Met Vitamine B12-injecties Afvallen, Werkt Het?

Vitamine B12 is een wateroplosbaar vitamine en zit van nature in verschillende voedingsmiddelen, waaronder vis, vlees, en zuivelproducten. 

Afslankklinieken bieden, naast afslankprogramma’s, steeds vaker vitamine B12-injecties aan. Voorstanders hiervan geloven namelijk dat vitamine B12-injecties het metabolisme kan stimuleren en je meer energie geven, waardoor je sneller afvalt. 

Maar is dit wel wetenschappelijk onderbouwd? 

Momenteel is er geen wetenschappelijk bewijs dat vitamine B12-injecties het afvallen kunnen stimuleren. Ondanks dat vitamine B12 bij meerdere lichaamsprocessen is betrokken, lijkt het dus geen invloed te hebben op gewichtsafname of gewichtstoename. 

Het kan zo zijn dat je door een vitamine B-tekort, minder energie hebt. In dat geval kunnen vitamine B12-injecties afvallen indirect stimuleren door je energietoename. Vitamine B12-injecties worden soms door artsen aanbevolen als je een algeheel tekort hebt.

Dit artikel vertelt je hoe B12-injecties indirect afvallen kunnen stimuleren, over verschillende soorten injecties, prijzen en een effectief alternatief.

dokter houdt vitamine b12-injectie vast naast vrouwelijke patient

Hoe B12-injecties helpen bij afvallen 

Normaal gesproken beïnvloeden B12-injecties het gewichtsverlies dus niet. Er is echter een uitzondering. 

Een vitamine B12-tekort resulteert namelijk in het volgende:

  1. weinig energie
  2. slecht slaappatroon 
  3. daling stofwisselingssnelheid

In de praktijk hebben mensen hierdoor weinig motivatie en een slechter humeur en is het lichaam minder goed in staat om voedsel in energie om te zetten. 

Deze fysieke en psychologische gevolgen van een vitamine B12-tekort kunnen het afvallen belemmeren, waardoor je aankomt.  

Door het B12-tekort te corrigeren met injecties zullen de negatieve symptomen afnemen. Dit kan een positieve invloed hebben op het gewichtsverlies.

Een vitamine B12-tekort kan vermoeidheid en bloedarmoede veroorzaken. Dagelijkse vitamine B12-supplementen (pil) zijn even effectief als een maandelijkse spier injectie. De keuze kan afhangen van de reden van het B12-tekort.

Kortom, bij mensen met een vitamine tekort kunnen B12-injecties afvallen indirect stimuleren. 

Hoe gaan vitamine B12-injecties in zijn werk?

Het is dus niet onomstotelijk bewezen dat vitamine B12-injecties afvallen kunnen stimuleren. Als je het toch besluit te nemen is handig om te weten hoe het in zijn werk gaat.

Een veelgestelde vraag is hoe vaak je precies B12-injecties nodig hebt om af te vallen. Het afslankplan van klinieken heeft een specifieke aanbeveling dat zich richt op het vetmetabolisme en energie.

Voor vitamine B12-injecties heb je doorgaans een recept van je arts nodig. Je kan het zelf of door een arts laten toedienen. Twee tot drie keer per week zal een arts de B12-injecties toedienen. 

Verschil tussen pure en lipotrope B12-injecties 

Er bestaan twee soorten B12-injecties die gebruikt worden voor af te vallen, namelijk lipotrope injecties en zuivere injecties (farmaceutische kwaliteit). Voor een pure injectie heb je een recept nodig. 

Lipotrope injecties 

Je hebt voor Lipotrope injecties geen recept nodig. Deze injecties bestaan uit: 

  1. vitaminen: vitamine B6, vitamine B-complex
  2. voedingsstoffen: vertakte-keten aminozuren (BCAA’s), phentermine, MIC en L-carnitine 

Zelfs aan vitamine-injecties zijn bijwerkingen en risico’s verbonden, deze omvatten: 

  1. verstopping
  2. angst
  3. droge mond
  4. diarree
  5. maagdarmklachten
  6. incontinentie
  7. vermoeidheid
  8. slapeloosheid
  9. verhoogde hartslag
  10. gevoelloosheid in handen of voeten
  11. licht gevoel in het hoofd
  12. nervositeit 
  13. prikkelbaarheid

Pure injecties

Er zijn vier verschillende soorten pure B12-injecties, namelijk methylcobalamine, hydroxocobalamine, adenosylcobalamine, en cyanocobalamine. 

Ze lijken erg veel op elkaar, maar er zijn toch een aantal belangrijke verschillen.

Methylcobalamine. Een actieve B12-vorm die met verschillende enzymen samenwerkt bij de aanmaak van aminozuren en rode bloedcellen en de reparatie van DNA. Toedieningsvorm is via orale supplementen en injecties.

