3 Vitaminen voor Gescheurde Nagelriemen

Je nagelriem is een beschermende barrière, maar wanneer deze barrière beschadigd raakt zullen ziektekiemen hun kans grijpen. Hierdoor kun je last krijgen van nagelontstekingen en pijnlijke nagelriemen.

Van overmatige zon en kou tot beschadiging door nagelbijten, vingerzuigen en het knippen van de nagelriemen, de barrière kan op verschillende manieren doorbroken worden.

Je wilt dit natuurlijk zo snel mogelijk herstellen. Dus kun je met vitaminen gescheurde nagelriemen herstellen?

KORT ANTWOORD

Vitaminen A, C en E kunnen je nagelriemen voeden en versterken. Nagelriemolie bevat soms ook vitaminen. Met nagelriemolie kun je uitdroging en barsten in het vervolg helpen voorkomen.

Vitamine B8 (biotine) kan mogelijk ook je nagelriemen versterken en broosheid helpen voorkomen. Dit blijkt uit een aantal studies. Biotine is beschikbaar in vloeibare vorm en poedervorm.

Bovendien kun je je eigen zalf maken voor droge nagelriemen door kokosolie, arganolie  met vitamine E en biotine te combineren.

Dit artikel vertelt je of je met vitaminen gescheurde nagelriemen kunt verhelpen inclusief andere behandelingsmogelijkheden.

man verwijdert velletjes onder nagel

Hoe ontstaan gescheurde nagelriemen

Oorzaken van gescheurde of beschadigde nagelriemen:

 1. overmatige zon, kou, zout of chloor
 2. nagelbijten
 3. vingerzuigen
 4. veelvuldig knippen van de nagelriemen
 5. chemicaliën
 6. manicure, pedicure
 7. kauwen
 8. plukken
 9. bijten aan de nagels

Nagelontstekingen en pijnlijke nagelriemen

Je nagelriemen zien er dan wel sterk uit, maar wist je dat de nagelriem even vatbaar is voor beschadigingen als andere delen van je huid?

Een scheur in je nagelriem is een entree voor ziektekiemen waardoor je nagel ontstoken kan raken.

Symptomen van een nagelsonteking zijn onder andere nagelpijn, roodheid en zwelling. De symptomen van acute nagelontsteking zijn:

 1. hevige pijn in de nagelriemen
 2. hevige pijn in de omliggende gebieden
 3. warmte
 4. roodheid
 5. zwelling

De nagelriem kan door veelvuldige beschadigingen zelfs gaan wegtrekken.

Ook kunnen er door chemicaliën, vingerzuigen en veelvuldig knippen van de nagelriemen een chronische nagelontsteking optreden.

Bovendien kan een gist een chronische nagelonsteking veroorzaken waarbij de nagelriemen wegtrekken.

De oorzaken van chronische nagel onsteking zijn onder andere vingerzuigen, afwassen, chemicaliën (veelvuldig contact) en veelvuldig knippen van de nagelriemen.

Het risico op een chronische nagelontsteking is groter als je diabetes hebt of een beroep uitoefent waarbij je in contact komt met chemische oplosmiddelen.

 1. tandartsen
 2. kappers
 3. afwassers
 4. barmedewerkers

Take home message

De nagelriemen vormen  een belangrijk barrières en houden ziektekiemen op afstand.

Om verschillende redenen kunnen je nagelriemen scheuren en zal deze barrière doorbroken worden.

Maar kun je met vitaminen gescheurde nagelriemen aanpakken?

Vitaminen A, C en E kunnen je nagelriemen zowel voeden als versterken. Soms zitten er ook vitaminen in nagelriemolie. Vitamine B8 (biotine) kan mogelijk ook helpen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen