Waarom Moet ik Altijd Boeren Na het Eten? 8 Oorzaken

Meestal boeren we na het eten of drinken. Het is een manier waarop lucht uit de darmen kan ontsnappen en kan helpen om gasvorming te verminderen of te voorkomen. 

Misschien heb je wel eens gehoord dat het goed is voor je spijsvertering, maar soms kan het boeren na het eten ook een teken zijn van een onderliggend probleem, zoals spijsverteringsproblemen of een medische aandoening.

Iedereen moet wel eens boeren, maar wat als je er elke keer last van hebt? Dus waarom moet ik altijd boeren na het eten?

Dit artikel vertelt je waarom we na het eten moeten boeren, hoe dit proces precies werkt en hoe je eventuele problemen op kunt lossen als je last hebt van excessief boeren.

man buikpijn maagpijn

1. Lucht dat uit de darmen ontsnapt

Boeren is een manier waarop lucht uit de darmen kan ontsnappen. Dit proces kan helpen om gasvorming te voorkomen of te verminderen. 

Als je gasvorming hebt, kan dit leiden tot opgeblazen gevoel, pijn en ongemak in de buik. 

Boeren kan ook helpen om de lucht die zich in de darmen bevindt te verminderen, wat kan bijdragen aan een betere spijsvertering en een comfortabeler gevoel na het eten.

Het is normaal om na het eten een beetje te boeren, vooral als je een maaltijd hebt gegeten die rijk is aan vezels of bepaalde voedingsmiddelen of dranken die gasvorming kunnen veroorzaken. 

Maar als je last hebt van excessief boeren of als je last hebt van opgeblazen gevoel of pijn na het eten, kan het raadzaam zijn om een arts te raadplegen om de oorzaak te achterhalen en eventuele behandelingen te overwegen.

2. Goede spijsvertering

Boeren na het eten kan ook een teken zijn dat je spijsvertering goed werkt en dat je darmen efficiënt werken om voedsel te verwerken. 

Wanneer we eten, komen er voedingsstoffen vrij uit het voedsel dat we consumeren. Deze voedingsstoffen worden opgenomen in het bloed en geleverd aan de rest van het lichaam via de darmen.

Maar voordat de voedingsstoffen kunnen worden opgenomen, moeten ze eerst worden afgebroken en omgezet in een vorm die het lichaam kan gebruiken. 

Dit gebeurt door middel van de spijsvertering, een proces dat plaatsvindt in de mond, maag en darmen. 

Een goede spijsvertering is belangrijk voor het behoud van een goede gezondheid en het behoud van een gezond gewicht.

Boeren na het eten kan dus een teken zijn dat de spijsvertering goed werkt en dat de darmen efficiënt werken om voedsel te verwerken. 

Het kan ook helpen om eventuele lucht die zich in de darmen heeft opgehoopt, te verminderen, wat kan bijdragen aan een comfortabeler gevoel na het eten. 

Als je echter problemen hebt met de spijsvertering of als je regelmatig last hebt van opgeblazen gevoel of pijn na het eten, kan het raadzaam zijn om een arts te raadplegen om de oorzaak te achterhalen en eventuele behandelingen te overwegen.

3. Eten van bepaalde voedingsmiddelen of dranken

Sommige voedingsmiddelen en dranken kunnen gasvorming veroorzaken, wat kan leiden tot boeren na het eten. 

Dit gebeurt omdat deze voedingsmiddelen en dranken bepaalde stoffen bevatten die de darmbacteriën kunnen fermenteren, wat leidt tot de vorming van gas.

Er zijn een aantal voedingsmiddelen die bekend staan om hun vermogen om gasvorming te veroorzaken, waaronder bloemkool, broccoli, kool, uien, bonen, pruimen, krenten, peren en appels. 

Ook bepaalde dranken, zoals bier en frisdranken, kunnen gasvorming veroorzaken.

Het is normaal om na het eten van deze voedingsmiddelen en dranken een beetje te boeren, vooral als je gevoelig bent voor gasvorming. 

Als je echter regelmatig last hebt van excessief boeren of als je last hebt van opgeblazen gevoel of pijn na het eten, kan het raadzaam zijn om een arts te raadplegen om de oorzaak te achterhalen en eventuele behandelingen te overwegen. 

In sommige gevallen kan het helpen om de hoeveelheid van deze voedingsmiddelen en dranken in je dieet te beperken of om alternatieven te zoeken die minder gasvorming veroorzaken.

4. Bepaalde medicijnen

Sommige medicijnen kunnen ook leiden tot boeren na het eten. Dit gebeurt omdat deze medicijnen de spijsvertering en de darmfunctie kunnen beïnvloeden, wat kan leiden tot gasvorming en boeren.

