Afvallen met Polyfenolen? Zo Werkt Het

Polyfenolen zijn razend populair en niet zonder reden. Ze beschikken over ontstekingsremmende, herstelbevorderende en antioxiderende eigenschappen. 

Maar kan je met polyfenolen ook afvallen?

KORT ANTWOORD

Zowel polyfenolen uit de voeding als supplementen kunnen het afvallen stimuleren en gewichtstoename voorkomen. Polyfenolen verhogen namelijk het vetmetabolisme, verminderen de eetlust, verlagen de calorie-inname, verhogen de thermogenese, verhogen de vetverbranding (lipolyse) en remmen de groei en differentiatie van vetcellen. Bovendien kunnen de catechine polyfenolen het noradrenaline verhogen en daarmee de vetverbranding stimuleren. 

Dit artikel vertelt je hoe polyfenolen het afvallen bevorderen, de rol van polyfenolen bij obesitas inclusief welke polyfenolrijke voedingsmiddelen je daarbij kunnen helpen.

polyfenolen afvallen

Polyfenolen leiden tot afvallen

Celcultuur-, dier- en menselijk onderzoek heeft aangetoond dat bepaalde polyfenolen het  vet- en energiemetabolisme op een gunstige wijze kan beïnvloeden.

Verlaagt de calorie-inname. Zwartetheepolyfenolen remmen zowel de vertering als de absorptie van lipiden (vetten) en sacchariden. Hierdoor gaat de calorie-inname omlaag. 

Verhoogt vetmetabolisme. Zwartetheepolyfenolen activeren het AMP-geactiveerd proteïne kinase waardoor het vetmetabolisme bevorderd wordt. De proliferatie en differentiatie van vet-voorlopercellen (pre-adipocyten) wordt geremd waardoor het opstapelen van vet (vetaccumulatie) zal afnemen

Vermindert pathologische processen. Zwaarlijvigheid brengt pathologische neveneffecten met zich mee. Gelukkig kunnen de zwartetheepolyfenolen deze vervelende processen blokkeren door het verminderen van de oxidatieve stress. 

Catechines. Van alle polyfenolensoorten blijken de catechines het afvallen te stimuleren. Deze soort wordt onder andere in zwarte thee gevonden. Catechine kan via een aantal mechanismen het noradrenaline verhogen en daarmee de vetverbranding stimuleren.

Verhoogde thermogenese. Een van de gewichtsbevorderende eigenschappen van polyfenolen is het stimuleren van thermogenese – verhoging van het lichaamstemperatuur. Als gevolg zullen de energie-uitgaven omhoog gaan waardoor je sneller afvalt.

Remming van de vetcellen. Polyfenolen kunnen zowel de groei als de differentiatie van de vetcellen (adipocyten) remmen. Kortom, polyfenolen verbeteren het vetmetabolisme. Dit zal je gewicht ten goede komen.

Verhoogde vetverbranding. Polyfenolen verhogen de vetverbranding (lipolyse) waardoor je gemakkelijker zal afvallen.

Minder eetlust. Bovendien zul je door polyfenolen minder trek krijgen waardoor je voedselinname daalt en je makkelijker zal afvallen.

Lager bloedsuiker. De inname van polyfenolen kunnen het bloedsuiker verlagen.

Kortom, polyfenolen stimuleren het vet- en energie metabolisme waardoor je sneller afvalt en juist moeilijker aankomt. 

Catechine in zwarte thee effectiefst voor afvallen

Er bestaan verschillende polyfenolen soorten. Het type dat de lichaamssamenstelling kan veranderen zijn de catechinen die gevonden worden in cacao, thee, donker gekleurd fruit (kersen, bramen, en frambozen.

Dit verklaart waarom groene thee een van de populairste supplementen is. Uit onderzoek blijkt echter dat zwartetheepolyfenolen effectiever zijn met betrekking tot afvallen.

Catechinen kunnen namelijk het noradrenaline verhogen door de afbraak ervan te remmen via het enzym catechol-O-methyltransferase.

Dankzij het verhoogde noradrenaminle kan je je vetreserve gemakkelijker mobiliseren waardoor je meer vet zal verbranden. 

Polyfenolen als middel tegen obesitas 

Obesitas veroorzaakt verschillende gezondheidsproblemen zoals hyperglycemie, dyslipidemie, ontstekingen en hypertensie. 

Om zwaarlijvigheid tegen te gaan worden er veel geneesmiddelen gebruikt. Jammer genoeg kunnen deze middelen ernstige bijwerkingen veroorzaken. 

Gelukkig zijn er veelbelovende onderzoeken die effectiviteit van natuurlijke polyfenolen in kaart heeft gebracht. 

Zo blijkt uit dierstudies dat zwarte thee het lichaamsgewicht kan verminderen. Dit is dus te danken aan de zwartetheepolyfenolen. 

Het blijkt dat zwartetheepolyfenolen in vergelijking met groenetheepolyfenolen veel doeltreffender zijn.

Voedingsbronnen met polyfenolen 

Met polyfenolen afvallen is alleen mogelijk als je weet waar het allemaal in zit. De volgende voedingsmiddelen zitten boordevol polyfenolen:

  1. Kruidnagels: verwerk ze bijvoorbeeld in thee of masalas
  2. Bessen: verschillende bessensoorten zoals frambozen, bosbessen, aardbeien, kruisbessen, en bramen zijn goede bronnen van polyfenolen. 
  3. Pure chocolade: hoogwaardige pure chocolade is rijk aan polyfenolen en antioxidanten
  4. Zwarte rozijnen: ga voor kersen pruimen, en zwarte bessen omdat ze grote hoeveelheden polyfenolen bevatten.
  5. Groenten: ga voor polyfenol rijke groenten zoals ui en spinazie
  6. Noten: pecannoten, walnoten, hazelnoten en amandelen en zijn rijk aan polyfenolen. 
  7. Groene en zwarte thee
  8. Rode wijn: drink het wel met mate
  9. Bonen
  10. Granaatappels

Take home message 

Steeds meer mensen gaan voor polyfenolen vanwege de vermeende anti-obesitas eigenschappen.

Kan je met polyfenolen afvallen? De inname van polyfenolen verhogen de vetverbranding, remt de groei van vetcellen, verlagen de eetlust en verminderen daarmee de calorie inname.

Daarnaast verlagen polyfenolen het bloedsuiker, verbeteren het vetmetabolisme, zorgen voor een gezonder lichaamsgewicht en verlagen ze bovendien de bloeddruk.

Reden genoeg om er meer van binnen te krijgen. Voedingsmiddelen met hoge polyfenolgehaltes zijn groene thee, koffie, cacaopoeder, donkere bessen, bladgroenten en bepaalde specerijen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Bronnen

Rothenberg, D. O. N., Zhou, C., & Zhang, L. (2018). A review on the weight-loss effects of oxidized tea polyphenols. Molecules, 23(5), 1176.

Rastmanesh, R. (2011). High polyphenol, low probiotic diet for weight loss because of intestinal microbiota interaction. Chemico-biological interactions, 189(1-2), 1-8.

Meydani, M., & Hasan, S. T. (2010). Dietary polyphenols and obesity. Nutrients, 2(7), 737-751.