Welke Vis Mag Niet Tijdens de Zwangerschap? 3 Vissoorten

Tijdens de zwangerschap moet je bepaalde vissoorten vermijden omdat er veel zware metalen in kunnen zitten zoals kwik en lood. 

Daarnaast kunnen er ook nog een aantal andere stoffen in voorkomen die je niet wilt binnenkrijgen.

Dit kan schadelijk zijn voor de ontwikkeling van de foetus. Dus welke vis mag niet tijdens de zwangerschap?

KORT ANTWOORD

Er zijn een aantal vissoorten die je beter kunt vermijden tijdens de zwangerschap, zoals rauwe vis (zoals sushi, sashimi, en rauwe haring), vis uit blik (zoals tonijn, sardines, ansjovis en makreel) en grote, oudere vissoorten (zoals zwaardvis, marlijn, haai en roodbaars).

Het is wel veilig om beperkte hoeveelheden lichtgekleurde vis zoals tilapia, kabeljauw, zalm en witvis te eten, omdat deze vissoorten minder kwik bevatten. Ook kun je bevroren vis veilig eten, maar zorg ervoor dat deze goed is ontdooid en dat de temperatuur hoog genoeg is om eventuele parasieten te doden. 

Onthoud dat de aanbevelingen voor visconsumptie tijdens de zwangerschap kunnen variëren afhankelijk van waar je woont en welke regelgeving er geldt, dus je zou altijd moeten overleggen met je arts of verloskundige voordat je besluit om bepaalde vissoorten te eten tijdens de zwangerschap.

Dit artikel vertelt je welke vis je niet mag eten tijdens de zwangerschap en wat er kan gebeuren als je dat wel doet.

zwangere vrouw die haar buik aanraakt

Wat gebeurt er als je die vis toch eet?

Als je tijdens de zwangerschap vis eet die hoge niveaus van zware metalen, zoals kwik of lood, bevat, kan dit leiden tot een aantal risico’s voor de ontwikkeling van de foetus. Hieronder een lijst met mogelijke gevaren.

  1. Aangeboren afwijkingen. Hoge niveaus van kwik kunnen leiden tot afwijkingen in het zenuwstelsel, het hart en het gezichtsvermogen van de foetus.
  2. Laag geboortegewicht. Hoge niveaus van kwik kunnen leiden tot een laag geboortegewicht, wat kan bijdragen aan een groter risico op gezondheidsproblemen later in het leven.
  3. Cognitieve problemen. Hoge niveaus van kwik kunnen leiden tot cognitieve problemen, zoals een verminderde IQ, concentratieproblemen en leerproblemen bij kinderen.
  4. Neuropsychologische problemen. Hoge niveaus van lood kunnen leiden tot neuropsychologische problemen, zoals verminderde cognitieve vaardigheden, leer- en gedragsproblemen en een verminderd geheugen.
  5. Lever-en nierproblemen. Dioxinen en PCB’s, die aanwezig kunnen zijn in bepaalde vissoorten, kunnen leiden tot lever-en nierproblemen.

Aandachtspunten

  1. Alternatieven. Er zijn alternatieven voor vis die rijk zijn aan omega-3-vetzuren, zoals walnoten, chia- en lijnzaad, en plantaardige oliën zoals canola-olie. Deze kunnen een goede bron van omega-3-vetzuren zijn voor zwangere vrouwen die bepaalde vissoorten vermijden.
  2. Portiegrootte. Zelfs als je veilige vissoorten eet, is het belangrijk om de hoeveelheid vis die je eet te beperken. De aanbevolen hoeveelheid vis voor zwangere vrouwen is twee tot drie porties per week, waarbij een portie ongeveer 150 gram is.
  3. Kookmethode. De manier waarop vis wordt gekookt kan ook van invloed zijn op de hoeveelheid zware metalen en stoffen die aanwezig zijn in de vis. Gebakken of gegrilde vis is vaak een veiligere optie dan rauwe vis of vis uit blik.
  4. Vis uit specifieke gebieden. Er zijn sommige gebieden waar de waterkwaliteit slecht is en waar vissoorten meer kans hebben om verontreinigd te zijn met zware metalen of stoffen. Je moet altijd goed op de hoogte zijn van de oorsprong van de vis die je koopt of eet.
  5. Andere voedingsbronnen. Het is belangrijk om een ​​uitgebalanceerd dieet te hebben tijdens de zwangerschap. Zorg ervoor dat je voldoende groenten, fruit, volle granen, eiwitten, en gezonde vetten binnenkrijgt.

Take home message

Het is belangrijk om te weten dat vis een belangrijke bron van voedingsstoffen kan zijn tijdens de zwangerschap, zoals omega-3-vetzuren, die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van de hersenen van de foetus. 

Echter, sommige vissoorten kunnen grote hoeveelheden van zware metalen of stoffen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van de foetus. 

Daarom is het belangrijk om op de hoogte te zijn van welke vissoorten je moet vermijden tijdens de zwangerschap en hoeveel vis je zou moeten eten.

Er zijn ook andere alternatieven voor vis die rijk zijn aan omega-3-vetzuren die zwangere vrouwen kunnen overwegen, zoals walnoten, chia- en lijnzaad, en plantaardige oliën zoals canola-olie. 

Weet ook dat de manier waarop vis wordt gekookt, de hoeveelheid zware metalen en stoffen die aanwezig zijn in de vis, kan beïnvloeden. 

Gebakken of gegrilde vis is vaak een veiligere optie dan rauwe vis of vis uit blik.

Onthoud ook dat er sommige gebieden waar de waterkwaliteit slecht is en waar vissoorten meer kans hebben om verontreinigd te zijn met zware metalen of stoffen. 

Zo is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de oorsprong van de vis die je koopt of eet.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen