Hoe Lang Werkt Tramadol?

Tramadol wordt gebruikt als kortdurende pijnstiller bij matige tot ernstige pijn. Tramadol wordt als een zwak opioïd beschouwd. Zo is het maar liefst 6000 keer zwakker dan morfine.

Het is verkrijgbaar met zowel een onmiddellijke afgifte als met een verlengde afgifte die een andere werkingsduur hebben. 

Dus hoe lang werkt tramadol?

KORT ANTWOORD

Tramadol met onmiddellijke afgifte werkt ongeveer 4-6 uur en tramadol met verlengde afgifte werkt ongeveer 12-24 uur. De piekconcentratie zal anderhalf uur na het innemen bereikt worden. De effecten van tramadol met onmiddellijke afgifte houden hooguit 6 uur aan. Voor een continue pijnverlichting zal het tramadoltablet met onmiddellijke afgifte om de 4-6 uur ingenomen moeten worden, terwijl het tramadoltablet met verlengde afgifte elke dag slechts eenmaal ingenomen hoeft te worden.

De halfwaardetijd van tramadol bedraagt ongeveer 6-8 uur, oftewel na 6-8 uur heeft je lichaam de helft van tramadol gemetaboliseerd en verwijderd. Binnen ongeveer twee dagen (20-40 uur) zal tramadol uit je lichaam verwijderd zijn. Het is onwaarschijnlijk dat tramadol na 1-2 dagen nog in je bloed aanwezig is. Tramadol met verlengde afgifte kan door het continue vrijgegeven langer in je bloed aanwezig blijven.

Dit artikel vertelt je wanneer de pijnverlichting optreedt en wat ervoor kan zorgen dat tramadol langer in het lichaam blijft.

Apotheker houdt tramadol vast

Wanneer begint tramadol te werken?

De snelwerkende formulering (tramadol met onmiddellijke afgifte) zal na een uur de pijn beginnen te verlichten. 

Bij de verlengde afgifte kan het langer duren voordat je pijn verlicht wordt maar de effecten kunnen vervolgens tot 24 uur aanhouden.

Het tramadoltablet met verlengde afgifte wordt vooral voor chronische pijnbeheersing gebruikt. Binnen 30-60 minuten beginnen tramadol injecties, druppels, en sommige tabletten te werken.

Wat ervoor kan zorgen dat het langer blijft werken

Een aantal factoren kunnen het eliminatieproces van tramadol verlengen:

  1. pilvorm blijft langer in je systeem dan wanner het geïnjecteerd wordt
  2. hogere doses
  3. frequentere doses 
  4. tragere stofwisseling dus een tragere afbraak
  5. oudere leeftijd door een trage metabolisering 
  6. een verminderde lever- en nierfunctie waardoor het eliminatieproces langer duurt en afvalstoffen minder snel verwijdert en uitgescheiden worden

Als je de tablet kauwt, plet of snuift kunnen de effecten onmiddellijk afgegeven worden maar duren ze dus niet zo lang. Bovendien loop je het risico op een overdosis.

Zeer ernstige allergische reacties zijn zeldzaam, maar kunnen optreden. 

Tramadol kent veel bijwerkingen. Eén van de meest bekende bijwerkingen van tramadol is gewichtsverlies en dit is ook de reden waarom sommige mensen tramadol willen gaan gebruiken. Dit raden we echter niet aan, omdat tramadol veel meer bijwerkingen kent die het lichaam negatief kunnen beïnvloeden. Raadpleeg daarom altijd de apotheek of de dokter wanneer je van plan bent medicijnen te gaan nemen.

Take home message

Voor de bestrijding van pijn kan tramadol voorgeschreven worden. Tramadol is een zogeheten opioïde agonistisch geneesmiddel en kan voorgeschreven worden bij matige tot ernstige pijn.

Hoe lang werkt tramadol?

De effecten van tramadol met directe afgifte duren 4-6 uur terwijl de effecten van tramadol met verlengde of gecontroleerde afgifte wel 24 uur aan kunnen houden.

Het eliminatieproces van tramadol kan door een aantal factoren langer worden zoals door een hogere doses, frequentere doses, pilvorm (blijft langer in je systeem), tragere stofwisseling, oudere leeftijd en een verminderde lever- en nierfunctie.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Lehmann, K. A. (1997). Tramadol in acute pain. Drugs, 53, 25-33.