Afvallen door ‘s Avonds Niet Meer te Eten

Je gaat waarschijnlijk afvallen door ‘s avonds niet meer te eten. Mogelijk is ‘s avonds de snacks laten staan zelfs effectiever dan een caloriearm dieet.

Laat eten kan een negatieve invloed op je gewicht en stofwisseling hebben. Hier zijn meerdere verklaringen en aanwijzingen voor. Zo is onder andere je stofwisseling in de avond trager.

Dit artikel vertelt je waarom je door ‘s avonds niet meer eten zult afvallen en waarom het verstandig is.

afvallen-zonder-sporten

1. Je eet minder calorieën

Mensen neigen in de avond de meeste calorieën naar binnen te werken. Zo wordt het avondeten vaak ook nog door snacken gevolgd. 

Door ‘s avonds niet meer te eten kun je dus afvallen omdat je al deze calorieën vermijd. Afvallen is een kwestie van een caloriebeperking. Hoewel er geen magische tijdstippen zijn zou het dus kunnen werken.afvallen 1 dag vasten

2. Stofwisseling en gewicht

Aan het begin van de avond zal je stofwisseling vertragen. Vandaar dat sommige deskundigen adviseren om te stoppen met eten rond het begin van de avond.

De wetenschap is er echter niet over uit welke tijdstip precies het beste is om te stoppen met eten.

Hoeveel je precies afvalt is natuurlijk grotendeels afhankelijk van hoeveel je precies in de avond eet en wat voor voedingsmiddelen je eet.

3. Het is een praktische manier van afvallen

‘s Avonds niet meer eten kan de verstikkende greep van het voedsel op ons bevrijden. En dat was nog maar het topje van de ijsberg. Het is niet alleen gezond, het brengt ook een aantal praktische voordelen met zich mee die in het dagelijks leven erg van pas komen.

Minder vaak eten is makkelijker. Het is zwaar en ontmoedigend om elke dag 500 calorieën te verbranden met lichaamsbeweging, maar door ‘s avonds niet meer te eten is het een stuk gemakkelijker om gewoon 500 calorieën minder binnen te krijgen.

Minder avondsnacks. Als je daarnaast de neiging hebt om na het avondeten te gaan snacken, kan de vroege eindtijd helpen om dat te beteugelen. Je kunt beginnen met een nieuwe gewoonte waarbij je op de bank een kop kruidenthee drinkt.zwangere vrouw met thee

4. Wees wel flexibel

De dagen dat je ‘s avonds niet eet hoef je niet in steen te beitelen, je mag erg flexibel zijn. Je hoeft het dus niet mee te nemen naar verjaardagen of vakanties. 

Een duurzaam programma moet namelijk flexibel zijn. Dit wordt door velen als de sleutel tot succes beschouwd. Na een weekend waar mensen de teugels vaak laten vieren is maandag voor velen de logische keus om weer in je wekelijkse routine te komen. 

Je eigen dagen kiezen. Je bent vrij om de dagen te kiezen op basis van jouw weekprogramma. De meeste mensen doen het doordeweeks wanneer het makkelijker is om je aan een routine te houden. In het weekend waarin vaker sociale evenementen of familiebijeenkomsten gepland zijn, is het moeilijker om je aan je protocol te houden en kun je de teugels wat meer laten vieren.

4. Op natuurlijke wijze minder eten

Als je ‘s avonds niet meer eet ga je vaak juist op een natuurlijke wijze minder eten. 

Het is in de praktijk haast onmogelijk om je typische hoeveelheid calorieën binnen het kortere voedingsvenster binnen te krijgen. Je zit namelijk sneller vol en meestal zul je minder calorieën consumeren dan wanneer je de hele dag door zou eten. 

Dit maakt deze levensstijl veel gemakkelijker te volgen en daardoor ook makkelijker te onderhouden. 

Dit is de reden waarom het vaak werkt voor mensen die verder geen andere veranderingen in hun eetgewoonten aanbrengen, zoals het blijven eten van pizza’s.

5. Controle, discipline en bedachtzaam eten

Je omarmt het niet eten vrijwillig. Nee zeggen tegen verleidingen is een spier die je kunt trainen en die sterker wordt. 

In ons dagelijks bestaan worden we gelokt met comfort en stabiliteit. Maar uitdagingen zijn erg belangrijk voor het leven. In ongeordende omgevingen met minder patronen en met willekeur worden we bestendiger.

Je zult je eigen honger beter gaan begrijpen. De meeste mensen eten gedachteloos. Ze eten niet omdat ze honger hebben maar juist door bijvoorbeeld moeheid, boosheid verdriet. 

‘s Avonds niet eten kan dus de eerste stap zijn voor levenslange discipline.

Take home message

Je kunt afvallen door avondsnacks te beperken. Het is aangetoond dat dit tot gewichtsverlies leidt.

Dit is natuurlijk niet zo verwonderlijk. Je eet nu eenmaal minder calorieën en een caloriebeperking leidt tot gewichtsverlies.

Bovendien vertraagt je stofwisseling in de avond, waardoor laat eten je gewicht en stofwisseling mogelijk negatief kan beïnvloeden.

Het is dus niet zonder reden dat sommige deskundigen het afraden om laat in de avond te eten. 

Hoe laat je ook besluit niet meer te eten, het is in ieder geval goed om 2-3 uur voor het slapen gaan niet meer te eten. Dit zal ook je nachtrust ten goede komen.

Bovendien zijn er ook wat praktische voordelen verbonden aan ‘s avonds laat niet meer eten.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen