Het Verschil Tussen Amlodipine en Nifedipine

Twee van de meest voorgeschreven medicijnen voor hoge bloeddruk zijn amlodipine en nifedipine. 

Hoewel beide medicijnen tot dezelfde klasse van geneesmiddelen behoren, genaamd calciumantagonisten, hebben ze enkele belangrijke verschillen in hoe ze werken en hoe ze worden gebruikt.

Dus wat is het verschil tussen amlodipine en nifedipine?

KORT ANTWOORD

Amlodipine werkt door de bloedvaten te verwijden, waardoor de bloeddruk daalt. Het wordt vaak voorgeschreven als dagelijkse tabletten die worden ingenomen met of zonder voedsel. Amlodipine heeft een langere halfwaardetijd, wat betekent dat het langer in het lichaam blijft en minder vaak hoeft te worden ingenomen dan nifedipine.

Nifedipine werkt ook door de bloedvaten te verwijden, maar wordt vaak voorgeschreven in de vorm van een capsule met vertraagde afgifte die één keer per dag wordt ingenomen met voedsel. Het wordt vaak voorgeschreven voor mensen met angina pectoris (pijn op de borst), een aandoening die wordt veroorzaakt door een vernauwing van de bloedvaten die het hart van bloed voorzien.

Hoewel beide medicijnen effectief zijn bij het verlagen van de bloeddruk, hebben ze verschillende bijwerkingen en interacties met andere medicijnen. Het is belangrijk om met je arts te praten over welk medicijn het beste voor jou is, op basis van jouw individuele gezondheid en medicatiegeschiedenis.

Dit artikel vertelt je het verschil tussen amlodipine en nifedipine en over de bijwerkingen ervan.

medicijnen schap

Andere verschillen tussen amlodipine en nifedipine

Naast de verschillen in werkingsmechanisme en bijwerkingen, zijn er nog andere belangrijke aspecten van Amlodipine en Nifedipine die mensen moeten kennen, waaronder:

Amlodipine:

 1. Toepassingen: Amlodipine wordt meestal voorgeschreven voor hypertensie (hoge bloeddruk), angina pectoris (pijn op de borst) en coronaire hartziekte.
 2. Halfwaardetijd: De halfwaardetijd van Amlodipine is ongeveer 35-50 uur, wat betekent dat het langer duurt voordat het medicijn uit het lichaam is verdwenen.
 3. Dosering: De aanbevolen startdosis van Amlodipine is meestal 5 mg per dag, maar dit kan worden verhoogd tot maximaal 10 mg per dag, afhankelijk van de individuele respons.
 4. Interacties met andere medicijnen: Amlodipine kan interageren met andere medicijnen, zoals simvastatine en rifampicine, wat kan leiden tot een verhoogd risico op bijwerkingen.

Nifedipine:

 1. Toepassingen: Nifedipine wordt voornamelijk gebruikt voor hypertensie en angina pectoris, maar kan ook worden voorgeschreven voor andere aandoeningen zoals de ziekte van Raynaud.
 2. Halfwaardetijd: De halfwaardetijd van Nifedipine is ongeveer 2 uur, wat betekent dat het medicijn sneller uit het lichaam wordt geëlimineerd dan Amlodipine.
 3. Dosering: De dosering van Nifedipine kan variëren afhankelijk van de toepassing en individuele respons, maar de aanbevolen dosis is meestal tussen 10-60 mg per dag, verdeeld over 2-3 doses.
 4. Interacties met andere medicijnen: Nifedipine kan interageren met andere medicijnen zoals cimetidine, wat kan leiden tot een verhoogd risico op bijwerkingen.

Het is belangrijk om te onthouden dat hoewel Amlodipine en Nifedipine beide calciumantagonisten zijn, ze verschillen in hun farmacologische eigenschappen en bijwerkingen. 

Werkingsmechanisme van amlodipine

Het werkingsmechanisme van amlodipine kan in verschillende stappen worden beschreven:

 1. Bloedvatverwijding: Amlodipine is een calciumantagonist die werkt door het blokkeren van calciumkanalen in de wanden van de bloedvaten. Dit leidt tot ontspanning van de gladde spieren in de bloedvatwanden, waardoor de bloedvaten verwijden.
 2. Verminderde perifere weerstand: Door de bloedvatverwijding neemt de weerstand tegen de bloedstroom af. Dit zorgt ervoor dat het hart minder hard hoeft te pompen om het bloed door de bloedvaten te laten stromen.
 3. Lagere bloeddruk: Als gevolg van de verminderde perifere weerstand, daalt de bloeddruk. Dit kan helpen bij het voorkomen van hypertensie (hoge bloeddruk).
 4. Verbeterde bloedtoevoer: Door de bloedvatverwijding verbetert ook de bloedtoevoer naar het hart, waardoor het risico op angina pectoris (pijn op de borst) vermindert.
 5. Langere werking: Amlodipine heeft een langere halfwaardetijd dan andere calciumantagonisten, wat betekent dat het langer in het lichaam blijft en minder vaak hoeft te worden ingenomen.

