Is het toevoegen van melk of room aan koffie funest voor intermittent fasting? Een ongeschreven regel over vasten is dat je alles mag eten zolang je niet 50 calorieën overschrijdt, maar klopt dit wel?

Cappuccino of koffie met melk stopt intermittent fasting, omdat er voldoende suikers zitten in zo’n portie volle melk om een significante insulinerespons te ontlokken. Toch zijn er situaties waar het jou kan helpen om je vast door te komen. Lees hier meer over.

Is cafeïne goed tijdens intermittent fasting?

caffeine gezond tijdens intermittent fastingDankzij intermittent fasting normaliseren we onze bloedsuikerspiegel. Ook willen we dat onze insulinespiegels laag zijn en ons glucagon, wat het tegenovergestelde hormoon is van insuline, laag blijft. Dat zal de vetverbranding en ketonproductie bevorderen.

1. Zeer caloriearm

Zwarte koffie werkt dit proces niet tegen want het bevat nauwelijks koolhydraten, eiwitten, vetten en slechts drie of vier calorieën. Het is eigenlijk gewoon warm en bruin cafeïnehoudend water met wat andere stoffen erin waardoor het heel lekker smaakt

2. Stimuleert het celrecyclingproces

Bovendien versterken en ondersteunen de polyfenolen in koffie het autofagie proces (1). Autofagie staat voor het celrecyclingproces en het verjongingsproces, een van de grote voordelen van intermittent fasting. Alhoewel er technisch gezien 3 tot 4 calorieën in een beker met zwarte koffie zitten die je vast breken, is het eigenlijk helemaal oké. Omdat je netto gezien nog steeds het extra voordeel van vasten ervaart, krijgt zwarte koffie een groen vinkje. Dit geldt ook voor zwarte thee en groene thee.

Cappuccino tijdens intermittent fasting

geen cappuccino intermittent fastingEen van de meest voorkomende adviezen die circuleren op het internet is dat het oké is om iets te drinken of te eten zolang het minder dan 50 calorieën bevat. Dat zou betekenen dat het niet toegestaan is om dranken zoals cappuccino tijdens intermittent fasting te drinken, omdat het waarschijnlijk meer dan 50 kcal aan melk bevat. Maar dan is het wel toegestaan om een klein beetje koffiemelk of room aan je koffie toe te voegen.

Lactose verhoogt het insuline

In melk zit een suiker genaamd lactose. Lactose ontlokt een insulinerespons wat je niet wilt hebben, want het ontlokken van een insulinerespons breekt de vast en zorgt ervoor dat je alle voordelen van intermittent fasting verliest.

Het is niet zo dat lactosevrij melk dan wel toegestaan is, omdat bij dit soort type melk de lactose is gesplitst in glucose en dat is eigenlijk nog erger voor zowel de insulineresponse als de smaak van de cappuccino.

Het voordeel van 50 calorieën

Waar ik ook nog even bij wil stilstaan is dat niet heel nuttig is om te kijken naar een zwart-witte vuistregel van 50 calorieën, omdat je extra calorieën ook kan gebruiken als een middel om je vast langer vol te houden. Diëtisten zeg altijd dat het belangrijk is dat een dieet lang vol te houden is en dat kan je krijgen door het goed te integreren in je lifestyle. Dus als jij met een ochtend cappuccino intermittent fasting succesvol kan afronden, dan is het goed te beargumenteren om tijdens je vast iets meer dan 50 kcal te consumeren.

Bulletproof koffie

Nu we het toch over koffie hebben, laten we dan gelijk een blik werken op bulletproof koffie. Is deze kogelvrije koffie goed tijdens het vasten?

Nee, het is niet goed. Deze misvatting is ontstaan nadat veel mensen in de keto-gemeenschap bulletproof koffie hebben aangeprezen.

Bulletproof koffie zou helpen met vasten, het bevat namelijk MCTS, kokosnootolie en ghee. Het zou je van binnen meer helpen vet te verbranden. De hoeveelheid vet in de bulletproof koffie zorgt echter voor een enorme stimulus die gecorrigeerd moet worden. Er zitten wel drie tot vierhonderd calorieën in! Deze bulletproof koffie is ideaal als je een keto-dieet volgt, maar het leent zich niet voor het vasten. 

Twee fabels over koffie

Fabel 1: Koffie is een eetlustremmer.

Als dit waar was, zou het perfect zijn voor mensen die vasten en de honger op afstand willen houden. Maar helaas, dit is een van die algemeen aanvaarde overtuigingen die in de wetenschap nog niet consistent is aangetoond (2). Maar als het voor jou werkt, geweldig!

Fabel 2: koffie is een diureticum (vochtafdrijver)

Een ander bekend fabeltje is dat koffie een diureticum is en dat het je eigenlijk zal uitdrogen. Het bevat een kern van waarheid, maar koffie is slechts een zeer zwak vocht afdrijvend middel, dus het netto effect van het drinken van een kopje koffie is juist dat je meer gehydrateerd raakt.

Take home message

Als je koffie drinkt, kan het beter zwart zijn. Je kunt er eventueel wat stevia aan toevoegen, maar voeg geen suiker toe of alles wat een calorische waarde heeft. Dus voor het grootste deel zijn creamers en suikers een no go.

Drink zwarte koffie als je aan het vasten bent. Hetzelfde geldt voor zwarte thee, groene thee, of andere soortgelijke producten zonder melk. 

Het leren drinken van zwarte koffie is zeer vergelijkbaar met het leren drinken van koffie of thee zonder suiker. Het lijkt misschien een beetje vreemd in het begin, maar je raakt er snel aan gewend.

En als je echt niet van zwarte koffie houdt, voeg dan een kleine hoeveelheid melk toe. Technisch gezien breekt het je vast, maar het effect op je lichaam is nauwelijks merkbaar.

Als jij het hierdoor wat langer volhoudt en toch je doelen kunt behalen, is het prima. Vergeet niet dat consumpties zoals lattes of cappuccino’s of flat whites bijna volledig met melk worden gemaakt en het vasten niet ten goede komen.

Over Reginald

profielfoto auteurRegi heeft psychologie gestudeerd en onderzoekt momenteel de effecten van intermittent fasting op het mentale welzijn. Zijn hobby’s zijn muziek maken en culinair koken. 

Bronnen

van Dam, R. M., Pasman, W. J., & Verhoef, P. (2004). Effects of coffee consumption on fasting blood glucose and insulin concentrations: randomized controlled trials in healthy volunteers. Diabetes care, 27(12), 2990-2992.

Schubert, M. M., Irwin, C., Seay, R. F., Clarke, H. E., Allegro, D., & Desbrow, B. (2017). Caffeine, coffee, and appetite control: a review. International journal of food sciences and nutrition, 68(8), 901-912.