Wat is Strippen bij een Zwangere Vrouw? Hoe Werkt Het?

Strippen is een medische procedure die wordt uitgevoerd door een verloskundige of gynaecoloog.

Maar wat moet je je daarbij voorstellen? Dus wat is strippen?

KORT ANTWOORD

Met strippen kan de bevalling op gang gebracht of versneld worden. Het proces omvat het weken van de baarmoederhals met een speciaal instrument genaamd een stripper, waardoor de baarmoederhals dunner en zachter wordt. Hierdoor kan de baarmoederhals makkelijker opengaan tijdens de bevalling, waardoor de bevalling sneller en efficiënter kan verlopen.

Strippen is een veilige en effectieve methode om de bevalling op gang te brengen, vooral als de zwangere vrouw al in haar uitgerekende datum is en nog geen tekenen van bevalling vertoont. Het is echter belangrijk om te weten dat strippen niet altijd succesvol is en soms kan leiden tot een noodzakelijke keizersnede.

De procedure duurt ongeveer 10 tot 20 minuten en kan enige ongemak of pijn veroorzaken. De zwangere vrouw kan ervoor kiezen om pijnstillers te gebruiken tijdens de procedure. 

Na de procedure, kan de zwangere vrouw milde weeen ervaren, maar het kan enkele uren of zelfs dagen duren voordat de bevalling daadwerkelijk begint. In sommige gevallen kan strippen ook gebruikt worden om een medische indicatie te behandelen, zoals een te hoge bloeddruk of de groei van de baby is gestopt.

Dit artikel vertelt je wat strippen is, wanneer het wordt gedaan, hoe de procedure verloopt en de risico’s ervan.

zwangere buik

Wanneer strippen bij een zwangere vrouw?

Strippen kan worden uitgevoerd als onderdeel van een plan om de bevalling op gang te brengen. Hieronder enkele redenen waarom strippen kan worden overwogen:

Medische indicatie: Als er medische redenen zijn waarom de bevalling moet worden ingeleid, zoals bijvoorbeeld een hoge bloeddruk of een groeiachterstand van de baby, kan strippen worden gebruikt om de bevalling op gang te brengen.

Verlenging van de zwangerschap: Als de zwangerschap langer duurt dan 41 weken, kan strippen worden gebruikt om de bevalling op gang te brengen, aangezien een zwangerschap die langer duurt dan 42 weken kan leiden tot complicaties.

Vermindering van het aantal keizersneden: Strippen kan worden gebruikt om de kans op een keizersnede te verminderen, omdat het de baarmoedermond rijper maakt en dit kan helpen om een normale bevalling te bevorderen.

Weet dat strippen niet altijd noodzakelijk is en dat elke vrouw anders reageert op de procedure. 

De procedure van strippen bij zwangere vrouwen

Strippen bij zwangere vrouwen is een procedure die gebruikt wordt om de baarmoedermond rijp te maken voor bevalling. 

Hieronder staat een lijst met de stappen die genomen worden tijdens de procedure:

  1. De vrouw gaat op haar rug op een onderzoekstafel liggen.
  2. De arts of verloskundige maakt de vagina schoon met een antiseptisch middel.
  3. De arts of verloskundige introduceert twee vingers in de vagina en voelt of de baarmoedermond rijp is.
  4. Als de baarmoedermond nog niet rijp is, wordt er met de vingers een ronddraaiende beweging gemaakt om de baarmoedermond zachter te maken.
  5. De arts of verloskundige kan ook een speculum inbrengen in de vagina om de baarmoedermond beter te kunnen zien.
  6. Als de baarmoedermond rijp is, kan de vrouw in bevalling gaan.

Sommige vrouwen gaan snel in bevalling  na het strippen, terwijl andere vrouwen geen reactie vertonen.

Hoe vaak is strippen bij een zwangere succesvol?

Het succespercentage van strippen hangt af van verschillende factoren, zoals de reden waarom het wordt uitgevoerd en de individuele reactie van de vrouw. 

Hieronder staan enkele factoren die van invloed kunnen zijn op het succespercentage van strippen:

Reden van inductie: Als strippen wordt uitgevoerd om medische redenen, zoals bijvoorbeeld een hoge bloeddruk of een groeiachterstand van de baby, is het succespercentage vaak hoger dan als het wordt uitgevoerd om de zwangerschap te verminderen.

Rijpheid van de baarmoedermond: Als de baarmoedermond al rijp is voordat het strippen begint, is de kans op succes groter dan als de baarmoedermond nog niet rijp is.

Individuele reactie van de vrouw: Sommige vrouwen gaan snel in bevalling na het strippen, terwijl andere vrouwen geen reactie vertonen.

Ervaring van de arts of verloskundige: Ervaring van de arts of verloskundige die het strippen uitvoert kan ook van invloed zijn op het succespercentage.

Take home message

Dus wat is strippen?

Strippen is een manier om de baarmoedermond rijp te maken voor bevalling, en het kan worden gebruikt als onderdeel van een plan om de bevalling op gang te brengen, zoals inductie van bevalling, verlenging van de zwangerschap of het verminderen van het aantal keizersneden. 

We hebben ook gezien dat het succespercentage van strippen kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de reden waarom het wordt uitgevoerd en de individuele reactie van de vrouw.

Maar ondanks deze variabelen, is strippen een veelgebruikte en veilige procedure die wordt uitgevoerd door artsen en verloskundigen. 

Het is belangrijk om te realiseren dat elke vrouw anders reageert op de procedure en dat het in overleg met een arts of verloskundige moet worden beslist.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen