10 Gezondheidsvoordelen Van Zwarte Thee

Zwarte thee wordt beschouwd als een van de beste alternatieven voor koffie of energiedrankjes. Maar wat zegt de wetenschap hierover? 

Kortom, is zwarte thee gezond?

KORT ANTWOORD

Zwarte thee bevat polyfenolen. De krachtige polyfenolen bevatten antioxiderende eigenschappen die ontstekingen in het lichaam kunnen verminderen en het risico op chronische aandoeningen verlagen. Drie koppen zwarte thee per dag kan de lichamelijke antioxidant status aanzienlijk verbeteren. Daarnaast kan zwarte thee het cholesterol verlagen, gewichtsverlies bevorderen en de bloeddruk laten dalen. Bovendien verlaagt zwarte thee het risico op beroertes en kan het de ontwikkeling van kanker tegengaan. 

Dit artikel vertelt je alle wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoordelen van zwarte thee.

kopjes zwarte thee

1. Preventie hartziekten

Zwaarlijvigheid, een verhoogd cholesterolgehalte, en een hoog triglyceridengehalte verhoogt de kans op hart- en vaatziekten waaronder hartaanvallen. 

Uit onderzoek blijkt dat het regelmatig drinken van zwarte thee deze kans effectief kan verminderen.

2. Bevat polyfenolen

Zwarte thee bevat krachtige groepen polyfenolen, waaronder gallaat, epigallocatechine, thearubigines, theaflavines, L-theanine, en verschillende andere catechines of flavonoïden. 

Flavonoïden zijn een subgroep van polyfenolen. Polyfenolen zijn een bepaalde groep antioxidanten die meerdere gezondheidsvoordelen bieden waaronder het voorkomen van verschillende chronische aandoeningen. 

Antioxidanten neutraliseren schadelijke vrije zuurstofradicalen. Dit is de belangrijkste reden waarom zwarte thee gezond is. 

3. Verlaagt cholesterol

Een van de grote risicofactoren van cardiovasculaire aandoeningen is een verhoogd cholesterolgehalte. 

Gerandomiseerde gecontroleerde klinische studies hebben aangetoond dat zwarte thee de opname van het slechte lage-densiteit lipoproteïne (LDL) cholesterol verlaagt bij mensen met hypercholesterolemie. 

Bovendien toonde een andere studie aan dat zwarte thee ook het cholesterol bij zwaarlijvige mensen kan verlagen die verder geen risicofactoren hebben. Het is dus duidelijk waarom zwarte thee gezond is.  

4. Gewichtsverlies

Zwarte thee kan de spijsvertering en opname van complexe suikers en lipiden (vetten) onderdrukken. 

Daarnaast kunnen de polyfenolen de lipolyse (vetverbranding) verhogen en de proliferatie van vetcellen verminderen waardoor de vetophoping wordt tegengegaan. 

Bij het verminderen van het lichaamsgewicht kan zwarte thee dus een belangrijke rol spelen. Het is dus overduidelijk dat zwarte thee gezond is. 

5. Bloeddruk verlaging

Hoge bloeddruk of hypertensie komt veel voor en verhoogt de kans op een beroerte, hartaanval, hartfalen, nierschade en atherosclerose. 

Meerdere studies hebben aangetoond dat het langdurig drinken van zwarte thee de bloeddruk kan verbeteren, dit geldt voor zowel een hoge als lage bloeddruk. 

6. Minder beroertes

Door regelmatig zwarte thee te drinken kan je het risico op dodelijke complicaties zoals een beroerte verminderen. 

Een studie heeft 10 jaar lang 75.000 patiënten met een beroerte gevolgd. Ze kwamen tot de conclusie dat vier of meer koppen zwarte thee per dag het risico op beroertes verminderde. 

Daarnaast heeft een meta-analyse de gegevens van 200.000 volwassenen onderzocht waarvan 4400 patiënten een beroerte hadden doorgemaakt. 

Deze meta-analyse concludeerde dat het dagelijks drinken van drie koppen zwarte thee de kans op een beroerte verlaagde.

7. Verlaagt de kans op kanker

Zwarte thee kan het ontstaan van kanker op meerdere manieren tegengaan. Dit is te danken aan de zwartetheepolyfenol theaflavinen. 

Zwarte thee beschikt dus over chemoprotectieve eigenschappen die het risico op hormoon-afhankelijke borsttumoren kunnen verlagen. 

Daarnaast gaan de zwartetheepolyfenolen de proliferatie van aflavin-3,3-digallate tumorcellen tegen. 

Bovendien remmen de polyfenolen de groei en uitzaaiing van kankercellen op zowel nucleïnezuur- als eiwitniveau. 

Zwartetheepolyfenolen verhogen de gecontroleerde celdood (apoptose) van kankercellen op een dosisafhankelijke manier.

8. Veilig om te drinken

De natuurlijke gezondheidsproducten zijn de afgelopen twee decennia op moleculair niveau uitgebreid onderzocht. 

De gezondheidsvoordelen worden wereldwijd aanvaard en het gebruik is meestal vrij van bijwerkingen. 

Zwarte thee komt nog wel eens in een kwaad daglicht te staan. Onderzoekers hebben echter geen geloofwaardig bewijs gevonden dat de schadelijkheid van zwarte thee aantoont.

9. Bioactieve bestanddelen

De moleculaire bestanddelen van zwarte theebladeren hebben klinische toepassingen. Zwarte theebladeren bevatte een reeks bioactieve bestanddelen waaronder polyfenolen, vluchtige verbindingen, aminozuren, en alkaloïden. 

Deze bestanddelen vertonen veelbelovende anti-ziekte activiteiten. Zo kunnen de fytochemicaliën in zwarte thee het ontstaan van kanker verminderen.

De fytochemicaliën in zwarte thee kunnen de sleutelgebeurtenissen van kankerstimulatie remmen waaronder tumor necrose factor-α, cyclooxygenase-2, p53, nucleaire factor-κB, STAT, activator protein-1, AKT, Bcl2, epidermale groeifactor receptor, PARP, caspases, FOXO1, Bcl-xL, 5-LOX, en mitogen-activated protein kinases. 

10. Weinig calorieën 

Zwarte thee is een niet-gezoete drank dat haast geen calorieën bevat. Het is daarom een erg populaire thee onder de mensen die vasten. 

Kortom, al deze unieke eigenschappen verklaren waarom zwarte thee gezond is. 

Zwarte thee vs groene thee 

De theebladeren van zwarte thee en groene komen van dezelfde plant, de camellia sinensis. De bladeren worden zwart door het oxidatieproces waardoor de smaak intenser wordt.

De polyfenolsamenstelling verschilt maar de gezondheidsvoordelen van groene en zwarte thee zijn grotendeels vergelijkbaar. Toch zijn er een paar verschillen. 

De antioxidanten van groene thee zijn mogelijk net iets krachtiger. Maar aan de andere kant bevat zwarte thee net iets meer cafeïne. 

Gelukkig bevatten zwarte en groene thee allebei L-theanine dat een kalmerende werking heeft. Hiermee voorkom je de rusteloosheid die nog wel eens door koffie wordt veroorzaakt.

Het is dus duidelijk dat zwarte thee gezond is, maar groene thee is op bijna alle vlakken vergelijkbaar of soms zelfs beter.

Take home message 

Is zwarte thee gezond? De krachtige polyfenolen in zwarte thee beschikken over antioxiderende eigenschappen die schadelijke vrije radicalen neutraliseren.

Hierdoor verminderen het aantal ontstekingen in het lichaam en daalt het risico op chronische aandoeningen. 

Daarnaast kan zwarte thee gewichtsverlies bevorderen, het cholesterol verlagen en de kans op beroertes verkleinen. Zwarte thee kan zelfs de ontwikkeling van kanker tegengaan. 

Veel studies zijn in vitro en op preklinisch niveau verricht. Dit betekent dat een aantal veelbelovende eigenschappen van zwarte thee nog op mensen moet worden onderzocht.

Over Diederik

Diederik heeft een medisch-wetenschappelijke achtergrond. In zijn vrije tijd schrijft hij onder andere over gezondheidskwesties voor Human Nature.

Bronnen

Collier, P. D., Bryce, T., Mallows, R., Thomas, P. E., Frost, D. J., Korver, O., & Wilkins, C. K. (1973). The theaflavins of black tea. Tetrahedron, 29(1), 125-142.

Łuczaj, W., & Skrzydlewska, E. (2005). Antioxidative properties of black tea. Preventive medicine, 40(6), 910-918.

Sharma, V., & Rao, L. J. M. (2009). A thought on the biological activities of black tea. Critical reviews in food science and nutrition, 49(5), 379-404.