Samengevat werkt amlodipine door het blokkeren van calciumkanalen in de bloedvatwanden, wat leidt tot bloedvatverwijding, verminderde perifere weerstand, lagere bloeddruk, verbeterde bloedtoevoer en een langere werking dan andere calciumantagonisten.

Werkingsmechanisme van nifedipine 

Het werkingsmechanisme van Nifedipine kan in verschillende stappen worden beschreven:

 1. Bloedvatverwijding: Nifedipine is een calciumantagonist die werkt door het blokkeren van calciumkanalen in de gladde spieren van de bloedvaten. Dit leidt tot ontspanning van de bloedvatwanden en bloedvatverwijding.
 2. Verminderde perifere weerstand: Door de bloedvatverwijding neemt de weerstand tegen de bloedstroom af. Dit zorgt ervoor dat het hart minder hard hoeft te werken om bloed door de bloedvaten te laten stromen.
 3. Verlaagde bloeddruk: Als gevolg van de verminderde perifere weerstand, daalt de bloeddruk. Dit kan helpen bij het voorkomen van hypertensie (hoge bloeddruk).
 4. Vermindering van coronaire spasmen: Nifedipine kan ook worden voorgeschreven voor mensen met angina pectoris. Het werkt door de bloedvaten die het hart van bloed voorzien te verwijden en het verminderen van coronaire spasmen, waardoor de bloedtoevoer naar het hart verbetert.
 5. Vertraagde afgifte: Nifedipine is verkrijgbaar in een capsulevorm met vertraagde afgifte, wat betekent dat de medicatie langzaam wordt afgegeven gedurende een langere periode. Hierdoor hoeft het minder vaak te worden ingenomen.

Samengevat werkt Nifedipine door het blokkeren van calciumkanalen in de gladde spieren van de bloedvaten, wat leidt tot bloedvatverwijding, verminderde perifere weerstand, verlaagde bloeddruk, vermindering van coronaire spasmen en langzame afgifte van medicatie.

Bijwerkingen van amlodipine en nifedipine

Hoewel Amlodipine en Nifedipine beide calciumantagonisten zijn die werken door het blokkeren van calciumkanalen in de gladde spieren van de bloedvaten, verschillen ze enigszins in hun bijwerkingen. Enkele belangrijke verschillen tussen de twee zijn:

 1. Hoofdpijn: Amlodipine wordt over het algemeen geassocieerd met minder hoofdpijn dan Nifedipine.
 2. Tachycardie (versnelde hartslag): Nifedipine kan tachycardie veroorzaken, terwijl dit bij Amlodipine minder vaak voorkomt.
 3. Voet- en enkelpijn: Amlodipine kan leiden tot pijn in de voeten en enkels, terwijl Nifedipine dit minder vaak veroorzaakt.
 4. Duizeligheid: Nifedipine kan bij sommige patiënten duizeligheid veroorzaken, terwijl dit bij Amlodipine minder vaak voorkomt.
 5. Opvliegers: Nifedipine kan opvliegers veroorzaken, terwijl Amlodipine dit minder vaak doet.
 6. Constipatie: Nifedipine kan constipatie veroorzaken, terwijl Amlodipine dit minder vaak doet.

Het is belangrijk om te benadrukken dat deze bijwerkingen niet bij alle patiënten optreden en dat de frequentie en ernst ervan kan variëren afhankelijk van de dosering en de individuele respons.

Take home message

Amlodipine en Nifedipine zijn beide calciumantagonisten die worden gebruikt om hypertensie en angina pectoris te behandelen. 

Maar wat is het verschil tussen amlodipine en nifedipine?

Het belangrijkste verschil tussen beide medicijnen is hun werkingsduur, waarbij Amlodipine langer werkt dan Nifedipine. 

Amlodipine heeft minder bijwerkingen in vergelijking met Nifedipine, die vaak geassocieerd wordt met hoofdpijn en blozen. 

Nifedipine is een sneller werkend medicijn, waardoor het geschikter is voor acute symptomen. 

In het algemeen wordt de keuze tussen beide medicijnen bepaald door de individuele respons en voorkeur van de patiënt. 

Raadpleeg altijd een arts voordat je met medicijnen begint of wijzigingen aanbrengt in je medicatieregime.

Het begrijpen van de verschillen tussen Amlodipine en Nifedipine is essentieel om de meest geschikte behandelingsoptie te kiezen voor hypertensie en angina pectoris. 

Het is belangrijk om regelmatig met je arts te spreken en eventuele bijwerkingen te melden.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen