Voor mensen die net beginnen met intermittent fasting is misselijkheid een veelvoorkomend symptoom.

Het is een beetje tegenstrijdig, omdat je juist denkt gezond bezig te zijn en je lichaam kennelijk signalen geeft dat het zo niet verder kan.

Dus hoe ontstaat misselijkheid tijdens intermittent fasting?

Misselijkheid tijdens intermittent fasting kan veroorzaakt worden door uitdroging, gewenning of te weinig (gevarieerde) voeding. Misselijkheid is een veelvoorkomend symptoom tijdens periodiek vasten en is gelukkig meestal te voorkomen.

In dit artikel vertel ik hoe misselijkheid tijdens intermittent fasting precies ontstaat inclusief hoe je het kan voorkomen.

Waarom intermittent fasting misselijkheid kan veroorzaken

Vergeleken met diëten waar je alleen wat kleinere portiegroottes neemt, is intermitterend vasten een stuk extremer waardoor het gepaard kan gaan met bijwerkingen.

In het begin zal je lichaam zich nog moet aanpassen aan je nieuwe gewoonte en dat kan gepaard gaan met verschillende symptomen.

Eén van die symptomen is misselijkheid en dit kan in sommige gevallen betekenen dat er schade optreedt aan het lichaam, maar meestal is het onschuldig.

Misselijkheid is een bijwerking die regelmatig voorkomt bij beginnende vasters en soms ook ervaren vasters.

Er zijn 4 bekende oorzaken van misselijkheid tijdens intermittent fasting.

1. Onvoldoende hydratatie

onvoldoende water intermittent fastingNormaal gesproken gebruikt je lichaam koolhydraten om water vast te houden.

Tijdens intermittent fasting eet je niks en krijg je dus ook geen koolhydraten binnen waardoor je al je overtollig water verliest en ook niets kan opslaan.

Zelfs als je evenveel drinkt als normaal, kan het zijn dat je uitgedroogd raakt, wat kan leiden tot duizeligheid, snelle hartslag en een snelle ademhaling.

Een goede indicator voor je niveau van hydratatie is de kleur van je urine. Hoe lichter, hoe beter.

Donkergele kleur is dus een duidelijk teken dat je meer water moet drinken. Tijdens intermittent fasting is het gebruikelijk om 3 tot 4 liter water te drinken.

De meeste intermittent fasting apps bieden daarom ook de mogelijkheid om je waterinname te tracken. 

2. Gewenning

De overgang van een standaard dieet naar intermittent fasting is een schok voor het lichaam.

De spijsvertering is gewend om meerdere keren per dag eten te verwerken en raakt plotseling voor een langere periode dan normaal werkloos. 

Om je tot eten aan te zetten, worden er meer hormonen zoals ghreline geproduceerd die het hongergevoel opdrijven.

Op een gegeven moment worden er te veel hormonen geproduceerd en kan dat leiden tot misselijkheid.

Hoe beroerd je je voelt ligt aan jouw hormoon sensitiviteit en verschilt dus van persoon tot persoon.

Een hoge hormoon sensitiviteit is lastig te meten, maar zul je vanzelf merken als je erg last hebt van misselijkheid.

Is dit het geval voor jou dan is het verstandig om te beginnen met een kortere vast ‘window’ en dan opbouwend steeds iets langer te vasten zodat je lichaam de ruimte krijgt om te wennen.

3. Je mist essentiële voedingsstoffen

intermittent fasting misselijk door slechte voedingTen eerste kan het kan zijn dat je te weinig eet zonder het door te hebben.

Hierdoor heeft je lichaam niet genoeg brandstof om de alledaagse taken uit te voeren.

Ten tweede is het mogelijk dat je te weinig gevarieerde voeding eet. Je mist dan essentiële mineralen en vitaminen die je lichaam nodig heeft om te functioneren.

Beginnende vasters missen soms de motivatie om lekker uitgebreid te koken of geloven soms in de misconceptie dat intermittent fasting alleen draait om niet eten.

Maar intermittent fasting is geen dieet waar niet wordt gegeten, je moet voldoende en gevarieerd blijven eten. Je nuttigt het alleen in een kortere tijdsframe.

Door te weinig of niet gevarieerd te eten kan je je lichaam blijvende schade aanrichten en dat willen we natuurlijk niet.

4. Lage bloedsuiker

Een lage bloedsuiker heet ook wel hypoglykemie en ontstaat wanneer er niet genoeg glucose, of suiker, in het bloed zit.

Er is hier ontzettend veel onderzoek naar gedaan en met redelijk wat zekerheid kan er gezegd worden dat wanneer de bloedsuikerspiegel lager is dan 70 miljoen mg. per deciliter, er symptomen beginnen op te treden.

Mensen met lichte symptomen ervaren honger, trillende handen, zweten en duizeligheid.

Onder zware symptomen vallen tintelingen in de mond, coördinatieproblemen of persoonlijkheidsveranderingen. Zware symptomen zijn levensgevaarlijk en vereisen directe maatregelen.

Ernstige symptomen of overgeven tijdens intermittent fasting

Merk je dat je ziek wordt en/of moet overgeven dan is dat een sterk signaal van je lichaam dat je niet zo langer door kunt gaan.

Het is belangrijk dat je direct stopt met intermittent fasting en het later nog een keer probeert. 

Ook kan het verstandig zijn om langs je huisarts te gaan, omdat het tekenen kunnen zijn van onderliggende stoornissen. Better be safe than sorry.

Conclusie

Misselijkheid is een veelvoorkomend symptoom bij beginnende vasters. De oorzaken kunnen zijn: te weinig hydratatie, niet gevarieerd genoeg eten of een te hoog calorietekort. Let hier dus op om misselijkheid te voorkomen. 

Word je erg misselijk en moet je zelfs overgeven, stop dan direct met intermittent fasting en probeer het later eventueel nog een keer. 

Over Reginald

profielfoto auteurRegi heeft psychologie gestudeerd en onderzoekt momenteel de effecten van intermittent fasting op het mentale welzijn. Zijn hobby’s zijn muziek maken en culinair koken. 

Bronnen

Brazier, Y. (2019, 11 maart). All about hypoglycemia (low blood sugar). Geraadpleegd van https://www.medicalnewstoday.com/articles/166815#symptoms