Adenosylcobalamine. Vergelijkbaar met methylcobalamine, omdat het in het lichaam hetzelfde reageert. Aangezien dit molecuul instabiel is kan je moeilijk aan dit B12-supplement komen.

Cyanocobalamine. Deze kunstmatige B12-vorm bevat een onbeduidende hoeveelheid cyanide, oftewel het heeft geen schadelijke invloed op ons lichaam. Cyanocobalamine komt het vaakst voor in orale, intraveneuze en intramusculaire B12-supplementen.

Hydroxycobalamine. Een natuurlijke vorm van vitamine B12 dat door darmbacteriën wordt geproduceerd. In een laboratorium kan het uit test culturen worden geproduceerd. Dit is de generieke vorm van B12-injecties, omdat het in het lichaam makkelijk wordt omgezet.

De dosering kan variëren tussen 0,5 mcg per dag tot 2000 mcg per dag. Dit hangt af van de oorzaak en leeftijd. De frequentie wordt door je arts bepaald om aan je specifieke gezondheidseisen te voldoen.

Kosten vitamine B12-injecties

B12-injecties zijn over het algemeen vrij goedkoop. Hoewel vitamine B12-injecties prijziger zijn dan de meeste orale supplementen zul je er uiteindelijk minder van nodig hebben. De prijs hangt af van je verzekeringsdekking en waar je het precies laat toedienen. 

Alternatief van vitamine B12-injecties

Jammer genoeg is er op dit moment geen wetenschappelijke basis voor vitamine B12-injecties. Gelukkig is er een ander vitamine waarvan de effectiviteit wel bewezen is. 

Een onderzoek uit 2011 heeft de effecten van vitamine D-supplementen onderzocht bij volwassenen met overgewicht.

Het bleek dat de mensen die vitamine D-supplementen nemen meer buikvet verliezen in vergelijking met de mensen die het niet innemen. 

Wees je er wel van bewust dat de zon de beste vitamine D-bron is. Daarnaast kan je ook voedingsmiddelen kopen die verrijkt zijn met vitamine D. 

Kortom, aangezien vitamine B12-injecties afvallen niet lijken te stimuleren, kan je wellicht beter voor vitamine D gaan.

Take home message

Op cellulair niveau ondersteunt vitamine B12 meerdere lichaamsprocessen. Zo zou het zowel de stofwisseling als de energielevels stimuleren.

Sommige voedingsmiddelen worden verrijkt met vitamine B12, maar het is ook verkrijgbaar als voedingssupplement of als vitamine B12-injectie. 

Steeds meer mensen willen vitamine B12 injecties om sneller af te vallen. Hier is echter weinig wetenschappelijke onderbouwing voor. Het is begrijpelijk dat je naar manieren zoekt om het gewichtsverlies te vergemakkelijken, maar wees je er van bewust dat een hele industrie zich toewijdt aan makkelijke en snelle oplossingen die niet altijd even solide onderbouwd zijn. 

Als leek is het erg lastig om een onderscheid te maken tussen eerlijke producten en oplichters, vooral als je mensen om je heen ziet die er succes mee lijken te hebben. Richt je daarom op gezonde voeding, regelmatige lichaamsbeweging en eventuele supplementen waarvan de effectiviteit is bewezen.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Van Walraven, C., Austin, P., & Naylor, C. D. (2001). Vitamin B12 injections versus oral supplements. How much money could be saved by switching from injections to pills?. Canadian Family Physician, 47(1), 79-86.

Masucci, L., & Goeree, R. (2013). Vitamin B12 intramuscular injections versus oral supplements: a budget impact analysis. Ontario health technology assessment series, 13(24), 1.

Oh, R. C., & Brown, D. L. (2003). Vitamin B12 deficiency. American family physician, 67(5), 979-986.

Major, G. C., Alarie, F., Doré, J., Phouttama, S., & Tremblay, A. (2007). Supplementation with calcium+ vitamin D enhances the beneficial effect of weight loss on plasma lipid and lipoprotein concentrations. The American journal of clinical nutrition, 85(1), 54-59.

Vidal‐Alaball, J., Butler, C., Cannings‐John, R., Goringe, A., Hood, K., McCaddon, A., … & Papaioannou, A. (2005). Oral vitamin B12 versus intramuscular vitamin B12 for vitamin B12 deficiency. Cochrane Database of Systematic Reviews, (3).

Beck, W. S. (1962). The metabolic functions of vitamin B12. New England Journal of Medicine, 266(16), 814-817.

Stabler, S. P. (2013). Vitamin B12 deficiency. New England Journal of Medicine, 368(2), 149-160.