Bepaalde medicijnen die dit kunnen veroorzaken zijn onder andere antacida, medicijnen tegen refluxziekte en bepaalde pijnstillers. 

Als je een van deze medicijnen neemt en je hebt last van excessief boeren of opgeblazen gevoel of pijn na het eten, kan het raadzaam zijn om een arts te raadplegen om te bekijken of het mogelijk is om een alternatief medicijn te gebruiken of om de dosering aan te passen.

Onthoud dat medicijnen vaak nodig zijn om bepaalde gezondheidsproblemen te behandelen, dus het is belangrijk om altijd te overleggen met een arts voordat je een medicijn stopt of aanpast. 

5. Excessief boeren

Sommige mensen kunnen last hebben van excessief boeren, wat kan leiden tot ongemak of sociale ongemakken. 

Als je regelmatig last hebt van excessief boeren of als je last hebt van opgeblazen gevoel of pijn na het eten, kan het raadzaam zijn om een arts te raadplegen om de oorzaak te achterhalen en eventuele behandelingen te overwegen.

Er zijn verschillende oorzaken van excessief boeren, waaronder voedselintoleranties, spijsverteringsproblemen, darmontstekingen en bepaalde medische aandoeningen. 

Een arts kan tests uitvoeren om de oorzaak van het problematische boeren te achterhalen en kan eventueel behandelingen aanbevelen, zoals het aanpassen van het dieet, het nemen van medicijnen of het volgen van een behandeling om de darmfunctie te verbeteren.

Het is belangrijk om te onthouden dat boeren na het eten normaal is en dat het een natuurlijk proces is dat bijdraagt aan een goede spijsvertering en een comfortabeler gevoel na het eten. 

Maar als je last hebt van excessief boeren of als je last hebt van opgeblazen gevoel of pijn na het eten, is het raadzaam om een arts te raadplegen om de oorzaak te achterhalen en eventuele behandelingen te overwegen.

Wanneer is het normaal en wanneer abnormaal?

Het is normaal om na het eten een beetje te boeren, vooral als je een maaltijd hebt gegeten die rijk is aan vezels of bepaalde voedingsmiddelen of dranken die gasvorming kunnen veroorzaken. 

Het is echter moeilijk om een specifiek aantal boeren te noemen dat als normaal wordt beschouwd, omdat dit kan variëren van persoon tot persoon en afhankelijk is van verschillende factoren, zoals dieet, levensstijl en medische aandoeningen.

Er zijn echter enkele dingen waar je op kunt letten om te bepalen of je boeren normaal is:

 • Boeren na het eten is normaal als het niet leidt tot ongemak of pijn.
 • Boeren na het eten is normaal als het niet leidt tot sociale ongemakken of belemmeringen in het dagelijks leven.
 • Boeren na het eten is normaal als het niet leidt tot gewichtsverlies of andere ongewenste veranderingen in de gezondheid.

Als je last hebt van excessief boeren of als je last hebt van opgeblazen gevoel of pijn na het eten, ga dan langs een dokter. 

Sommige oorzaken van excessief boeren kunnen onder andere zijn:

 • Voedselintoleranties
 • Spijsverteringsproblemen
 • Darmontstekingen
 • Bepaalde medische aandoeningen, zoals darmobstructie of coeliakie

Take home message

Waarom moet ik altijd boeren na het eten?

 • Boeren is een manier om lucht uit de darmen te laten ontsnappen, wat kan helpen om gasvorming te voorkomen of te verminderen.
 • Boeren kan ook een teken zijn dat je spijsvertering goed werkt en dat je darmen efficiënt werken om voedsel te verwerken.
 • Boeren kan ook optreden als gevolg van het eten van bepaalde voedingsmiddelen of dranken die gasvorming veroorzaken, zoals bloemkool, broccoli en bier.
 • Boeren kan ook voorkomen als gevolg van het innemen van bepaalde medicijnen, zoals antacida en medicijnen tegen refluxziekte.
 • Sommige mensen kunnen last hebben van excessief boeren, wat kan leiden tot ongemak of sociale ongemakken. In dit geval kan het raadzaam zijn om een arts te raadplegen om de oorzaak te achterhalen en eventuele behandelingen te overwegen.

We hebben ook gezien dat boeren na het eten normaal is en kan helpen om gasvorming te verminderen en de spijsvertering te bevorderen. 

Als je na het eten normaal boert en je hebt geen ongemak of pijn, dan is het waarschijnlijk een teken dat je spijsvertering goed werkt en dat je darmen efficiënt werken om voedsel te verwerken.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen