Tijdens intermittent fasting is het belangrijk om streng te blijven met de dranken die je consumeert, want sommige drankjes kunnen je vasten ‘breken’.

Intermittent fasting vereist een periode van meestal tussen de 14 en 24 uur waarin je niet mag eten of caloriehoudende dranken mag drinken.

Als je een spa rood liefhebber bent, wil je dit natuurlijk blijven drinken om zo de langdurige vast makkelijker vol te houden. 

Mag Spa Rood tijdens intermittent fasting?

Spa rood of bruisend water breekt de vast niet. Bruisend water bevat namelijk geen calorieën en daardoor zal de insuline niet verhoogd worden.

Onderzoek heeft aangetoond dat Spa Rood wel de honger kan onderdrukken.

Eén studie concludeerde dat de bruisendheid van het koolzuur de eetlust bestrijdt en het er zelfs voor zorgt dat je je vol voelt.

Dokter Berg is een expert op gebied van intermittent fasting en hij drinkt vaak bruisend water met een smaakje.

Dokter Berg geeft aan dat je het alleen moet vermijden als je je opgeblazen of ongemakkelijk voelt na het drinken. 

Kunstmatige zoetstoffen in zero calorie dranken breken de vast ook niet altijd. Een studie vond dat alleen bij 1 op de 10 mensen de insuline wel omhoog gaat.  

Voordelen van Spa Rood tijdens het vasten

Spa rood is een uitstekende keuze tijdens het vasten. Het zorgt niet alleen voor een goede hydratatie, maar het is ook een krachtige eetlustremmer. 

Van water is bekend dat het de eetlust kan onderdrukken, maar het extra voordeel van sprankelend water is het koolzuur.

De bruisendheid van het koolzuur bestrijdt de eetlust, en zorgt er zelfs voor dat je je vol voelt.

Er was een onderzoek dat regulier kraanwater vergeleek met koolzuurhoudend water tijdens het vasten. 

De kracht van bruisend water

De onderzoekers registreerden maagveranderingen met behulp van een elektrische activiteitmonitor, en ze vonden dat de deelnemers veel minder honger hadden als ze koolzuurhoudend water dronken in vergelijking met gewoon leidingwater.

Ze vonden dat het sprankelende water na 20 minuten de hoogste eetlust onderdrukkende effecten had en daarna begon te verminderen.

Deze studie toont aan hoe handig sprankelend water kan zijn tijdens het vasten.

Het is bovendien veel bevredigender dan kraanwater en smaakt bijna als een Sprite of 7up als je het tijdens een langdurige vast drinkt. 

Tijdens het vasten kan water daarnaast helpen om je darmen en blaas normaal te laten functioneren, aangezien je geen voedsel of calorieën consumeert.

Mag je naast spa rood andere dranken onder de 50 calorieën?

De 50 calorieën regel is gebaseerd op de oude manier van denken die zich alleen focust op calorieën.

Maar sommige mensen doen aan intermittent fasting om hun insulinespiegels voor een langere periode per dag op peil te houden. 

50 calorieën op het verkeerde moment onderbreekt het vasten en reset de klok door een insuline piek.

50 calorieën verhogen de insuline

Insuline stijgt snel en daalt langzaam, dus zodra je dat kleine hapje of zoete drank neemt, gaat je insuline omhoog en verlies je een tijdje de toegang tot je vetreserves en daalt de groeihormoonproductie. 

Een suikerdrank kan ervoor zorgen dat je je voordelen urenlang verliest, dus het gaat niet alleen om de calorieën.

Naast spa rood zijn er andere dranken die ook vragen oproepen. Ik zal hieronder een aantal belangrijke dranken bespreken. 

Frisdranken. Frisdranken bevatten grote hoeveelheden suiker, vandaar dat ze het vasten niet intact houden. Light frisdrank kan suikervrij en veilig zijn (met mate), maar het is toch beter om te vermijden, het bevat namelijk schadelijke kleur en smaakstoffen. 

Vruchtensap. Zelfs als je je vruchtensappen thuis maakt zonder suiker toe te voegen, bevatten de sappen wel calorieën. Bovendien bevatten de meeste vruchten veel natuurlijke suikers.

Amandelmelk. Suikervrije amandelmelk is een zeer goede aanvulling op een gezond dieet, maar het bevat wel kleine hoeveelheden vet en eiwit.

Citroenthee. Als je van thee houdt, houd het dan bij gewone suikervrije groene thee tijdens intermittent fasting en voeg er geen citroen aan toe. Sommige mensen drinken thee met een of twee druppels citroen tijdens hun vasten, maar citroen is niet helemaal calorievrij.

Kogelvrije koffie. Bulletproof koffie bevat normaal gesproken zo’n 100 calorieën per een kopje. Bulletproof koffie kan het ontbijt vervangen en andere gezondheidsvoordelen bieden waardoor je langer in vastentoestand blijft.

Take home message

Spa Rood en koolzuurhoudend water zal je vast niet breken, omdat ze de insulinelevels nou eenmaal niet verhogen. Het enige wat Spa Rood doet is het onderdrukken van je honger.

Spa rood helpt daarnaast om je darmen en blaas normaal te laten functioneren, dit omdat je geen voedsel of calorieën consumeert.

Niet alle sprankelende waters bevatten nul calorieën en nul toegevoegde ingrediënten, dus zorg ervoor dat je de juiste kiest. 

Vermijd spa rood als je je opgeblazen of ongemakkelijk voelt na het drinken.

Zoals we regelmatig aantonen, hoeft intermittent fasting niet te streng, gecompliceerd of stressvol te zijn om goed, voordelig of gezond te zijn.

Over Diederik

Diederik heeft minstens 10 jaar ervaring met intermittent fasting en doet momenteel onderzoek naar de invloed op vetverbranding.

Bronnen

Zair, Y., Kasbi-Chadli, F., Housez, B., Pichelin, M., Cazaubiel, M., Raoux, F., & Ouguerram, K. (2013). Effect of a high bicarbonate mineral water on fasting and postprandial lipemia in moderately hypercholesterolemic subjects: a pilot study. Lipids in health and disease, 12(1), 105.