Welke Babyvoeding bij Reflux en wat te Vermijden?

Reflux ontstaat wanneer de spier tussen de slokdarm en maag van je baby ontspant. Als je baby hier last van heeft ga je natuurlijk rekening houden met wat je aan je baby geeft.

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen namelijk reflux verlichten terwijl andere voedingsmiddelen de klachten juist kunnen verergeren. 

Dus welke babyvoeding bij reflux?

KORT ANTWOORD

Groentenpurees zijn de beste babyvoeding bij reflux. Met name de wortelgroenten zijn het beste zoals wortelen, (zoete) aardappelen, koolraap, pompoen en pastinaak. Alle vruchten die niet zuur zijn mogen ook gegeven worden.

Dit artikel vertelt je welke voedingsmiddelen je moet vermijden, hoe je de reflux kan verminderen en een aantal aandachtspunten.

baby houdt een flesje melk vast

Welke voedingsmiddelen vermijden?

Afhankelijk van de precieze leeftijd van je kind zijn er bepaalde voedingsmiddelen die tot zure reflux kunnen leiden.

Voedingsmiddelen die vermeden moeten worden zijn onder andere:

  1. citrusvruchten zoals sinaasappels, appels
  2. paprika’s
  3. tomaten
  4. druiven
  5. komkommers
  6. courgettes
  7. aubergines

Vermijd bovendien gekruid voedsel en voedingsmiddelen met koemelkeiwitten.

Maar hoe kunnen deze voedingsmiddelen precies reflux veroorzaken?

  1. Meer maagzuur. Zo kunnen tomatenproducten en citrusvruchten de maagzuurproductie verhogen.
  2. Onderste slokdarmsfincter. Peperpunte, vetrijke voedingsmiddelen en chocolade kunnen ervoor zorgen dat de onderste slokdarmsfincter langer open blijft. Hierdoor kan de maaginhouden gaan terugvloeien.

Op verschillende manieren kan je reflux bij baby’s helpen verminderen.

Reflux baby verminderen

Reflux is erg vervelend, maar kan gelukkig op een aantal manieren geminimaliseerd worden:

  1. kleinere en meer frequente voedingen
  2. baby de tijd geven om te laten boeren
  3. in een rechtopstaande positie voeden
  4. als het mogelijk is je baby na het voeden een half uur in een zittende positie houden
  5. baby op de rug laten slapen
  6. een fles gebruiken die reflux kan verminderen
  7. flesvoeding op tempo

Vaste voeding

Je hebt misschien wel een gehoord dat vaste voeding de reflux zal doen verbeteren wanneer de baby eenmaal aan vaste voeding begint.

Voor de meeste kinderen die last hebben van milde reflux is dit ook het geval. Het maagdarmkanaal is dan namelijk rijper. De vaste stoffen kunnen de maaginhouden dan verzwaren waardoor het terugspatten van voedsel voorkomen kan worden.

Niet zomaar van de melk af halen

Als je baby nog niet 4 maanden oud is mag je je baby geen vast voedsel geven. Dit is de algemene vuistregel. Overleg eerst met je dokter voordat je je baby van de melk afhaalt en op vast voedsel overgaat.

Oorzaken reflux baby

Reflux begint meestal op de leeftijd van 2-3 weken en zal rond 4-5 maanden pieken. Gelukkig zullen de symptomen bij de meeste baby’s rond de leeftijd van 9-12 maanden volledig verdwenen zijn. 

Er zit een spier tussen slokdarm en maag van je baby (onderste slokdarmsfincter). Wanneer deze spier ontspant en de maag vol zit kan er voedsel terugstromen en reflux veroorzaken.

Er kan zure reflux ontstaan wanneer je een baby te veel eten geeft of te vaak voedt. 

Zure reflux wordt vaker gezien bij baby’s met flesvoeding of baby’s die te veel voeding ontvangen in vergelijking met babys die borstvoeding ontvangen.

Take home message

Het is erg vervelend als voedsel vanuit de maag terugstroomt in de slokdarm. 

Symptomen van reflux bij baby’s zijn onder andere een kromming van de nek of rug, herhaaldelijk huilen, overgeven, geïrriteerdheid, niet kunnen slapen, terugkerende oorontstekingen en de hik.

Als dit gebeurt ga je beter rekening houden met de voeding.

Welke babyvoeding bij reflux?

De beste babyvoeding bij reflux zijn groentenpurees. Ga voor bijvoorbeeld wortelgroenten zoals wortelen, (zoete) aardappelen, koolraap, pompoen, en pastinaak. Deze worden namelijk als het beste beschouwd.

Het is dus belangrijk dat je voor de voedingsmiddelen gaat die de reflux verlichten en de voedingsmiddelen vermijdt die de klachten kunnen verergeren.

Hopelijk kunnen de hierboven beschreven tips de reflux helpen minimaliseren.

Rond de leeftijd van 9-12 maanden zullen de symptomen gelukkig bij de meeste baby’s verdwenen zijn.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Hyman, P. E. (1994). Gastroesophageal reflux: one reason why baby won’t eat. The Journal of Pediatrics, 125(6), S103-S109.