Wanneer Poepen de Meeste Mensen? Het Exacte Tijdstip.

Wat je in je mond stopt zal er uiteindelijk weer via de achterdeur uitkomen.

Je kan er bijna de klok op gelijk zetten, want je darmen houden van routine omdat plotselinge veranderingen juist tot obstipatie kunnen  leiden. 

Maar wanneer ontlast iedereen zich? Dus wanneer poepen de meeste mensen?

KORT ANTWOORD

De meeste mensen zullen ’s ochtends hun behoefte doen, omdat tijdens de slaap de darmen het voedsel van de dag verwerken en de inhoud van de dunne darm naar de dikke darm wordt verplaatst.

Om precies te zijn, zal 60% ’s ochtends poepen, 20% ’s middags en slechts 2,5% in de avond. Geslacht speelt ook een rol. Over het algemeen poepen de meeste mensen vroeg in de ochtend, maar mannen doen dit nog iets eerder dan vrouwen. 

Ik kan dat bevestigen, terwijl ik dit artikel in de vroege ochtend heb geschreven, als je begrijpt wat ik bedoel. Dus als mensen ’s ochtends wat langer op het toilet hebben gezeten, weet je wat ze hebben uitgespookt.

Dit artikel vertelt je welke factoren ervoor zorgen dat je moet poepen en geeft meer inzicht in de interne klok van je darmen.

man poept op het toilet met een gasmasker op

6 Darmstimulerende factoren

illustratie van vrouw die op toilet zitWaarom poepen we ’s ochtends? Het is eigenlijk een combinatie van verschillende stimulerende factoren die allemaal samenkomen om ons lichaam aan te moedigen om de darmen te legen. 

1. Koffie. Veel mensen ervaren een stimulerend effect van cafeïne, dat vaak in koffie zit. Cafeïne kan de darmen prikkelen en een darmbeweging bevorderen, wat kan leiden tot de drang om naar het toilet te gaan.

2. Circadiaans ritme. Het lichaam heeft een intern ritme, bekend als het circadiaans ritme, dat beïnvloed wordt door factoren zoals slaap-waak cycli. ’s Ochtends vroeg is vaak het moment waarop het lichaam actiever wordt en de spijsvertering op gang komt.

3. Beweging. Sommige mensen ervaren een verhoogde darmactiviteit na lichamelijke activiteit, zoals rekken of lichte oefeningen. Dit kan de darmen stimuleren en een drang om te poepen veroorzaken.

4. Voedsel. Ons spijsverteringssysteem begint te werken zodra we eten. Voedsel dat we de avond ervoor hebben gegeten, begint ’s nachts te verteren en beweegt door onze darmen. Dit kan ’s ochtends een drang om te poepen veroorzaken.

5. Water. Voldoende hydratatie is essentieel voor een gezonde spijsvertering. Drinken van water ’s ochtends kan helpen om het spijsverteringsproces op gang te brengen en de ontlasting zachter te maken, waardoor het gemakkelijker wordt om te poepen.

6. Gewoonten. Het lichaam kan gewend raken aan een bepaald patroon van toiletbezoeken. Als je bijvoorbeeld gewend bent om ’s ochtends direct na het ontwaken naar het toilet te gaan, kan je lichaam zich aanpassen aan dit ritme en de drang om te poepen versterken.

Al deze factoren kunnen samenwerken om de darmactiviteit in de ochtend te stimuleren en ons lichaam aan te moedigen om te poepen. 

De interne klok van je darmen

Je darmen hebben een soort interne klok die de boel regelt. In de ochtend beginnen je darmen harder te werken, vooral nadat je hebt gegeten of koffie hebt gedronken. 

De natuurlijke activiteit van je darmen in de ochtend wordt ook gestimuleerd door stretchen en water drinken.

Sommige mensen hebben een vast moment waarop ze elke dag moeten poepen, terwijl anderen een minder vast patroon hebben. 

Dit komt doordat je darmen besluiten wanneer het tijd is om de boel te lozen. 

Reizen kan dit ritme verstoren, maar je kunt jezelf trainen om op een ander moment te poepen dat beter past bij je dagelijkse schema. 

Door dagelijks op hetzelfde tijdstip op het toilet te gaan zitten, zonder te forceren, kun je je darmen conditioneren. 

Na ongeveer twee weken zou je lichaam moeten wennen aan dit nieuwe ritme en klaar zijn om op het door jou gekozen moment te poepen. 

Het is niet per se nodig om je darmen te trainen, maar het kan handig zijn als je vaak op ongelegen momenten aandrang voelt.

