Wat is de Meest Gezonde Olie ter Wereld? En welke Vermijden?

Wat is de gezondste olie? Met de overvloed aan keuzes kan dit nogal verwarrend zijn. Want wat maakt een olie gezond en welke factoren spelen hierbij een rol? 

sterk hartDe gezondste olie bevat een hoog gehalte aan onverzadigde vetten die gunstig zijn voor je cholesterol en hart, en is verpakt met antioxidanten, vitamines en mineralen.

Maar er komt nog meer bij kijken. Als je met een olie gaat koken moet je goed kijken naar het rookpunt, zodat de smaak en voedingsstoffen behouden blijven.

Wat is de meest gezonde olie?

KORT ANTWOORD

Extra vierge olijfolie wordt door veel voedingsexperts als de gezondste olie beschouwd. Het heeft het hoogste gehalte aan enkelvoudig onverzadigde vetten die goed zijn voor je cholesterol en hart.

Het is ook de minst bewerkte olie en zit boordevol voedingsstoffen en antioxidanten, zoals polyfenolen. Deze studie toont aan dat het consumeren van olijfolie gunstig is voor verschillende chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, borstkanker en type 2 diabetes.

Andere gezonde oliën zijn onder andere avocado-olie, zonnebloemolie en amandelolie. Deze oliën bevatten ook gezonde, onverzadigde vetten en zijn rijk aan vitamines en mineralen.

In dit artikel vertel ik je de gezondste oliën en welke je maar beter kunt vermijden om de keuzes in de supermarkt makkelijker te maken.

olijven en olijfolie op houten plank in een heuvelachtige omgeving

1. Extra vierge olijfolie

lepel met een olijf, waarover olijfolie heenstroomtOlijfolie heeft een lange geschiedenis in mediterrane diëten, die in verband worden gebracht met lagere risico’s op hart- en vaatziekten.

Dit is onder andere te danken aan de gezonde vetten die het slechte LDL-cholesterol kunnen verlagen en daarom goed zijn voor je hart.

Zo bestaat olijfolie voor 70-80% uit enkelvoudig onverzadigd vet, en 8-10% uit meervoudig onverzadigde vetten. 

De meeste andere plantaardige oliën bevatten minder enkelvoudig onverzadigde vetten en meer meervoudig onverzadigde vetten.

Weetje

Wist je dat 83% van de extra vierge olijfolie in werkelijkheid nep is? Lees hier hoe je hoogwaardige extra vierge olijfolie van de neppe kunt onderscheiden.

Daarnaast bevat olijfolie krachtige antioxidanten (polyfenolen) die je cellen en DNA tegen schade beschermen. Het bevat ook nog eens vitamine A, E, en K. 

Bovendien is olijfolie een goede bron van ijzer, calcium, magnesium en kalium.

Op meerdere belangrijke vlakken wint olijfolie van andere plantaardige oliën zoals zonnebloemolie.

Olijfolie bevat namelijk 10 keer meer vitamine K dan zonnebloemolie. Ook bevat olijfolie vitamine A, terwijl zonnebloemolie helemaal geen vitamine A bevat. 

Bovendien is het gehalte aan vitamine E doorgaans hoger in olijfolie. Hier zal ik later nog wat meer over vertellen.

Lees hier alles over de gezondheidsvoordelen van olijfolie.

2. Avocado olie

Avocado-olie heeft een zachte smaak en is een van de gezondste oliën. Dit is te danken aan.

illustratie van het hart met daarachter een ecgGezonde vetten. Ten eerste bevat avocado olie gezonde enkelvoudig onverzadigde vetzuren, zoals oliezuur. Deze vetten kunnen je cholesterolniveau helpen verlagen en gunstig zijn voor je hart.

Antioxidanten. Daarnaast is avocado olie rijk aan antioxidanten, zoals vitamine E, die je lichaam kunnen beschermen tegen schadelijke vrije radicalen en het verouderingsproces vertragen.

Fytonutriënten. Fytonutriënten en fytochemicaliën zijn natuurlijke stoffen in avocado-olie die ontstekingen kunnen verminderen, wat gunstig is voor de gezondheid van gewrichten en huid.

Voedingsstoffen. Bovendien bevat avocado-olie belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamine K en kalium, die bijdragen aan de gezondheid van je botten en bloeddrukregulatie.

Hoog rookpunt. Een ander voordeel van avocado-olie is dat het een hoog rookpunt heeft, wat betekent dat je het op hogere temperaturen kunt koken zonder dat de voedingsstoffen worden afgebroken.

Tot slot kan avocado-olie de opname van voedingsstoffen, vooral carotenoïden uit andere voedingsmiddelen, bevorderen. 

Avocado olie moet het toch afleggen aan olijfolie. Olijfolie bevat over het algemeen meer enkelvoudig onverzadigde vetzuren en antioxidanten dan avocado-olie, wat gunstig is voor je hart

3. Zonnebloemolie

Zonnebloemolie heeft een neutrale smaak en wordt veel gebruikt in de keuken. Het wordt vaak om deze vijf verschillende redenen als gezond beschouwd.

Gezonde vetten. Zonnebloemolie bevat vooral meervoudig onverzadigde vetzuren zoals omega-6 vetzuren. Deze vetten kunnen je cholesterolgehalte in balans houden, wat gunstig is voor je hart.

Rijk aan vitamine E. Zonnebloemolie is ook rijk aan vitamine E, zij het iets minder dan olijfolie. Vitamine E is een krachtige antioxidant die je lichaam beschermt tegen schadelijke vrije radicalen en ontstekingen kan verminderen.

Ontstekingsremmend. Zonnebloemolie bevat bepaalde stoffen, zoals fytosterolen, die ontstekingen kunnen verminderen en je algemene gezondheid kunnen bevorderen.

