Hoe Lang Duurt het Voordat Vitamines worden Opgenomen? 10 Factoren

De snelheid waarmee vitamines worden opgenomen, zal ook bepalen hoe effectief ze precies zijn. Dus hoe lang duurt het voordat vitamines worden opgenomen?

KORT ANTWOORD

Sommige vitamines worden binnen enkele minuten opgenomen, terwijl andere vitamines enkele uren of zelfs dagen nodig hebben om volledig te worden opgenomen. Er zijn verschillende factoren die de opname van vitamines kunnen beïnvloeden.

Dit artikel vertelt je hoe lang het duurt voordat vitamines worden opgenomen en welke factoren dat allemaal kunnen beïnvloeden.

alle soorten vitaminesupplementen op tafel

Hoe snel verschillende vitamines worden opgenomen

Er zijn veel verschillende vitamines, dus de opname ervan kan variëren. Hieronder een overzicht van enkele van de bekendste vitamines en hoe snel ze gemiddeld worden opgenomen.

Vitamine A. De opname van vitamine A wordt bevorderd door de aanwezigheid van vet in de maaltijd. Het wordt gemiddeld binnen 1-2 uur na inname opgenomen.

Vitamine B1 (Thiamine). De opname van vitamine B1 wordt ook bevorderd door de aanwezigheid van vet in de maaltijd. Het wordt gemiddeld binnen 1 uur na inname opgenomen.

Vitamine B12. De opname van vitamine B12 wordt bevorderd door de aanwezigheid van maagsap en het maagzuur, dus het is belangrijk om het te nemen met een maaltijd. Het wordt gemiddeld binnen 2-4 uur na inname opgenomen.

vitamine c tekortVitamine C. Vitamine C is een wateroplosbare vitamine, dus het wordt snel opgenomen en uitgescheiden in de urine. Het wordt gemiddeld binnen 30 minuten tot 2 uur na inname opgenomen.

Vitamine D. Vitamine D wordt ook in de huid gemaakt wanneer de huid wordt blootgesteld aan zonlicht. Het wordt gemiddeld binnen 2-4 uur na inname opgenomen.

Factoren die de opname van vitamines beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die de opname van vitamines in je lichaam kunnen beïnvloeden:

  1. Het type vitamine. Sommige vitamines worden beter opgenomen dan andere. Bijvoorbeeld, vitamine C wordt snel opgenomen in de darmen, terwijl vitamine B12 beter wordt opgenomen wanneer het wordt genomen met een maaltijd die rijk is aan vitamine B. Dit komt doordat vitamine C wateroplosbaar is, waardoor het snel wordt opgenomen en uitgescheiden in de urine als het in overmaat wordt ingenomen. Anderzijds, vitamine B12 is een vetoplosbare vitamine die wordt opgenomen met de hulp van de maagsap en voeding rijk aan vitamine B.
  2. Het gebruik van medicijnen. Sommige medicijnen kunnen de opname van vitamines beïnvloeden. Bijvoorbeeld, sommige anticonceptiepillen kunnen de opname van vitamine B12 verminderen. Dit komt doordat deze pillen een effect hebben op hormonen die de vitamine opname beïnvloeden. Ook kunnen sommige medicijnen de darmwerking beïnvloeden, wat de opname van vitamines kan verminderen.
  3. Het dieet. Een dieet dat rijk is aan bepaalde voedingsmiddelen kan de opname van vitamines beïnvloeden. Bijvoorbeeld, een dieet dat rijk is aan calcium kan de opname van vitamine D verminderen. Dit komt doordat calcium en vitamine D concurrenten zijn voor opname in de darmen. Een overmaat aan calcium kan ervoor zorgen dat er minder vitamine D wordt opgenomen.
  4. Darmproblemen. Problemen met de darmen, zoals een ontsteking of een operatie, kunnen de opname van vitamines beïnvloeden. Dit komt doordat de darmen verantwoordelijk zijn voor de opname van vitamines en een ontsteking of operatie kan de darmwerking beïnvloeden.
  5. Hormonale veranderingen. Hormonale veranderingen, zoals bij zwangerschap of menopauze, kunnen de opname van vitamines beïnvloeden. Dit komt doordat deze veranderingen invloed kunnen hebben op hormonen die de vitamine opname beïnvloeden.
  6. Leeftijd. Met het ouder worden kunnen de darmen minder efficiënt worden in het opnemen van vitamines. Dit komt doordat de darmen minder efficiënt kunnen worden naarmate we ouder worden.
  7. Roken. Roken kan de opname van vitamines beïnvloeden. Dit komt doordat roken de bloedtoevoer naar de darmen kan verminderen, waardoor er minder vitamines worden opgenomen. Roken kan ook de darmwerking beïnvloeden, wat de opname van vitamines kan verminderen. Bovendien kan roken de hoeveelheid antioxidanten in het lichaam verminderen, waardoor de cellen minder beschermd zijn tegen schade.
  8. Alcoholgebruik. Alcoholgebruik kan de opname van vitamines beïnvloeden. Dit komt doordat alcohol de darmwerking kan beïnvloeden, waardoor er minder vitamines worden opgenomen. Bovendien kan alcohol de hoeveelheid vitamines in het lichaam verminderen, omdat de lever de vitamines moet afbreken om de alcohol af te breken. Als gevolg hiervan kan alcoholgebruik leiden tot een vitaminegebrek.
  9. Stress. Stress kan de opname van vitamines beïnvloeden. Dit komt doordat stress het immuunsysteem kan aantasten, waardoor er minder vitamines worden opgenomen. Bovendien kan stress de darmwerking beïnvloeden, waardoor er minder vitamines worden opgenomen. Stress kan ook leiden tot een vermindering van de bloedtoevoer naar de darmen, waardoor er minder vitamines worden opgenomen.
  10. Ziekte. Ziekte kan de opname van vitamines beïnvloeden. Dit komt doordat bepaalde ziekten de darmwerking kunnen beïnvloeden, waardoor er minder vitamines worden opgenomen. Bovendien kan ziekte leiden tot een vermindering van de bloedtoevoer naar de darmen, waardoor er minder vitamines worden opgenomen. Ziekte kan ook leiden tot een vermindering van de hoeveelheid enzymen die nodig zijn voor de opname van vitamines, waardoor er minder vitamines worden opgenomen.

Sommige factoren kunnen ervoor zorgen dat een vitamine minder efficiënt wordt opgenomen, terwijl andere factoren ervoor kunnen zorgen dat een vitamine helemaal niet wordt opgenomen.

Take home message

Dus hoe lang duurt het voordat vitamines worden opgenomen?

Sommige vitamines, zoals vitamine A en B1, worden binnen een uur na inname opgenomen, terwijl andere, zoals vitamine B12, tot 4 uur kunnen duren. De opname van wateroplosbare vitamines zoals vitamine C is snel, meestal binnen 30 minuten tot 2 uur na inname. 

Het opnameproces van vitamines kan dus variëren. Er zijn veel factoren die de opname beïnvloeden, zoals de aanwezigheid van andere voedingsstoffen, de hoeveelheid van de vitamine die wordt ingenomen, en de gezondheidstoestand van de persoon.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen