Waarom is Olijfolie Duur? 3 Redenen.

Alle prijzen in de supermarkt gaan omhoog maar de prijs van olijfolie gaat door het dak.

In de afgelopen twee jaar is de gemiddelde prijs van Italiaanse extra vierge olijfolie met 27 procent gestegen.

En dit zal waarschijnlijk alleen maar erger worden. 

Producenten verwachten namelijk dat er 20% minder eindproduct zal zijn, waardoor de prijs van de olie met maar liefst 30% tot 50% kan stijgen, afhankelijk van het type olie.

Maar waarom is olijfolie duur en waarom is olijfolie duurder dan voorheen?

KORT ANTWOORD

Door droogte en hittegolven is de oogst van olijven in Italië met 37% afgenomen en in Spanje met maar liefst 50% afgenomen. Spanje is de grootste olijfolieproducent van de wereld en Italië is de op een na grootste producten van de wereld.

Daarnaast is door de oorlog in oekraïne de prijs van alle plantaardige oliën gestegen. Oekraïne levert namelijk de helft van alle zonnebloemolie in de wereld. Als de beschikbaarheid van zonnebloemolie afneemt, zullen dus alle oliën, waaronder olijfolie, stijgen.

Dit artikel legt uit waarom olijfolie duur is en bekijkt of de prijzen in de toekomst misschien weer zullen dalen.

olijven in mand en olijfoliefles op houten tafel

1. Droogte en hittegolven

In de zomer van 2022 heerste droogte en waren er hittegolven in diverse olijfolieproducerende regio’s.

Zo werd de warmste zomer ooit in Europa geregistreerd en werden delen van West- en Noord-Europa getroffen door meerdere langdurige en intense hittegolven. 

Hierdoor was de oogst niet optimaal, waren er minder olijven beschikbaar, en stegen de kosten.

Belangrijke olijfolie landen zoals Italië, Griekenland, Spanje en Portugal, verwachten daarom een kleinere oogst. 

Italië verwacht dat er dit jaar 37% minder olijfolie zal worden geproduceerd dan vorig jaar, en Italië is de op een na grootste producent ter wereld.

Spanje is de grootste olijfolieproducent ter wereld en produceert de helft van alle olijfolie. In Spanje is de oogst dit jaar met maar liefst 50% afgenomen.

Weetje

Wist je dat de stijgende prijzen van olijfolie Starbucks duurder kunnen maken? Er is namelijk een Starbucks-variant met olijfolie genaamd de Oleato Latte.

Extra vierge olijfolie is duur, maar wist je dat 83% eigenlijk niet aan de kwaliteitsnormen voldoet? Lees hier hoe je hoogwaardige extra vierge olijfolie kunt herkennen.

2. Oorlog

Een andere reden voor de stijgende prijzen van olijfolie is de afname van de beschikbaarheid van zonnebloemolie.

Dit komt door de oorlog in Oekraïne, omdat Oekraïne ongeveer de helft van ’s werelds zonnebloemolie levert. 

Hierdoor zullen de prijzen van alle plantaardige oliën blijven stijgen.

Houd deze ontwikkelingen in de gaten, omdat ze invloed kunnen hebben op je dagelijkse uitgaven.

3. Slechte zomeroogst 

De oogst van deze zomer zal niet veel beter zal zijn. Zo kunnen de veranderende klimaatomstandigheden de olijfproductie kwetsbaarder maken. 

Het weer wordt onvoorspelbaarder en extremer, wat het land van de olijfboeren beïnvloedt.

De situatie ziet er dus niet rooskleurig uit. Gelukkig zijn er grote merken die in duurzame initiatieven investeren om een betrouwbare bron van hoogwaardige olijfolie te garanderen.

Alternatieven

Gelukkig zijn er nog andere opties zoals avocado-olie, kokosolie, zonnebloemolie, sesamolie, lijnzaadolie, druivenpitolie, walnootolie, raapzaadolie, rijstzemelolie en saffloerolie beschikbaar.

Deze oliën bevatten onverzadigde vetzuren, die goed zijn voor het hart. Ze bevatten ook vitamines en antioxidanten die de algemene gezondheid kunnen ondersteunen. 

Druivenpitolie en walnootolie bevatten belangrijke vetzuren en antioxidanten. 

Sesamolie staat bekend om zijn enkelvoudig onverzadigde vetten, terwijl zonnebloemolie rijk is aan vitamine E. 

Deze oliën kunnen een waardevolle toevoeging zijn aan een evenwichtig dieet en bieden diverse gezondheidsvoordelen.

Take home message

Dus waarom is olijfolie duur?

Ten eerste hebben droogte en hittegolven in Europa de oogst van olijven aangetast, met een daling van 37% in Italië en 50% in Spanje, de twee grootste olijfolieproducenten ter wereld. 

Daarnaast draagt de oorlog in Oekraïne bij aan de stijgende prijzen doordat Oekraïne een belangrijke leverancier is van zonnebloemolie, wat de prijzen van alle plantaardige oliën verhoogt. 

Bovendien zal de oogst van dit jaar waarschijnlijk niet veel beter zijn vanwege de toenemende klimaatproblemen.

Dit alles heeft geleid tot prijsstijgingen van 30% tot 50% voor verschillende soorten olie. 

De duurdere olijfolieprijzen hebben mogelijk zelfs invloed op bedrijven zoals Starbucks, die een duurdere koffievariant genaamd de “Oleato Latte” aanbieden. 

Gelukkig zijn er merken die in duurzame initiatieven investeren om de beschikbaarheid van hoogwaardige olijfolie te waarborgen. 

De toekomst van de olijfolieprijzen blijft echter onzeker, gezien de uitdagingen waarmee de olijfproductie wordt geconfronteerd.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Xiong, B., Sumner, D., & Matthews, W. (2014). A new market for an old food: the US demand for olive oil. Agricultural Economics, 45(S1), 107-118.