Weinig verzadigde vetten. Er zitten weinig verzadigde vetten in zonnebloemolie, wat gunstiger is voor de gezondheid van je hart in vergelijking met oliën met veel verzadigde vetten, zoals kokosolie.

Hoog rookpunt. Zonnebloemolie heeft een hoog rookpunt, wat betekent dat het geschikt is voor koken bij hogere temperaturen zonder dat de voedingsstoffen worden afgebroken.

Zonnebloemolie heeft zijn voordelen, maar olijfolie blinkt op meerdere belangrijke aspecten uit. Ontdek in dit artikel waarom.

4. Amandelolie

Amandelolie heeft een mild en nootachtig aroma. Deze olie heeft een goede reputatie en dat is te danken aan:

Ontstekingsremmend. Amandelolie bevat bioactieve stoffen zoals fytosterolen en flavonoïden, die bekend staan om hun ontstekingsremmende eigenschappen. Deze stoffen kunnen ontstekingen in het lichaam verminderen.

Gezonde vetten. Amandelolie is rijk aan enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetzuren, die de gezondheid van je hart ondersteunt.

Vitamines en mineralen. Het bevat vitamine E, een krachtige antioxidant die cellen beschermt tegen oxidatieve stress. Het bevat magnesium, wat gunstig is voor de botten. Ook bevat amandelolie net zoals de andere oliën vitamine K. 

Huidverzorging. Vanwege zijn milde en hydraterende eigenschappen wordt amandelolie vaak gebruikt in huidverzorgingsproducten om de huid te verzachten, hydrateren en beschermen.

Haarverzorging. Het kan ook dienen als een natuurlijke haarconditioner, wat glans en zachtheid aan het haar toevoegt.

Echter, olijfolie is over het algemeen gunstiger dan amandelolie, vanwege de overvloed aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren, antioxidanten en de positieve invloed op de gezondheid van je hart.

Welke olie moet je vermijden?

Sommige oliën zijn minder gezond en kun je maar beter met mate gebruiken of helemaal vermijden, vooral als je cholesterolproblemen hebt. 

Dus welke olie te mijden?

1. Palmolie. Palmolie bevat veel verzadigd vet en kan het LDL-cholesterolgehalte verhogen. Kies voor duurzame alternatieven zoals olijfolie.

2 Kokosolie. Kokosolie is rijk aan verzadigde vetten en kan het LDL-cholesterolgehalte verhogen. Het is daarom misschien niet de beste keuze voor mensen met cholesterolproblemen.

3. Maïsolie. Maïsolie heeft een hoog gehalte aan omega-6-vetzuren, die in overmaat ontstekingen kunnen bevorderen als ze niet in balans zijn met omega-3-vetzuren. Houd hier dus rekening mee.

4. Gehydrogeneerde oliën (transvetten). Oliën die worden gehydrogeneerd om ze vast te maken, bevatten transvetten, die zeer schadelijk zijn voor de gezondheid en het LDL-cholesterol verhogen. Deze oliën worden vaak aangetroffen in bewerkte voedingsmiddelen en fastfoodproducten.

Welke olie is het beste voor cholesterol?

Als je je cholesterolgehalte wilt beheersen, is het belangrijk om de juiste olie te kiezen. Ik zal hier verschillende oliën en hun effect op cholesterol met elkaar vergelijken.

Extra Vierge Olijfolie:

  • Voordelen voor Cholesterol. Extra vierge olijfolie bevat goede enkelvoudig onverzadigde vetten, die het ‘slechte’ LDL-cholesterol kunnen verlagen.
  • Extra Pluspunten. Het bevat ook antioxidanten en polyfenolen die ontstekingen verminderen en goed zijn voor je hart.

Avocado-olie:

  • Voordelen voor Cholesterol. Avocado-olie bevat ook enkelvoudig onverzadigde vetten, die helpen om je LDL-cholesterol te verlagen.
  • Extra Pluspunten. Het is rijk aan vitamine E, kalium en foliumzuur, wat goed is voor je hart.

Canola-olie:

  • Voordelen voor Cholesterol. Canola-olie bevat weinig verzadigd vet en bevat juist meervoudig onverzadigde vetten, die je LDL-cholesterol kunnen verminderen.
  • Extra Pluspunten. Het is ook een goede bron van omega-3 vetzuren, die gunstig zijn voor je hart.
  1. Walnootolie:
  • Voordelen voor Cholesterol. Walnootolie bevat meervoudig onverzadigde vetzuren, zoals alfa-linoleenzuur (ALA), dat helpt om je LDL-cholesterol te verlagen.
  • Extra Pluspunten. Het is ook rijk aan omega-3 vetzuren, die ontstekingen verminderen.

Take home message

Er komen steeds meer gezonde oliën in de schappen van de supermarkt, wat keuzestress oplevert.

Dus wat is de meest gezonde olie? Welke olie is het gezondst? 

Veel voedingsexperts beschouwen extra vierge olijfolie als de gezondste keuze vanwege het hoge gehalte aan gunstige onverzadigde vetten, de minste bewerking en de rijke hoeveelheid voedingsstoffen en antioxidanten, zoals polyfenolen. 

Bovendien kun je het voor nagenoeg alles gebruiken. Lees hier hoe je extra vierge olijfolie in handen kunt krijgen.

Andere gezonde oliën zijn onder meer avocado-olie, zonnebloemolie en amandelolie, omdat ze ook onverzadigde vetten bevatten en een overvloed aan vitamines en mineralen bieden.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Foscolou, A., Critselis, E., & Panagiotakos, D. (2018). Olive oil consumption and human health. A narrative review. Maturitas, 118, 60-66.