Multivitamine in de Ochtend of Avond? Wat is het Beste?

De timing van multivitamine is erg belangrijk. Je wilt natuurlijk dat ze het snelst en meest efficiënt worden opgenomen. Dus wanneer kan je ze het beste innemen? Multivitamine ochtend of avond?

KORT ANTWOORD

In de ochtend kan je het beste multivitamine innemen omdat je spijsvertering en stofwisseling dan actiever zijn. Bovendien kunnen eventuele B-vitaminen je hersenen en stofwisseling stimuleren. B-vitamines kunnen ook je stemming verbeteren en kan de mensen die er een tekort aan hebben een energieboost geven. Hier zit je in de avond natuurlijk niet op te wachten. ‘s Nachts zal zowel je spijsvertering als stofwisseling vertragen waardoor je ze minder snel inneemt. Kortom, overdag worden multivitamines over het algemeen het beste ingenomen. Echter, sommige multivitamines bevorderen de ontspanning en kunnen dus het beste voor het slapen worden ingenomen. Er zijn geen keiharde regels. In principe zou je multivitaminen dus op elk moment van de dag mogen innemen.

Dit artikel vertelt je de voor- en nadelen van multivitaminen in de ochtend, middag of avond.

vrouw neemt multivitamine in

Multivitamine beter in de ochtend

Multivitamine kan je het beste aan het begin van de dag innemen. Hier zijn twee redenen voor. 

  1. Lege maag. Vitamine C en alle B-vitaminen zijn in water oplosbare vitaminen die op een lege maag het meest effectief zijn. Afzonderlijk kan je ze op een lege maag innemen, hier lijken mensen baat bij te hebben. Echter, multivitamine kan je misschien beter met een maaltijd innemen om de hoeveelheid maagzuur te verhogen voor een goede spijsvertering. Bovendien kunnen vitamines op een lege maag misselijkheid veroorzaken. Met wat voedsel kan je deze buikpijn helpen voorkomen. 
  2. Energieboost. Alle B-vitaminen (op folaat na) ondersteunen de energieproductie van je lichaam. Zo kunnen eventuele B-vitaminen je hersenfunctie en stofwisseling bevorderen wat gedurende de dag voordelig is. Neem daarom bijvoorbeeld vitamine B12 in de ochtend. Stel dat je vitamine B6 voor het slapen gaan inneemt, dan zou het zelfs je slaap kunnen verstoren.

Kortom, veel belangrijke vitamines zijn wateroplosbaar die je het beste op een lege maag kan innemen. 

Bovendien kunnen B-vitamines je energie bevorderen. Voor het slapengaan wil je juist ontspannen en je stofwisseling dus niet stimuleren.

Wanneer multivitamine in de middag beter is

Ook in de middag kan je multivitamine innemen. Wateroplosbare vitamine kunnen op elk moment van de dag met of zonder voedsel worden ingenomen.

Sommige mensen ervaren maagpijn in de ochtend, in dat geval kan het beter zijn om de multivitamine ‘s middags in te nemen.

Multivitamine in de avond

Tijdens je slaap zal de spijsvertering vertragen, dus als je de multivitamine laat op de avond inneemt zal de multivitaminen minder efficiënt opgenomen worden.

Maaltijd. ‘s Avonds kun je ook multivitamine nemen mits je het met wat voedsel inneemt. Dit zal je maag bedekken en de opname van de vetoplosbare vitaminen bevorderen. Er valt nog wat voor de avond te zeggen.

Vitamine E. Mensen die moeite hebben met slapen kunnen baat hebben bij vitamine E. Neem het tijdens het avondeten in of vlak voor het slapengaan. 

Maagpijn. ‘s Morgens multivitamine innemen zal niet voor iedereen goed werken. Mensen kunnen wel eens maagpijn hebben als het ‘s morgens bij een maaltijd innemen.

Routine. Dit kan een reden zijn om de multivitamine in te nemen voordat je naar bed gaat. Welk moment je ook je multivitamine inneemt, zorg ervoor dat het innemen een deel uitmaakt van je dagelijkse routine.

Vitamines met of zonder voedsel innemen?

Vitamine met voedsel. Als je de vetoplosbare vitaminen A, D, E en K met voedsel inneemt kan het vet de absorptie bevorderen. Daarom is het het beste om vitamine D tijdens de grootste maaltijd van de dag in te nemen. Bovendien moeten calcium, magnesium en ijzer tijdens de maaltijd worden ingenomen anders kan je maag van streek raken. Kortom, met voedsel kan je de opname van vetoplosbare vitaminen bevorderen en maagklachten voorkomen.

Vitamine zonder voedsel. Je zal de wateroplosbare vitaminen zoals Vitamine C en alle B-vitaminen op een lege maag beter opnemen. Dit zijn ideale vitamines om voor het ontbijt in te nemen.

Take home message

De meeste multivitamine kan je één tot tweemaal daags innemen. Maar welk moment is het beste, ‘s ochtends of ‘s avonds?

Neem de multivitamine wanneer je lichaam ze het meest efficiënt opneemt. Dit is vaak overdag omdat dan je spijsverteing en stofwisseling erg actief zijn.

Het wordt vaak aangeraden om B-vitaminen in de ochtend in te nemen omdat ze de stofwisseling en energieproductie kunnen stimuleren.

Maak er in ieder geval een gewoonte van om vitaminen die je tekort komt regelmatig in te nemen.

Afhankelijk van de ernst van je vitamine tekort, zal je na 3-6 weken merkbare resultaten zien.

Het is nogal complex. De optimale absorptie van sommige supplementen kan dus van het tijdstip van inname afhangen. Bovendien is het niet altijd verstandig om alle supplementen samen in te nemen.

Het wordt in ieder geval door de meeste mensen aangeraden om de multivitamine in de ochtend in te nemen.

Of je het wel of niet op een lege maag inneemt hangt van je persoonlijke voorkeur af en of je wel of niet maagklachten ervaart. Dit kan je altijd met een arts overleggen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen