We horen wel eens verhalen dat kauwgom kan helpen om af te slanken of om de honger tijdelijk te stillen, maar is het wel verstandig tijdens intermittent fasting?

Je wilt tenslotte niet dat zoiets kleins de voordelen van vasten teniet doet. Dus mag kauwgom tijdens intermittent fasting?

Kauwgom ontlokt slechts in 1 op de 10 gevallen een insulinerespons, omdat het een kleine hoeveelheid suikers en zoetstoffen bevat. Dit effect is echter zo minimaal dat het nauwelijks impact heeft. Bovendien is uit wetenschappelijk onderzoek naar voren gekomen dat kauwgom voordelen biedt zoals het beheersen van de eetlust en een verminderde dagelijkse inname van calorieën.

Kauwgom en intermittent fasting

Ingrediënten. Kauwgom bestaat vooral uit suikers en zoet- en smaakstoffen. Daarnaast worden er ook ingrediënten zoals hars, was en emulgatoren toegevoegd die de structuur en rekbaarheid van de kauwgom definiëren. 

Suikers. Het gaat ons vooral om de suikers en de zoetstoffen die we willen liever vermijden tijdens intermittent fasting. Een kauwgompje bestaat namelijk voor 50 to 70 procent uit suiker, maar dit zijn niet de suikers die je gewend bent.

Zoetstoffen. Vaak gaat het om xylitol en sorbitol, die beiden tot de polyolen behoren (suikeralcoholen). Het heeft een zoete smaak zonder bijsmaak en vormt daarom een ideale basis voor kauwgom.

kauwgom Je zou het misschien niet zeggen, maar na 5 minuten kauwgom kauwen, verdwijnt 40% ongeveer in je maag.

Dit zijn voornamelijk de lekkere zoet- en smaakstoffen en verklaart ook gelijk waarom een kauwgompje na 5 minuten niet meer zo lekker is.

Het deel van de kauwgom dat in je maag beland is goed voor zo’n 5 calorieën en breekt dus in principe je vast.

Het maakt waarschijnlijk niets uit, tenzij je 30-40 kauwgompjes per dag zou eten.

Voordelen van kauwgom tijdens intermittent fasting

1. Tijdelijk minder honger. Voor sommige mensen kan het helpen om kauwgom te kauwen als ze op een ongewenst moment honger krijgen. Het zorgt voor afleiding en de frisse smaak in de mond onderdrukt de eetlust. Helaas is dit vaak een tijdelijk effect die een moment later enorm tegen je kan werken.

2. Goed voor je concentratie. Een voordeel van intermittent fasting is dat je je beter kan concentreren. Uit onderzoek is naar voren gekomen dat kauwgom kauwen ook helpt bij concentratie.

3. Frisse adem. Door te vasten kan je uit je mond gaan stinken door het proces genaamd ketosis. Slechte adem hierdoor staat ook wel bekend als de ‘keto breath’. Dit komt door de verhoogde levels van aceton in het bloed wat verantwoordelijk is voor de geur. Dus dat kauwgompje kan nog wel eens goed van pas komen.

4. Kauwgom kan goed voor je zijn. Kauwgom verfrist niet alleen je adem, kauwgom vermindert ook het verlangen naar sigaretten, verbetert je geheugen en draagt zelfs bij aan gewichtsverlies.

Nadelen van kauwgom tijdens intermittent fasting

1. Darmen. Kauwgom kan een probleem zijn voor sommige. De xylitol heeft namelijk een laxerend effect dat mensen met gevoelige darmen hard kan raken. Nu zou je zeggen dat het niet zo erg is, maar tijdens intermittent fasting houdt je lichaam minder water vast en moet je meer drinken om voldoende gehydrateerd te blijven. Diarree is dan een gevaar waar je veel water door kan verliezen.

2. Honger. Ik haalde het eerder al aan, maar kauwen signaleert je lichaam dat er eten aankomt. Je lichaam zal snel teleurgesteld worden en vervolgens intensievere hongersignalen gaan afgeven. Dit verschilt vaak wel per persoon.

Wetenschap naar kauwgomkauwers

Een onderzoek van de Universiteit van Rhode Island toonde aan dat deelnemers die kauwgom kauwden 68 calorieën minder consumeerden bij de lunch en dit niet compenseerden door later op de dag meer te eten. 

Kauwgom hielp de deelnemers ook om hun honger te stillen en zich te verzetten tegen eetbuien. 

Bovendien concludeerden de onderzoekers dat kauwgomkauwers ongeveer 5% meer calorieën verbranden dan de niet-kauwgomkauwers.

Een andere studie uitgevoerd aan de Louisiana State University, concludeerde dat: 

  1. Kauwgom hielp bij het beheersen van de eetlust; 
  2. De dagelijkse inname van de deelnemers met 40 calorieën verminderde;
  3. Een verminderde hunkering naar snacks.

Hieruit kunnen we afleiden dat kauwgom de voordelen van vasten niet tegenwerkt en mogelijk zelfs kan bevorderen.

Conclusie kauwgom en intermittent fasting

Kauwgom kauwen tijdens intermittent fasting ontlokt in 9 op de 10 gevallen geen significante insulinerespons en vormt daarom geen groot risico.

Het kan sommige mensen helpen om net het laatste uurtje vol te houden.

Maar voor anderen kan het zelfs tegen hen werken zoals bij zij die een prikkelbare darm hebben.

Test het daarom gerust zelf uit en kijk of het jou helpt. Nooit geschoten is altijd mis.

Bekijk een video hieronder van Chantel en Chris die dezelfde vraag beantwoorden!

Over Reginald

profielfoto auteurRegi heeft psychologie gestudeerd en onderzoekt momenteel de effecten van intermittent fasting op het mentale welzijn. Zijn hobby’s zijn muziek maken en culinair koken. 

Bronnen

Davies, M. J., Baer, D. J., Judd, J. T., Brown, E. D., Campbell, W. S., & Taylor, P. R. (2002). Effects of moderate alcohol intake on fasting insulin and glucose concentrations and insulin sensitivity in postmenopausal women: a randomized controlled trialJama287(19), 2559-2562.

Bell, R. A., Mayer-Davis, E. J., Martin, M. A., D’Agostino, R. B., & Haffner, S. M. (2000). Associations between alcohol consumption and insulin sensitivity and cardiovascular disease risk factors: the Insulin Resistance and Atherosclerosis StudyDiabetes care23(11), 1630-1636.