bupropion-naltrexone 
 3. Phentermine-topiramaat 
 4. Orlistat 

Naast tramadol kunnen dus ook andere medicijnen gewichtsverlies veroorzaken. Het is overigens niet verstandig medicatie te gebruiken als de intentie afvallen is.

Take home message 

Mensen die tramadol gebruiken en niet meer lichaamsbeweging doen dan voorheen, kunnen gewichtsverlies opmerken. 

Hier zijn meerdere mogelijke verklaringen voor. Door het gebruik van tramadol kan je door de verdovende werking het plezier en voldoening in eten verliezen. Daarnaast is een van de bijwerkingen verlies van eetlust. 

Stress kan ook een grote rol spelen. Tramadol kan bovendien slapeloosheid veroorzaken, waardoor je de hele nacht opblijft. Kortom, door tramadol afvallen heeft meerdere verklaringen.

Als je je zorgen maakt over tramadolafhankelijkheid laat het dan aan je arts weten. Die kunt je helpen en begeleiden bij het afbouwen van tramadol, om zo de verslaving onder controle te krijgen.

Weetje

De werkingsduur van tramadol is echter vrij kort en voor een continue effect zou je gedurende de dag meerdere doses moeten nemen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Lee, C. R., McTavish, D., & Sorkin, E. M. (1993). Tramadol. Drugs, 46(2), 313-340.

Shipton, E. A. (2000). Tramadol—present and future. Anaesthesia and intensive care, 28(4), 363-374.

Grond, S., & Sablotzki, A. (2004). Clinical pharmacology of tramadol. Clinical pharmacokinetics, 43(13), 879-923.

Dunn, K. E., Bergeria, C. L., Huhn, A. S., & Strain, E. C. (2019). A systematic review of laboratory evidence for the abuse potential of tramadol in humans. Frontiers in psychiatry, 10, 704.