‘s Ochtends meerdere keren poepen

Het is normaal om elke ochtend zelfs meerdere keren te poepen.

Deskundigen zeggen dat een ideale stoelgang één keer per dag in de ochtend is. Maar wat nog belangrijker is dan de frequentie, is de regelmaat. 

Of je nu diarree hebt in de ochtend of juist ’s nachts harde ontlasting, het kan allemaal normaal zijn. 

Een ochtendpoep wordt gestimuleerd door de natuurlijke activiteit van je darmen in de ochtend en dagelijkse gewoonten zoals stretchen, water drinken en koffie. 

Het is niet per se noodzakelijk voor je gezondheid, maar regelmatig poepen is wel belangrijk. Als je niet elke ochtend poept, is dat ook prima, zolang je maar regelmatig stoelgang hebt. 

Het aantal keren dat je moet poepen varieert van drie keer per week tot drie keer per dag, afhankelijk van verschillende factoren zoals dieet, lichaamsbeweging en slaapgewoonten. 

Belangrijk is dat je stoelgang consistent is, en plotselinge veranderingen kunnen duiden op onderliggende problemen die een arts moet onderzoeken.

Het ideale tijdstip voor een toiletbezoek

Een normale frequentie voor stoelgang varieert van drie keer per dag tot eens in de drie dagen.

Iedereen heeft zijn eigen ritme als het op toiletbezoek aankomt. Het is heel normaal om ’s ochtends te poepen. 

Het moment waarop je naar het toilet gaat, zegt echter niet alles over je spijsvertering. Een normale stoelgang kan variëren van drie keer per dag tot drie keer per week. 

Het belangrijkste is de regelmaat van je stoelgang; plotselinge veranderingen kunnen verstopping veroorzaken. 

Je stoelgang wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals je levensstijl, slaappatroon, vezelinname, koffieconsumptie en medicatiegebruik. 

Kortom, het is niet nodig om je zorgen te maken als je op andere momenten dan ’s ochtends naar het toilet moet. Belangrijk is dat je stoelgang regelmatig is.

Darmen houden van routine

Wanneer je voedsel eet, moet het er ook weer uit. Meestal gebeurt dit ’s ochtends, omdat je darmen dan actief zijn. 

Je darmen houden van routine; verandering kan obstipatie veroorzaken. Het is normaal om tussen één keer per week en drie keer per dag naar het toilet te gaan. 

Eet vezelrijk voedsel en ontwikkel een vaste eetroutine voor een regelmatige stoelgang. 

Luister naar je lichaam en maak tijd vrij voor een toiletbezoek. Voorkom ongemak en gasvorming door je darmen niet te negeren. 

Geef jezelf rust voordat je de deur uitgaat.

Take home message

Wanneer poepen de meeste mensen?

Over het algemeen kunnen we stellen dat de meeste mensen ’s ochtends hun behoefte doen, met mannen die iets eerder gaan dan vrouwen. 

Dit komt door verschillende factoren zoals het circadiaans ritme, koffieconsumptie, lichaamsbeweging, voedselinname, hydratatie en gewoonten. 

Een regelmatig toiletritme wordt vaak gestimuleerd door activiteiten zoals stretchen en water drinken in de ochtend.

De darmen hebben een interne klok die de spijsverteringsactiviteit regelt, en het is mogelijk om deze te trainen voor een ander toiletbezoekschema. 

Deskundigen adviseren dagelijkse gewoonten aan te houden en na ongeveer twee weken zou je lichaam zich moeten aanpassen aan het nieuwe ritme. 

Het is niet cruciaal om dit te doen, maar kan handig zijn als je vaak ongemakkelijke momenten hebt.

Wil je meer weten over dit onderwerp en andere veelgestelde vragen beantwoord krijgen? 

Neem dan een kijkje op mijn YouTube-kanaal, waar ik deze en vele andere vragen in slechts één minuut beantwoord.

De steun van lezers is van cruciaal belang voor mijn streven om gedurende 365 dagen per jaar educatief materiaal over medische onderwerpen te creëren, evenals gratis beginnersgidsen en het voortzetten van het opzetten van gratis kanalen

Gezondheid is van onschatbare waarde, en het is van het grootste belang dat deze betrouwbare informatiebron voor iedereen toegankelijk blijft.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Heaton, K. W., Radvan, J., Cripps, H., Mountford, R. A., Braddon, F. E., & Hughes, A. O. (1992). Defecation frequency and timing, and stool form in the general population: a prospective study. Gut, 33(6), 818-824.

Malone, J. C., & Thavamani, A. (2023). Physiology, gastrocolic reflex. In StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing.